Dodaj do ulubionych

IKE w mbanku - opinie

19.05.11, 13:09
Ciekaw jestem opinii użytkowników IKE w mbanku (opcja fundusze inwestycyjne).

Ja uważam, że dla Polaka Szaraka nie jest to zbyt bezpieczne narzędzie gromadzenia oszczędności.

I. Obecnie aż 17 funduszy inwestycyjnych grupy Skarbiec, co już samo w sobie dla niedoświadczonego inwestora stanowi pułapkę 'nadmiaru obfitości', zwłaszcza jak ma rocznie do zainwestowania zawrotną sumę typu 2 tysięcy złotych (a tyle ma statystyczny Polak odkładający na IKE).

II. Straszliwe nierówny poziom funduszy - od przyzwoitych (IKE MAkcja, IKEMZagranicznych, IKEMDepozytowy), poprzez mocno średnie (IKEMRynkówSurowcowych - b. słaby wzrost jak na rozmiary światowej bańki na surowcach), aż po absolutnie żałosne (IKEMAlokacjiGlobalnej, IKEMSpółekWzrostowych; IKEMOchrony Kapitału). Tych ostatnich, stanowiących de facto pułapki dla klienta (rozmaite f. akcyjne pikujące w dół całymi latami, czy owe niby f. 'bezpieczne' ale notujące roczne wzrosty grubo poniżej stopy inflacji) jest BARDZO DUŻO. Zadowalających funduszy jest zaledwie KILKA spośród SIEDEMNASTU!

III. Mbank daje rozbudowane narzędzie inwestowania, nie oferując zadowalającego przewodnika dla klienta, jak ma z tego korzystać. Na własnych stronach SKARBCA można się dużo więcej dowiedzieć niż na stronach mbanku.

Reasumując. Świadomy inwestor, wpłacający pełne limity i trzymający rękę na pulsie, ma szansę dobrze wykorzystać spore możliwości jakie daje IKE w mbanku. Ale nie sądzę, aby początkująca osoba dysponująca niewielkimi środkami była zadowolona z tego produktu - istnieją duże szanse , że albo poniesie spore straty na f. akcyjnych, albo wtopi na bezpiecznych, bo nie przegoni na nich nawet stopy rocznej inflacji.
Obserwuj wątek
    • sznajderka89 Re: IKE w mbanku - opinie 04.07.11, 12:15
      witam. Proszę o pomoc w wypełnieniu ankiety dotyczącej inwestycji, która jest mi niezbędna do pracy licencjackiej. Wypełnienie ankiety zajmie minute-dwie. z Góry dziękuję
      Studentka
    • z17 Re: IKE w mbanku - EWAKUACJA !!!! 02.03.12, 01:51
      Ponieważ w przeszłości zdarzało mi się chwalić IKE w mbanku (w postaci funduszy inwestycyjnych w TFI Skarbiec), kierując się odpowiedzialnością za własne słowo, chciałbym uroczyście ogłosić, że obecnie CZAS STAMTĄD UCIEKAĆ !

Jestem człowiekiem cierpliwym, ale TFI Skarbiec pod wodzą Pana Bogusława Grabowskiego z instytucji niegdyś całkiem dobrej spada po prostu w czarną czeluść. Wyceny wszystkich funduszy są po prostu żałosne, sztandarowy akcyjny tkwi na poziomie wycen z marca 2006 roku, surowcowy przy paliwowej bańce ciągle spada, niektóre fundy szorują zaś pod dnie od chwili powstania (f. sektorów wzrostowych od zarania poniżej ceny emisyjnej).

Mówię zatem dość i szykuję się do ucieczki.
      • axel40 Re: IKE w mbanku - EWAKUACJA !!!! 02.03.12, 09:00
        Z17-rzuć jakimś najnowszym rankingiem IKE?
        • z17 Re: IKE w mbanku - EWAKUACJA !!!! 02.03.12, 13:31
          ekhm, każdemu wg jego potrzeb, dla Ciebie Axel najlepsze będzie konto IKE jako rachunek maklerski w bossie , ale dla Pani Zdzichy ze spożywczego już niekoniecznie.

uwzględniając procent składany, inwestycje w fundusze inwestycyjne skarbca dały mi dotąd żałosne 1,70% średniorocznego zysku, a kupowałem systematycznie i wcale nie na górce

dlatego też przenoszę się do getinu na konto IKE z 10-letnim gwarantowanym oprocentowaniem 7,29% netto. Mam na to 1 rok od podpisania umowy i mam nadzieję, że przez ten czas ów cholerny skarbiec jednak drgnie, bo nie chciałbym wyjść z niego tylko z nominalną kwotą inwestycji.

osobom kompletnie niezorientowanym w rynku finansowym poleciłbym IKE Obligacje w PKO BP, choć bardzo mi się nie podobają procentowe opłaty od wartości rachunku, które ów bank sobie nalicza oraz ograniczenie możliwości inwestycyjnych wyłącznie do obligacji EDO

lepiej byłoby kupować przez rachunek maklerski obligacje notowane na giełdzie i starannie wyselekcjonowane obligacje korporacyjne. no, ale tego już od Pani Zdzichy wymagać się nie da...
          • axel40 Re: IKE w mbanku - EWAKUACJA !!!! 02.03.12, 15:31
            Nie tak miało być
            Według danych KNF, zaledwie 275 tys. osób zasiliło w ubiegłym roku swoje IKE. Zachęta w postaci braku podatku dochodowego przy wypłacie środków po przejściu na emeryturę okazała się nieskuteczna. Przez 8 lat funkcjonowania IKE otworzyło je zaledwie 814 tys. osób. Według ekspertów, brak systematycznego oszczędzania podważa cały sens III filara. Sens istnienia IKE podważyło także wprowadzenie IKZE, w którym lokowanie środków jest wynagradzane ulgą podatkową – ale jednocześnie przy wypłacaniu środków na emeryturę jest odprowadzany podatek dochodwy. W związku z tym przewaga IKZE jest czysto iluzoryczna. Instytucje finansowe uruchomiły liczne kampanie nakłaniające do otwierania IKZE, jednakże z powodu braku dodatkowych korzyści, nie oferują ich osobom już IKE posiadającym.

Za: Gazeta Wyborcza, (2012-03-02), Marcin Bojanowski, III filar dogorywa. IKE nie cieszą się zainteresowaniem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka