Dodaj do ulubionych

Metlife Amplico - Program 5 na 5 - ostrzeżenie!

31.08.11, 21:23
Po raz chyba setny wracam do mojej "ulubionej" firmy ubezpieczeniowej.

Stali forumowicze zapewne wiedzą, że najstarsze polisy tej firmy zawierały pewne korzystne zapisy dla ubezpieczonych. W chwili obecnej polisy te właśnie się kończą i nasza ubezpieczeniowa hiena nie byłaby sobą, gdyby nie spróbowała zachachmęcić, pozbawiając ludzi zagwarantowanych wcześniej korzyści.

Firma Metlife Amplico proponuje otóż pozornie korzystny układ - płać dalej składki przez 5 lat, a my zagwarantujemy ci oprocentowanie 5% netto i dodatkowo ochronę NNW (Następstw Nieszczęśliwych Wypadków) za tę samą składkę co poprzednio.

Sęk w tym, że:
1. W przypadku tych starych polis jeśli klient po zakończeniu trwania polisy nie zdecydował się na wypłatę jej wartości gotówkowej tylko powierzył dalej kasę towarzystwu, to miał i tak gwarantowany zysk 5% od całej wartości owej polisy. Metlife Amplico chytrze powtarza 5% ze starych OWU, ale tylko w odniesieniu do talmudycznych 'rezerw matematycznych'. A owe rezerwy muszą być stworzone, bo przez te 5 lat firma udziela dodatkowo ochrony NNW, notabene jak zwykle z masą wyłączeń. A więc 5% zysku bynajmniej nie będzie liczone od całości powierzonej towarzystwu kwoty - a to zakładały "stare" OWU. Więc to jest kant nr 1. Gruby.

2. Kant nr 2, to "Warianty wypłacania świadczeń" jakie klient może sobie wybrać po upływie tych 5 lat, na jakie dodatkowo powierza kasę towarzystwu. W polisie opartej na starych, korzystnych dla klienta OWU, była możliwość wypłaty emerytury (renty dożywotniej) wg z góry ustalonych współczynników. Współczynniki były circa 3 razy korzystniejsze niż w ZUS-ie. Tutaj cichcem kasuje się tę możliwość wprowadzając współczynniki "obowiązujące na dzień złożenia wniosku o wypłatę renty". Chytre, co nie? Do tego Metlife Amplico wtrynia sobie jeszcze prawo skasowania prawem kaduka 3% zgromadzonych środków, o ile tylko klient o taką emeryturę (rentę dożywotnią) wystąpi.

3. Kant nr 3 to zapis, że jeśli postanowienia szczegółowej umowy ubezpieczenia (którą Metlife Amplico dostarczy już po podpisaniu przez klienta cyrografu), będą sprzeczne z nowym OWU, to obowiązują.... postanowienia szczegółowej umowy ubezpieczenia!!! Boskie!

O drobiazgach typu nakaz dostarczania notarialnie potwierdzonych podpisów, czy termin 7 dni na zgłoszenie nieszczęśliwego wypadku już nawet nie wspominam, bo nie chcę się rozmieniać na drobne.

Właściciele starych polis Amplico! Jeśli chcecie dalej powierzyć środki z wygasających polis tej firmie lub myślicie o emeryturze (rencie dożywotniej) ze zgromadzonego kapitału róbcie to wyłącznie na podstawie Ogólnych Warunków Ubezpieczenia (OWU) zawartych w swoich polisach. Nie gódźcie się na żadne wznowienia polisy z nowymi OWU! Nie bądźcie baranami do strzyżenia - już wystarczająco was przez te 15 czy 20 lat wystrzygli.

Na koniec powstrzymam się od epitetów, choć jak zwykle same się cisną na usta.
Obserwuj wątek
    • bsuska Re: Metlife Amplico - Program 5 na 5 - ostrzeżeni 11.07.12, 12:22
      Autor "ostrzeżenia"był niezwykle stronniczy.Sama skorzystałam z oferty 5 na 5 i wiem,jak to działa.
      ad1.Oczywiste,że miałam zagwarantowane w starych warunkach te 5 %, ale jeszcze pracuję i mogę umowę kontynuować.
      Wysokość składki ustaliłam z agentem i jest ona niższa nię poprzednia.Przed podpisaniem umowy dostałam wydruk - ile konkretnie zysku przyniosą mi pozostawionee na pięć lat pieniądze ze starej polisy - było to dokładnie 5%, co roku kapitalizowane.
      Była tam też informacja o koszcie ochrony wypadkowej - pobieranej z tych pieniędzy, które będę wpłacać co roku.
      ad 2.Emerytura dożywotnia mnie absolutnie nie interesowała,więc stare, krzystne współczynniki do jej wylicznia nie były dla mnie przydatne.
      ad 3.Artykuł 4 warunków mówi jednoznacznie,że jak umowa szczegółowa mi się nie podoba,to w ciągu 30 dni mogę zrezygnować z podpisanego "cyrografu" a firma odeśle mi pieniądze, które wpłaciłam.

Notarialnie poświadczony podpis musiałabym dostarczyć tylko wtedy ,gdyby firma nie posiadała wzoru mojego podpisu.Zamiast tego - mogę dostarczyć kopię dowodu osobistego,którą poświadczyłby pracownik ubezpieczyciela.

O 7 dniach na zgłoszenie nieszczęśliwego wypadku nie ma wcale mowy.Jest natomiast zapis, że po zgłoszeniu "zdarzenia ubezpieczeniowego" ubezpieczyciel w ciągu 7 dni dostarczy mi odpowiednie formularze.

Epitety same cisną się na usta, ale pod adrese autora powyższej, nierzetelnej notatki.

• z17 Re: Metlife Amplico - Program 5 na 5 - ostrzeżeni 11.07.12, 17:22
        Pani bsuska, a czytała Pani OWU tej umowy NNW? Podobają się Pani jej warunki, to jest wypłata głównie w przypadku, gdy zostanie Pani "warzywkiem" bez rąk i nóg? Zastanawiała się Pani, po jaką cholerę jest w ogóle Pani ta umowa, skoro w dziesiątkach towarzystw można sobie wykupić oddzielne NNW, bez tej masy wyłączeń którą serwuje Amplico, a za to za ułamek kwoty, którą zdarli od Pani? Mogła Pani zostawić pieniążki z polisy Towarzystwu na 5 lat, posiłkując się pierwotnymi zapisami OWU, a NNW wykupić sobie gdziekolwiek np. w Ergo-hestii. Byłoby i taniej, i wielokrotnie bardziej korzystnie w przypadku nieszczęśliwego wypadku. Bo teraz płaci Pani składkę za Niderlandy, a do tych 5% zysku po 5 latach proszę sobie jeszcze doliczyć koszt wpłaconych przez ten czas składek. Ukłony

• bsuska Re: Metlife Amplico - Program 5 na 5 - ostrzeżeni 11.07.12, 17:36
          Oczywiście,że czytałam,inaczej przecież nie podpisałabym umowy.
          W /w umowa w ogóle nie dotyczy inwalidztwa po NW - ani niewielkiego, ani o rozmiarach "warzywka".
          Ubezpieczenie NW dotyczy wyłacznie sytuacji,gdybym w wypadku zginęła.Wówczas moi bliscy otrzymaliby kwotę sporo wyższą, niż ta,którą ja wpłaciłam.I to również jest dla mnie osobiście ważne.
          Proponuję zapoznać się dokładniej z warunkami umowy.A przy okazji również z warunkami umów wypadkowych różnych innych firm, np w/w ING-u.
          • z17 Re: Metlife Amplico - Program 5 na 5 - ostrzeżeni 11.07.12, 17:59
            Każdemu według jego potrzeb. Jeśli uważa Pani, że ekstremalnie wąsko sprofilowane ubezpieczenie (śmierć wskutek nieszczęśliwego wypadku i nic więcej), w dodatku za sporą kasę, to jest właśnie to, czego Pani potrzeba, no to ok.

Za głupie 240 zł rocznie można sobie indywidualnie wykupić klasyczne NNW np. we wspomnianej Ergo-Hestii, gdzie w razie śmierci jest 100.000 zł do wypłaty, a za każdy uszczerbek na zdrowiu wskutek wypadku należą się konkretne pieniądze. Uczciwie i bez żadnych głupawych wyłączeń - np. za zwykły złamany nadgarstek płacą 5000 zł do ręki. Amplico w analogicznej sytuacji pokaże zaś Pani środkowy palec.

Ale tak jak powiedziałem na wstępie - każdemu według jego potrzeb. Jedne banki dają lokaty na 3,5%, inne na 7%. Te pierwsze również mają klientów, a część z nich jest nawet zadowolonych. Także życzę owocnej współpracy z firmą Amplico Life.
        • bsuska Re: Metlife Amplico - Program 5 na 5 - ostrzeżeni 11.07.12, 17:54
          Jeszcze raz czytając odpowiedź na moją notatkę doczytałam się, że sformułowanie ,że" płacę za Niderlandy" nie dotyczyło firmy ING ( dawniej chyba właśnie "Nationale Niderlanden"),tylko obietnicy czegoś nierealnego.Wolę takie "Niderlandy" niż to, że miałabym zginąć w wypadku - ale na tym chyba polega sens wszelkich ubezpieczeń - płacimy za poczucie bezpieczeństwa -że gdyby nam się coś przytrafiło (zginiemy,stracimy dom,samochód itp) to my lub nasi bliscy otrzymamy odszkodowanie.

A pieniądze, które będę jeszcze przez 5 lat wpłacać w programie 5 na 5 - też do mnie wrócą po zakończeniu umowy.
          • z17 Re: Metlife Amplico - Program 5 na 5 - ostrzeżeni 11.07.12, 18:05
            bsuska napisała:

> Wolę takie "Niderlandy " niż to, że miałabym zginąć w wypadku - ale na tym chyba polega
            > sens wszelkich ubezpieczeń - płacimy za poczucie bezpieczeństwa

Pełna zgoda, tylko, że owo "poczucie bezpieczeństwa" może różnie kosztować i mieć różny wymiar.

Ja starałem się Pani udowodnić, że świadczenia, które Pani obecnie gwarantuje Amplico kosztują drogo i mają niewielki zakres.

Nie podważam absolutnie sensu ubezpieczania się od śmierci wskutek nieszczęśliwego wypadku ani od innych zdarzeń losowych.

> A pieniądze, które będę jeszcze przez 5 lat wpłacać w programie 5 na 5 - też do
            > mnie wrócą po zakończeniu umowy.

Po odjęciu kosztów ubezpieczenia. A "na mieście" dostałaby Pani od innego ubezpieczyciela większy zakres odpowiedzialności za mniejszą składkę.
    • hiekws Re: Metlife Amplico - Program 5 na 5 - ostrzeżeni 23.12.14, 02:38
      Każdy chciałby nie martwić się o jutro , nie martwić się o swoje pieniądze, o swoją przyszłość i o przyszłość swoich dzieci.

Chciałbym napisać kilka kwesti, które pozwolą państwu wybrać najlepszy sposób oszczędzania

1. ZUS odpowiadający za emerytury jest zadłużoną instytucją, której m.in prezes mówił o tym aby ludzie odkładali dodatkowo. Oraz szef rady nadzorczej ZUS-u powiedział publicznie ,że tam nie ma pieniędzy: golden-line.com.pl/zus-wydal-nielegalnie-pieniadze/

2. Polisy inwestycyjne z funduszem kapitałowym to chyba największe finansowe oszustwo trwające ponad 15 lat. Dziś można odzyskać pieniądze nawet z 1998r z upadłej polisy lub zerwanej przez nas. Wyroki sądów są już w sprawie funduszy inwestycyjnych jednolite. Z ponad 13- tu TU można odzyskać środki
      Aby dowiedzieć się więcej o łamiących prawo polisach proszę wejść na stronę totalfreedom.pl/pomoc/odzyskaj-pieniadze-polis/
      Po sprawie wygranej przeciwko Generali: twojakasa.com.pl/finanse/po-sprawie-przeciwko-generali/
      ponad 50 mln zł kary dla firm oferujących polisy inwestycyjne:
      twojakasa.com.pl/finanse/ponad-50-mln-kary-dla-firm-oferujacych-polisy-inwestycyjne/
      Inwestycja w grunty w porównaniu do inwestycji w polisy inwestycje-grunty.pl/polisy-inwestycyne-inwestycja-grunty/

3. Jeśli chodzi o banki trzymając tam pieniądze tracimy je non stop z powodu inflacji , a poza tym system bankowy upada i musi upaść, bo nie można spłacać długu poprzez inflację, czyli drukować w nieskończoność banknotów.
      Więcej tu: golden-line.com.pl/system-bankowy-sie-rozpada/

Najbezpieczniejsze formy lokowania majątku są to grunty inwestycyjne i metale szlachetne

Najlepsze formy oszczędzania: twojakasa.com.pl/finanse/najlepsze-formy-oszczedzania/

Polecam zacząć dzielić majątek tak jak na poniższej stronie:
      golden-line.com.pl/rezerwa-gotowkowa/

Pamiętajmy grunty nie dają nam takiej płynności jak kruszce , bo je możemy w każdej chwili zamienić na gotówkę.
      Zakup metali szlachetnych tutaj:
      golden-line.com.pl/zakup_metali-szlachetnych

***Uwaga***

Potrzebujesz pilnie pieniędzy lub znasz kogoś kto chce zarobić w jeden dzień ( jednorazowo ) nawet ponad 1000 zł bez wkładu własnego i polecania.
      lub pilnie potrzebuje np. gotówki to prześlij mu tę stronę: twojakasa.com.pl/darmowa
      Takie możliwości daje branża finansowa i jest to prawdopodobnie najlepszy sposób na zarobienie pieniędzy w Polsce przez internet. Jeśli twój klient nie może spłacić dlugu to wyślij mu ten sposób, a dodatkowo możesz na tym zarabiać!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka