Dodaj do ulubionych

Ciasteczka, słodkie, pyszne ciasteczka...mniam ...

20.03.07, 21:21
sa tak pyszne, ze musze sie z Wami podzielic przepisem (by patyska), by nie jesc ich sama.

Zatem:
1 op. kleiku ryzowego- 180g
1/3 szkl. cukru
plaska lyzeczka proszku do pieczenia
miekka kostka masla
1 zoltko
ok. 3 lyzek wody

wykonanie- wymieszac suche produkty, dodac rozdrobnione maslo i "ugniatac", az bedzie wszystko dobrze wymieszane, w koncowce dodac stopniowo wody, by sie dobrze zbilo, a potem uformowac ciasteczka i wlozyc do dobrze nagrzanego piekarnika (wlaczyc piekarnik juz na poczatku). Piec w 200 st przez 10-12 min, ostatnie 5 min. na 220 st., by ciasteczka sie ladnie zarumienily.

Oryginalny przepis dla alergikow tu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=56821996&a=56821996
zycze smacznego!!!
Obserwuj wątek
    • agamamaani Re: Ciasteczka, słodkie, pyszne ciasteczka...mnia 20.03.07, 21:23
      ee a dla jakich to alergików jak żółtko, masło i proszek do pieczenia w
      składzie.. moje dzieci z tego to tylko kleik ryżowy, cukier i wodę mogą.. ale z
      tego ciastek nie ulepię :D
      • agamamaani aa sorry 20.03.07, 21:24
        na forum alergie faktycznie jest i o tym jaki proszek i że zółtko przepiórcze ma
        być.. :D to już lepiej :D
      • mamanamedal Re: Ciasteczka, słodkie, pyszne ciasteczka...mnia 22.03.07, 23:04
        Ale zauważ, że są bezglutenowe.
    • marta_nie_martka owsiane 20.03.07, 22:13
      lubicie? ja uwielbiam płatki owsiane i ciasteczka też.

0,5 szkl płatkow owsianych
      0,5 szkl pł. jęczmiennych
      0,5 szkl mąki(ja daję razową)
      0,5 kostki roztopionego masła lub margaryny
      0,5 szkl cukru
      1 jajko
      1 łyżeczka proszku do pieczenia, bez proszku też wychodzą
      można dodać bakalie, wiórki kokosowe, cynamon, imbir, co kto lubi i może jeść

Suche wymieszać, dodać jajko i masło. Uformować ciasteczka i piec w gorącym
      piekarniku ok 20 min.
      • guruburu Re: owsiane 20.03.07, 23:05
        Przestańcie - nasz piekarnik to się nadaje do odgrzania kupnej pizzy przez 10
        minut i tyle!
      • celkra Re: owsiane - bez pieczenia 21.03.07, 13:52
        Marta, już czytając zaczęłam się ślinić :) To ja też się podzielę przepisem na
        owsianki:
        *pół kostki masła
        *pół szklanki miodu
        *3 łyżki kakao
        *1 łyżka kawy rozpuszczalnej
        *kilka kropli rumu lub araku
        *ok. 2-3 szklanki płatków owsianych
        *pół szklanki mleka
        *łyżka rodzynek
        *łyżka orzechów
        *do wyboru: sezam, płatki kokosowe, migdały, nasiona słonecznika i dyni,
        kandyzowane owoce

Mleko, miód i masło rozpuścić, dodać kakao, kawę i posiekane bakalie, a
        następnie płatki owsiane. Cały czas mieszać. Po zagotowaniu wyłączyć. Kiedy
        masa ostygnie, uformować kule i obtoczyć je w bakaliach. Gdyby masa była zbyt
        twarda, dolać więcej mleka.
        • marta_nie_martka Re: owsiane - bez pieczenia 21.03.07, 13:59
          Już robię listę zakupów, słodkości :)
    • marta_nie_martka Re: Ciasteczka, słodkie, pyszne ciasteczka...mnia 20.03.07, 22:14
      Ale, że dwa/trzy tyg po porodzie chce Ci się piec ciasteczka. Podziwiam :)
      • solidna Re: Ciasteczka, słodkie, pyszne ciasteczka...mnia 20.03.07, 22:19
        Marta, jutro juz bedzie miesiac! tez sie sobie dziwie, ale chyba faktycznie to prawda, ze przy dwojce czas inaczej plynie, szczegolnie jak to drugie tylko spi i je;-)
        • marta_nie_martka Re: Ciasteczka, słodkie, pyszne ciasteczka...mnia 21.03.07, 07:45
          No proszę, jak te dzieci szybko rosną :)
    • visenna2 Re: Ciasteczka, słodkie, pyszne ciasteczka...mnia 21.03.07, 06:47
      Oj dziewczyny, a ja się miałam odchudzać:P

Ale co tam, zacznę od poniedziałku:))))) Tylko jeszcze nie wiem, którego;)))
      • marta_nie_martka Re: Ciasteczka, słodkie, pyszne ciasteczka...mnia 21.03.07, 07:46
        Przed Świętami to się raczej nie opłaca ;) mi przynajmniej :)
        • visenna2 Re: Ciasteczka, słodkie, pyszne ciasteczka...mnia 21.03.07, 08:49
          Słusznie, słusznie!
          To ja zacznę po Świętach:P
          Ech, co ja poradzę na to że kocham jeść:)))
          • hodos Re: Ciasteczka, słodkie, pyszne ciasteczka...mnia 21.03.07, 08:55
            Visenna szkoda życia na odchudzanie!!
            • visenna2 Re: Ciasteczka, słodkie, pyszne ciasteczka...mnia 21.03.07, 09:45
              Masz absolutną rację, ale ja muszę schudnąć, bo się już w ubrania nie
              mieszczę:P A nie stać mnie na nowe, bo wszystko wydałam na chusty:P
              • marta_nie_martka Re: Ciasteczka, słodkie, pyszne ciasteczka...mnia 21.03.07, 09:47
                Idzie lato, zrób sobie paero :) z chust.
              • marta_nie_martka kilka przykładów :)))))))) 21.03.07, 09:52
                kangausa.com/howtotie.htm
                • visenna2 Re: kilka przykładów :)))))))) 21.03.07, 09:55
                  No cudne
                  i jakie praktyczne:DDDD
                  z moim sadełkiem będę wyglądać jak dorodna kopka siana:P
                  • hodos Re: kilka przykładów :)))))))) 22.03.07, 22:38
                    na pewno przesadzasz!! ale pomysł jest dobry, wykorzystaj chusty;)
    • marta_nie_martka dietetyczne muffiny 21.03.07, 11:52
      forum.montignac.com.pl/muffinki-vt3414.htm
      przepisy ze strony o diecie Montignaca. Kiedyś ją stosowałam i miałam całkiem
      przyzwoite efekty. Muffiny są super!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka