Dodaj do ulubionych

Chusta na zimę

18.02.10, 19:56
Witam. Mam 3 tygodniowego synka i 3 letnią córeczkę. Córka chodzi do żłobka a ja muszę po nią chodzić. W związku z tym mam pytanie. Która chusta nadaje się do noszenia miesięcznego dziecka w zimie, Zależy mi by była gruba i nie przewiewna. Niestety nie mogę udać się na żadne spotkanie, aby osobiście obejrzeć chusty. Będę polegać na doświadczeniu obecnych tu Mam i zamierzam kupić chustę przez internet.
Obserwuj wątek
    • stasihelenka Re: Chusta na zimę 18.02.10, 20:02
      ale takiego dzidziusia to tylko pod kurtką w chuscie jak jest zimno
    • asia889 Re: Chusta na zimę 19.02.10, 09:33
      Ja wkładałam dziecku czapeczkę, grube skarpety, pakowałam do chusty, na to
      szalik i zapinałam kurtkę tak, że tylko główka wystawała. Każda długa chusta
      będzie dobra.
      www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/chusta_zima
    • sueellen Re: Chusta na zimę 19.02.10, 11:45
      Jeszcze nie mam doświadczenia, bo na swoja pierwszą chuste czekam z
      niecierpliwoscią, ale wydaje mi się, że najlepiej się zachustować przed
      zalożeniem kurtki a potem kurtkę zapiac na sobie i na dziecku.
    • carolinecat Re: Chusta na zimę 19.02.10, 15:56
      taki maluch może podróżować tylko i wyłącznie w chuście pod kurtką mamy. kurtka,
      której używałaś w ciąży póki co w zupełności wystarczy
      • carolinecat Re: Chusta na zimę 19.02.10, 15:57
        oczywiście w tym momencie nie ma znaczenia grubość chusty. ale na przykład w
        elastyku, który jest bardzo wskazany dla takich maluchów, dziecko otulają 3
        warstwy materiału, więc na pewno będzie mu ciepło
    • shipa Re: Chusta na zimę 20.02.10, 03:06
      Tak jak dziewczyny pisały: kup chustę i schowaj pod kurtką.

Podpowiem jeszcze, żebyś zwróciła uwagę na odzież wierzchnią dziecka: nie powinna być śliska, typu ortalion czy satyna, bo się będzie chusta przesuwała i ślizgała i ciężko wtedy poprawiać wiązanie bez rozpinania lub podciągania kurtki/płaszcza.

My się zimą nosimy i w cienkich, i w grubych chustach, natomiast oboje mamy większość odzieży zewnętrznej w rozmiarze ,,noszący plus dziecko" i to się sprawdza.

Co jeszcze? Warto dokupić ocieplacze na nóżki albo nawet samemu na drutach udziergać. A, i u nas zamiast szalika lepiej się sprawdza taki pseudogolf, zakrywający szyję, kark i kawałek klatki piersiowej- nic się nie roluje i nie uciska przy noszeniu jak z szalikiem.
    • budzik11 Re: Chusta na zimę 20.02.10, 18:27
      Tak jak dziewczyny pisały - najlepiej pod własną kurtką, całą zimę tak nosiłam
      synka urodzonego w październiku. Grubość chusty nie ma wtedy znaczenia, bo i tak
      jest ciepło, czasem aż za bardzo. Ja chodziłam w T-shircie, on w body z dł.
      rękawami, rajstopach i grubych podkolanówkach + wełniane włóczkowe buciki,
      czasem sweterek rozpięty z przodu i czapka - a i tak byłam mokra na klatce
      piersiowej.

Nigdy nie słyszałam o nieprzewiewnych chustach.
      • roneczka Re: Chusta na zimę 21.02.10, 01:51
        tak apropo, to nie ma sensu kupować "zimowej" grubej chusty, bo w
        skali roku to nie praktyczne.
        Grubość chusty w zimie nie ma żadnego znaczenia, bo albo nosisz
        dziecko w kombinezonie na kurtkę, albo pod kurtką lżej ubrane.
        Do przedszkola byłoby ci wygodniej chodzić z maluszkiem pod kurtką,
        bo jak wchodzisz do nagrzanego pomieszczenia, to tylko rozpinasz
        kurtkę i nie zgrzejecie się oboje.
        I nie ma chusty nieprzewiewnej. Wszystkie są bawełniane, wszystkie
        są przewiewne, bo to są chusty dla dzieci i muszą być oddychające.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka