Dodaj do ulubionych

jak sie sprawdza MT?

20.04.07, 10:26
bo zastanawiam się, czy sobie nie uszyć... tak dla odmiany, żeby mnie na nową
chuste nie kusiło... nie wiem, czy będzie mi wygodnie z takim 9 kilowcem w MT.
Obserwuj wątek
    • marta_nie_martka Re: jak sie sprawdza MT? 20.04.07, 12:22
      Bardzo wygodne :) Ignac i Zośka ważą po 12kg i nosić ich w Mt to prawdziwa
      przyjemność. W poniedziałek powinna być na mojej stronie instrukcja szycia ze
      zdjęciami :)
      • teane Re: jak sie sprawdza MT? 20.04.07, 14:53
        w sumie to po cichu miałam taką nadzieje :) bo znalazłam gdzieś w necie różne
        wykroje, ale twoje mi się sprawdziły przy chustach, dlatego nie spieszyłam się z
        tym MT. już się ciesze!
        • mayetschka Re: jak sie sprawdza MT? 21.04.07, 21:10
          to ja też przycupnę cichutko i poczekam na wykroje marty,
          i po cichutku mam nadzieję że uda mi sie zdąrzy uszy MT przed piątkiem...
    • kajkasz1 Re: jak sie sprawdza MT? 20.04.07, 21:09
      Teane, czy Ty jesteś gdzieś z okolic Trójmiasta?
      Bo ja często bywam, z moim MT-jem także, więc możemy się spotkać.
      Nosi się super i chociaż mam trochę za krótkie paski, bo za mało materiału
      kupiłam, to plecaczek jest idealny.
      A my uwielbiamy z Kubkiem brzuszek do brzuszka. Bo na plecach to łychą mnie po
      głowie wali.
      A tak na poważnie, to jest wygodny i łatwy w zakładaniu. I się nie plącze.
      Zabieram ze sobą zawsze do Ikea i różnych supermarketów, bo łatwo się go mota i
      dziecia wyjmuje.
      • teane Re: do Kajki 21.04.07, 08:29
        super by było! jestem z Gdańska, z chęcią się spotkam, tylko, że dopiero po
        długim weekendzie, bo jutro wyjeżdzam do rodziców na wieś i tak jakoś za 2
        tygodnie wróce. odezwe się na meila do ciebie jak wróce, ok? ciekawa jestem
        tylko min bab na wsi, jak mnie z chustą zobaczą... mam nadzieje, że jakieś
        zdjęcia przywioze :) pozdrawiamy!
        • kajkasz1 Re: do Teane 21.04.07, 22:32
          Będę na dłużej (14,15,16 maj) w odwiedzinach u wszelkich możliwych lekarzy.
          Meta albo u siostry na Zaspie, albo u szwagierki w Gdyni-Orłowie. Wyślę Ci
          telefon na priva, jak wrócisz z wiejskich wojaży, to może przedzwoń!
          • agamamaani Kajka 21.04.07, 23:17
            bo na 70% na długi weekend ja się w gdyni na Orłowie pojawię .. może się
            spikniemy wtedy?? ale jeszcze nie wiem bo mąz się wykręca :D
            • kajkasz1 Re: Kajka 22.04.07, 01:02
              całkiem możliwe, wyślij swój numer na priva, jak będę jechała dam znać
    • mama_idy06 Re: jak sie sprawdza MT? 21.04.07, 20:16
      Witam wszystkich, Czesto podczytuje to forum choc bardzo rzadko cos pisze. Ale
      chce sie pochwalic: uszyłam MT! Poprawialam wprawdzie kilka razy, bo wymiary
      zrobiłan "na oko: i było za szerokie. Ale mam i sie super Małą nosi ! chyba
      nawet lepiej niz w chuscie
      • marta_nie_martka Re: jak sie sprawdza MT? 21.04.07, 20:29
        wg, mnie łatwiej się zakłada niż chustę i szybciej. Z drugiej strony nie
        nosiłabym w MT maluszka. Pozwala on na noszenie właściwie tylko w trzech
        pozycjach, przy większych dzieciach wystarczy, ale dla małych niemowląt to za mało.
    • andziulindzia to ja się spytam o materiały 22.04.07, 21:15
      Bo zaczyna mi MT chodzić po głowie i może udałoby mi się mamę namówić. Jakie
      najlepiej użyć materaiały? Np na szelki: elastyczne, czy raczej nie? Grube czy
      cienkie? Na panel poszukam materiał pięknie kolorowy :) Ale te pozostałe częsci
      mnie zastanawiają. Mam jeszcze trochę cienkiej bawełny przypominającej
      prześcieradło po samorobnej wiązance, będzie się nadawać? Czy innego szukać?
      • marta_nie_martka Re: to ja się spytam o materiały 23.04.07, 09:30
        Najlepiej szyć z grubszego materiału ubraniowego. Najlepiej bawełna, bo wiadomo,
        dla dzieci. Ale jakaś mieszanka też może być, ja pierwszy szyłam z polaru i zimą
        był świetny.

Paski i jedną część panelu, tą nieozdobną dobrze jest uszyć z np. drelichu
        bawełnianego, sztruksu, dżinsu. Jeśli elastyczny materiał, to z bardzo małą
        domieszką, nie więcej jak 3%. I paski wykrój tak, żeby były elastyczne w
        poprzek, nie nie wzdłuż. Panel ozdobny może być już obojętnie z czego, o
        obojętnej grubości.

Weź pod uwagę możliwości maszyny do szycia, i ciężar dziecka.
    • kajkasz1 Re: jak sie sprawdza MT? 22.04.07, 22:34
      Ja akurat mam kwiecisty materiał - gruba bawełna z lycrą, a na paski zwykła
      gruba bawełna (ale z tych miękkich, lejących, a nie sztywnych). O inne
      materiały spytaj Oppamamy!
      • andziulindzia Re: jak sie sprawdza MT? 23.04.07, 21:15
        Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Przejde się po lumpeksach to może się coś
        taniego znajdzie. Albo..... poczekam na zwrot podatku i kupię od marty ;P
    • elafela Re: jak sie sprawdza MT LATEM? 24.04.07, 08:39
      Powiedzcie mi proszę czy nadaje się MT na upalne dni? Czy już lepsza jest
      zwykła chusta?
    • kajkasz1 Re: jak sie sprawdza MT? 24.04.07, 23:55
      Jak na moje lepszy MT, bo bardziej "przewiewny" - więcej dziecia na zewnątrz
      jest i nie musi tak ściśle przylegać jak w wiązance. Ale to chyba zależy od
      indywidualnych upodobań i faktycznych temperatur. Ja przyznam się szczerze
      zrezygnowałam zeszłego lata z chustowania sKubka, bo temperatury były zabójcze.
      No ale i ze słońca też musieliśmy zrezygnować, więc nie mam pojęcia, jak
      się "nosi" na słońcu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka