Dodaj do ulubionych

różnice między nosidłami Tuli, Manduca i Bondulino

26.05.10, 12:19
>Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić czym się różnią. zamierzam zakupić dla 6 - mies.
córeczki
Obserwuj wątek
    • mamalina Bondolino a Manduca 26.05.10, 12:48
      kilka różnic między B. i M.:
      Bondolino (właściwie szkoda, że nie Bondulino :)) ma miękko wypełnione pasy
      naramienne i biodrowy – Manduca sztywno
      B. ma poszerzany panel (dopinki na guziczki), Manduca ma panel
      skracany/wydłużany (poziomy suwak)
      oba do 20 kilo nośności gwarantowane
      B. ma pas biodrowy na rzep, a naramienne wiązane – M. jest cała w sprzączkach
      B. bardziej przypomina nosidła azjatyckie, Manduca – plecak (dla noszących
      tatusiów to pozytywne skojarzenie ;-))
      dla noworodków B. proponuje noszenie z nóżkami w środku, M. – ma wewnętrzne majtasy
      kapturek na łepek śpiącego dziecka – w B. ściągamy samodzielnie sznureczkami, w
      M. raczej musimy poprosić kogoś o zaczepienie gumek na haczyki

oba są super, warto po prostu zmierzyć się na żywo i wtedy podjąć decyzję; może
      i Twoja córeczka ma swoje w tej kwestii zdanie

co do Tulli, to rękodzieło, więc trudno porównywać :)
      • morepig Re: Bondolino a Manduca 27.05.10, 00:32

> dla noworodków B. proponuje noszenie z nóżkami w środku, M. – ma
        wewnętrz
        > ne majtasy
        > kapturek na łepek śpiącego dziecka – w B. ściągamy samodzielnie
        sznureczk
        > ami, w
        > M. raczej musimy poprosić kogoś o zaczepienie gumek na haczyki

ja natomiast mam odwrotnie :) w manduce daję radę, w bondolino nie.

> oba są super, warto po prostu zmierzyć się na żywo i wtedy podjąć
        decyzję; może
        > i Twoja córeczka ma swoje w tej kwestii zdanie

a to jest clue porównania, naprawdę jest to najlepsze rozwiązanie :)

skąd jesteś, może jednak ktoś blisko Ciebie czasem bywa? :)
        • trzy_misie Re: Bondolino a Manduca 28.05.10, 22:07
          > ja natomiast mam odwrotnie :) w manduce daję radę, w bondolino nie.

o ja tak samo, rzepy mi się zaczepiały i nie było szans, żebym je sama odczepiła. Manduka wymaga wygibasów w tej kwestii ale jest to do zrobienia, jak już się owy kapturek uda złapać.
    • magnes16 Re: różnice między nosidłami Tuli, Manduca i Bond 26.05.10, 13:09
      Dzięki za info i poprawkę :-). Niestety w moim mieście nie widziałam nikogo ani
      z chustą ani z nosidłem ergonomicznym. Z "wisiadłem" i owszem 1 tatusia.
      • pagaa Re: różnice między nosidłami Tuli, Manduca i Bond 26.05.10, 13:39
        najlepiej jednak zobaczyć na własne oczy, bo mi się podobało
        bondolino do czasu aż dorwałam je w swoje ręce;) lepsza okazała się
        manduca. teraz zbliżam się do tuli-negocjuję z mężem;P;)
        • mamalina Re: różnice między nosidłami Tuli, Manduca i Bond 26.05.10, 14:21
          Pagaa, czule się Tullisz do męża? z okazji Dnia Matki należy się po prostu i już!
        • mamalina Re: różnice między nosidłami Tuli, Manduca i Bond 26.05.10, 14:22
          widzisz, a ja jestem zachwycona oboma: B. od razu, M. dopiero niedawno, przy
          podstarzałym już dziecku
          • pagaa Re: różnice między nosidłami Tuli, Manduca i Bond 26.05.10, 16:12

heh, na dzień matki dostałam...zmywarkę:P hehhehee:) nie no,
            poczekam na zwrot podatku:D
    • magnes16 Re: różnice między nosidłami Tuli, Manduca i Bond 28.05.10, 05:24
      jestem z Puław
      • dragon.11 Re: różnice między nosidłami Tuli, Manduca i Bond 28.05.10, 08:02
        Cze. To możesz zobaczyć moją Manducę. Mieszkam pod Puławami,Ale tu
        pracuję:)Zapraszam.( go11@autograf.pl)
        • magnes16 Re: różnice między nosidłami Tuli, Manduca i Bond 31.05.10, 18:49
          cześć. Wysłałam mail. Pozdrawiam
          • gema84 Re: różnice między nosidłami Tuli, Manduca i Bond 14.06.10, 12:36
            Witam serdecznie. Po długich walkach z chustą i porażką poniesioną z wisiadłem zaczęłam testować
            nosidła ergonomiczne. Jestem w posiadaniu Manduci i Tuli. Bondolino zostało skreślone przeze mnie
            ponieważ ma długie pasy naramienne wiązane, które podczas zakładania zbierają kurz z ziemi, oraz
            rzep na pasie biodrowym, który uważam, że zaciąga delikatniejsze ubrania i swetry.
            Porównam zatem Manducę i Tuli. Oba nosidła sprawdziły się rewelacyjnie przy moim 4 miesiecznym
            synku (6,5 kg). Tuli jednak zakłada się o wiele szybciej i jest dużo przyjemniejsze w dotyku. Manduca
            wydaje się dość szorstka.
            Nie wiem dlaczego nazwano tutaj Tuli jako rękodzieło?! Przecież to po prostu nowy producent
            nosideł, a nie chałupnicza amatorska robota znudzonej matki... Produkt jest robiony w Polsce, co dla
            mnie jest wielkim plusem. Manduca zwykła jest produkowana w Chinach, a limitowana w Czechach.
            Jakościowo lepiej prezentuje się Tuli - jest po prostu przyjemniejszy w używaniu. Ja i mój mąż
            jesteśmy nim zachwyceni, a nasz synek pozwala się nosić właśnie w Tuli. No i wzory są rewelacyjne!
            Spokojnie można w nim nosić zarówno małe jak i większe dzieci. Pas biodrowy przy dłuuugim
            noszeniu nie odciskuje się i nie wrzyna w ciało. Nóżki maleństwa nie są ocierane przez panel, a ciężar
            malucha opiera się prawidłowo na pupie. Plecy (aż do karczku przy mniejszych pociechach) są
            idealnie podtrzymywane. Manduca ponadto zauważyłam, że nieco krępuje ruchy mniejszego dziecka,
            podczas gdy Tuli pozostawia pewną swobodę i maluch może w każdej chwili schować, lub wyciągnąć
            rączkę (wszystko w granicach bezpieczeństwa). Być może więcej o nosidłach znajdziesz tutaj:
            www.chusty.info/forum/showthread.php?32319-Ergo-Tuli&highlight=Tuli
            tutaj daję zdjęcie mojego męża w Tuli z małym synkiem z kapturkiem chroniącym przed wiatrem i
            słońcem i podtrzymującym główkę śpiocha lh4.ggpht.com/_TWIG8VpMTzY/S-
            shxAAsxeI/AAAAAAAAAoQ/O8BnroW9b_k/s512/DSC00588.JPG Tak, bo Tuli także ma kapturek z
            łatwą regulacją i z możliwością demontażu.
            a tutaj podaję linka do oficjalnej strony producenta www.babytuli.pl/
            są tam też wymienione sklepy, w których jest dostępne Tuli, do którego szczerze zachęcam jako mama,
            która z tatą już dłuuugo testuje różne sposoby noszenia :D
            a w razie jakichkolwiek pytań podam kontakt do mnie bezpośrednio barbaragema@o2.pl
            • gema84 Re: różnice między nosidłami Tuli, Manduca i Bond 14.06.10, 12:38
              link do zdjęcia Tuli był popsuty, więc poprawiam:
              picasaweb.google.com/barbaragema/ChustowanieNosidOwanie#5469003305312170994
              • pagaa Re: różnice między nosidłami Tuli, Manduca i Bond 14.06.10, 15:30
                ze zdjęć widać, że tuli jest jednak dla starszych dzieci
                • herpata Re: różnice między nosidłami Tuli, Manduca i Bond 14.06.10, 20:25
                  Na chustoforum było już sporo o Tuli, i dziewczyny mówią że do Tuli dziecko nie
                  musi siedzieć, wystarczy że sztywno trzyma główkę. Twój półroczny dzieć na pewno
                  nie będzie do Tuli za mały ;)
                • gema84 Re: różnice między nosidłami Tuli, Manduca i Bond 15.06.10, 13:23
                  mój 4 miesięczniak był zadowolony (6,5 kg) i teraz półroczniak jest tak samo zadowolony z Tuli :) ale
                  faktycznie - sztywno trzymał już główkę. Ale żadnego nosidła nie polecam przed etapem sztywnego
                  trzymania główki...
                  • paskowka1973 Re: różnice między nosidłami Tuli, Manduca i Bond 15.06.10, 14:17
                    Hmm, ja tam zadnego nosidła nie polecam przed etapem samodzielnego
                    siedzenia, ale to takie skrzywienie doradcze małe:)
            • ewaiwiki Re: różnice między nosidłami Tuli, Manduca i Bond 15.06.10, 22:39
              Ja mam podobne zdanie o TULI na pewno nie można go nazwać rękodziełem !!!
              Ja z mężem nosimy w nim swojego synka - aktualnie 14 miesięcznego :) i jesteśmy
              bardzo zadowoleni. Synek też je bardzo lubi !!! :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka