teane 20.04.07, 10:26 bo zastanawiam się, czy sobie nie uszyć... tak dla odmiany, żeby mnie na nową chuste nie kusiło... nie wiem, czy będzie mi wygodnie z takim 9 kilowcem w MT. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta_nie_martka Re: jak sie sprawdza MT? 20.04.07, 12:22 Bardzo wygodne :) Ignac i Zośka ważą po 12kg i nosić ich w Mt to prawdziwa przyjemność. W poniedziałek powinna być na mojej stronie instrukcja szycia ze zdjęciami :) Odpowiedz Link
teane Re: jak sie sprawdza MT? 20.04.07, 14:53 w sumie to po cichu miałam taką nadzieje :) bo znalazłam gdzieś w necie różne wykroje, ale twoje mi się sprawdziły przy chustach, dlatego nie spieszyłam się z tym MT. już się ciesze! Odpowiedz Link
mayetschka Re: jak sie sprawdza MT? 21.04.07, 21:10 to ja też przycupnę cichutko i poczekam na wykroje marty, i po cichutku mam nadzieję że uda mi sie zdąrzy uszy MT przed piątkiem... Odpowiedz Link
kajkasz1 Re: jak sie sprawdza MT? 20.04.07, 21:09 Teane, czy Ty jesteś gdzieś z okolic Trójmiasta? Bo ja często bywam, z moim MT-jem także, więc możemy się spotkać. Nosi się super i chociaż mam trochę za krótkie paski, bo za mało materiału kupiłam, to plecaczek jest idealny. A my uwielbiamy z Kubkiem brzuszek do brzuszka. Bo na plecach to łychą mnie po głowie wali. A tak na poważnie, to jest wygodny i łatwy w zakładaniu. I się nie plącze. Zabieram ze sobą zawsze do Ikea i różnych supermarketów, bo łatwo się go mota i dziecia wyjmuje. Odpowiedz Link
teane Re: do Kajki 21.04.07, 08:29 super by było! jestem z Gdańska, z chęcią się spotkam, tylko, że dopiero po długim weekendzie, bo jutro wyjeżdzam do rodziców na wieś i tak jakoś za 2 tygodnie wróce. odezwe się na meila do ciebie jak wróce, ok? ciekawa jestem tylko min bab na wsi, jak mnie z chustą zobaczą... mam nadzieje, że jakieś zdjęcia przywioze :) pozdrawiamy! Odpowiedz Link
kajkasz1 Re: do Teane 21.04.07, 22:32 Będę na dłużej (14,15,16 maj) w odwiedzinach u wszelkich możliwych lekarzy. Meta albo u siostry na Zaspie, albo u szwagierki w Gdyni-Orłowie. Wyślę Ci telefon na priva, jak wrócisz z wiejskich wojaży, to może przedzwoń! Odpowiedz Link
agamamaani Kajka 21.04.07, 23:17 bo na 70% na długi weekend ja się w gdyni na Orłowie pojawię .. może się spikniemy wtedy?? ale jeszcze nie wiem bo mąz się wykręca :D Odpowiedz Link
kajkasz1 Re: Kajka 22.04.07, 01:02 całkiem możliwe, wyślij swój numer na priva, jak będę jechała dam znać Odpowiedz Link
mama_idy06 Re: jak sie sprawdza MT? 21.04.07, 20:16 Witam wszystkich, Czesto podczytuje to forum choc bardzo rzadko cos pisze. Ale chce sie pochwalic: uszyłam MT! Poprawialam wprawdzie kilka razy, bo wymiary zrobiłan "na oko: i było za szerokie. Ale mam i sie super Małą nosi ! chyba nawet lepiej niz w chuscie Odpowiedz Link
marta_nie_martka Re: jak sie sprawdza MT? 21.04.07, 20:29 wg, mnie łatwiej się zakłada niż chustę i szybciej. Z drugiej strony nie nosiłabym w MT maluszka. Pozwala on na noszenie właściwie tylko w trzech pozycjach, przy większych dzieciach wystarczy, ale dla małych niemowląt to za mało. Odpowiedz Link
andziulindzia to ja się spytam o materiały 22.04.07, 21:15 Bo zaczyna mi MT chodzić po głowie i może udałoby mi się mamę namówić. Jakie najlepiej użyć materaiały? Np na szelki: elastyczne, czy raczej nie? Grube czy cienkie? Na panel poszukam materiał pięknie kolorowy :) Ale te pozostałe częsci mnie zastanawiają. Mam jeszcze trochę cienkiej bawełny przypominającej prześcieradło po samorobnej wiązance, będzie się nadawać? Czy innego szukać? Odpowiedz Link
marta_nie_martka Re: to ja się spytam o materiały 23.04.07, 09:30 Najlepiej szyć z grubszego materiału ubraniowego. Najlepiej bawełna, bo wiadomo, dla dzieci. Ale jakaś mieszanka też może być, ja pierwszy szyłam z polaru i zimą był świetny. Paski i jedną część panelu, tą nieozdobną dobrze jest uszyć z np. drelichu bawełnianego, sztruksu, dżinsu. Jeśli elastyczny materiał, to z bardzo małą domieszką, nie więcej jak 3%. I paski wykrój tak, żeby były elastyczne w poprzek, nie nie wzdłuż. Panel ozdobny może być już obojętnie z czego, o obojętnej grubości. Weź pod uwagę możliwości maszyny do szycia, i ciężar dziecka. Odpowiedz Link
kajkasz1 Re: jak sie sprawdza MT? 22.04.07, 22:34 Ja akurat mam kwiecisty materiał - gruba bawełna z lycrą, a na paski zwykła gruba bawełna (ale z tych miękkich, lejących, a nie sztywnych). O inne materiały spytaj Oppamamy! Odpowiedz Link
andziulindzia Re: jak sie sprawdza MT? 23.04.07, 21:15 Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Przejde się po lumpeksach to może się coś taniego znajdzie. Albo..... poczekam na zwrot podatku i kupię od marty ;P Odpowiedz Link
elafela Re: jak sie sprawdza MT LATEM? 24.04.07, 08:39 Powiedzcie mi proszę czy nadaje się MT na upalne dni? Czy już lepsza jest zwykła chusta? Odpowiedz Link
kajkasz1 Re: jak sie sprawdza MT? 24.04.07, 23:55 Jak na moje lepszy MT, bo bardziej "przewiewny" - więcej dziecia na zewnątrz jest i nie musi tak ściśle przylegać jak w wiązance. Ale to chyba zależy od indywidualnych upodobań i faktycznych temperatur. Ja przyznam się szczerze zrezygnowałam zeszłego lata z chustowania sKubka, bo temperatury były zabójcze. No ale i ze słońca też musieliśmy zrezygnować, więc nie mam pojęcia, jak się "nosi" na słońcu! Odpowiedz Link