Dodaj do ulubionych

Jaką chustę kupić

05.12.10, 16:11
Poradźcie proszę. W marcu urodzę drugie dziecko, pierwsze dziecko będzie miało wtedy 1,6 miesięcy. Chciałabym zakupić chustę aby maleństwo nosić w chuście a starszak w wózku. Jaką kupić żeby można było nosić na przemian maluszki. Znalazłam coś takiego : allegro.pl/piekna-chusta-nati-paleta-kolorow-promocja-i1308661514.html
Za jakiś miesiąc wybieram się na warsztaty chustowe, ale święta się zbliżają więc to świetna okazja żeby zamówić u męża prezent na gwiazdkę.
Obserwuj wątek
    • asia889 Re: Jaką chustę kupić 05.12.10, 19:23
      Jak ma być również dla starszaka to ja bym doradziła taką samą ale z dodatkiem naturalnego bambusa (niestety cena 2 razy większa). Chusta jest milutka, nośna i łatwa w motaniu. Można kupić na stronie NATI. Są też paprotki z dodatkiem tego włókna ale one chyba są szerokie (nie jestem pewna) co może być niewygodne przy noworodku. Dobre byłyby też chusty z dodatkiem lnu (może poza chustami w pasy - 50% lnu, bo one wymagają złamania). Są miękkie zaraz po pierwszym praniu. Dobre też będą wszelkie z lnem złamane już, czyli używane :).
    • gingerr Re: Jaką chustę kupić 05.12.10, 22:11
      Dobry wybór, moim zdaniem.
      Solidna chusta.
      Ja na początek proponowałabym właśnie 100% bawełny. Jeśli się polubicie, można zacząć eksperymentować ;-)
      Nie muszę dodawać, że bawełna najprostsza w "obsłudze" - wrzucasz do pralki i niczym się nie przejmujesz :-)
    • pagaa Re: Jaką chustę kupić 06.12.10, 11:18

nati tkana była moją pierwszą chustą i polecam gorąco!
    • epawlowicz83 Re: Jaką chustę kupić 10.12.10, 11:17
      Mnie się wydaje, że na początek lepsza byłaby chusta używana, miękka i łatwiej się dociągająca. Zajrzyj tutaj albo tutaj - przejrzyj watki z używanymi chustami, nie są zużyte!
      • bogna_78 Re: Jaką chustę kupić 11.12.10, 12:46
        to i ja się podepnę pod wątek - dziewczyny, oświećcie laika - co dają te dodatki wmateriałach (bambus, len)? czemu one sa lepsze niż zwykłe bawełniane? są "stywniejsze", mniej się rozciągają? ja tez przymierzam się do zakupu chusty, i tez mam oko na Nati (avocado albo malaga), chociaż pasiaki Girasol tez mne kuszą. No ale czytałam że te Girasol rozciągają się pod wpływem wagi dziecka. mój maluszek narazie ma 5 tyg, ale chciałabym trochę poużywać tej chusty. doradzcie jaka byłaby najlepsza, czy zwykła bawełniana czy właśne z dodatkami, czy jest to bardzo odczuwalne?
        • asia889 Re: Jaką chustę kupić 13.12.10, 12:03
          Dodatki sprawiają, że zyskuje się na nośności danego modelu chusty, choć nie tylko one mają na to wpływ (np. Lana - 100% bawełny jest super nośna ale i trudniejsza w dociągnięciu).
          Jeśli chodzi o nośność to prym wiodą len, wełna, konopie. Do tej grupy należy również naturalny bambus, który przypomina wełnę. Wełna dodaje chuście miękkości, puchatości, co po niektórych grzeje. Za to len, bambus są przewiewne, więc dobre na lato.
          Jedwab i bambus (wiskoza) nadają chuście miękkości, lekkiego połysku, są jakby bardziej śliskie, te z jedwabiem cienkie, a z bambusem bardziej mięsiste.

Bawełniane chusty (100%) są jak najbardziej ok. Do noszenia maluszka w zupełności wystarczą. Jak dziecko urośnie można zmienić chustę na jakąś z dodatkiem, albo przerzucić się na nosidło.

Girasole nie rozciągają się. Spokojnie możesz kupować, albo Nati, które bardziej Ci się podobają :).
          • bogna_78 Re: Jaką chustę kupić 20.12.10, 13:02
            dzieki wielkie za podpowiedzi :). zakupiłam na dobry poczatek Nati bawełnianą - Avocado, piękne zielenie :). teraz tylko nauka wiązania i sruu :) zobaczymy jak się mi sprawdzi, i jak ja się sprawdzę w noszeniu :)
    • kuku1978 Re: Jaką chustę kupić 13.12.10, 17:29
      Nati to była moja pierwsza chusta! Gorąco polecam :)
    • anik801 Re: Jaką chustę kupić 14.12.10, 21:01
      Nati to dobry wybór-miałam kilka.Jednak ja kupiłabym używaną i najlepiej od kogoś,kto dużo nosił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka