opium74 04.10.07, 21:45 hej! Czy któraś z Was ma rozrysowane? rozpisane? jak sie robi getry? Teściowa powiedziała że zrobi młodemu ale musze jej dostarczyć schemat :( a ja zielona jestem w tym temacie całkowicie :/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antusiowa_mama Re: schemat getrów na drutach 04.10.07, 21:54 moja teściowa też powiedziała, że zrobi, tylko jeszcze nie wie jak :) więc też czekamy na schemat :) Odpowiedz Link
anifloda Re: schemat getrów na drutach 04.10.07, 22:00 Dokładnego schematu nikt chyba nie ma :-(. Zmierz obwód nogi dziecięciu, niech teściowa zrobi próbkę z tej wełny i na tych drutach, na których chce robić getry (najlepiej ściągaczem), zmierzy ją i przeliczy ile oczek potrzebuje. Ja robię albo prostokąt i zszywam, albo na pięciu drutach (ale wtedy raczej nie pasiaste, bo brzydko wyjdą). Robię ściągaczem dwa prawe, dwa lewe, nie gubię, ani nie dodaję oczek. Odpowiedz Link
andziulindzia Re: schemat getrów na drutach 04.10.07, 22:40 Robię analogicznie jak anifloda tyle, że ściągaczem jeden na jeden. No i nie robię próbki tylko po zrobieniu kilku rządków przykładam do nogi dziecka. Prułam raz, ale te getry są tak małe, że i tak wychodzi jak próbka. Odpowiedz Link
opium74 Re: schemat getrów na drutach 05.10.07, 13:17 znaczy się mam powiedzieć że ściągacz dwa P dwa L lub jeden na jeden i ona powinna juz wiedzieć ? :) no i jaki materiał polecacie? co mam kupić i w jakich ilościach? :) Odpowiedz Link
agamamaani Re: schemat getrów na drutach 05.10.07, 13:44 moja teściowa robi jakoś inaczej ( na 5ciu drutach) a na koniec robi ściągacz ( z jednej lub z obu stron wedle życzenia) nie powiem Wam jak bo się nie znam i nie chcę się wtrancać :) co do włóczki - wełniane niestety często "gryzą" i uczulają. dobre dla dzieci są włóczki akrylowe. nie gryzą i nie uczulaja :) Odpowiedz Link
kakot Re: schemat getrów na drutach 05.10.07, 13:50 na 1 parę getrów potrzeba okolo pół motka włóczki, więc najlepiej poszukać po domu resztek :) przy okazji wyjdzie kolorowo :) Moje getry robiłam na drutach nr 3, całe podwójnym ściągaczem, nabierałam 56 oczek, ale to bardzo zależy jak kto robi, więc lepiej machnąć próbkę 10x10 oczek i sobie przeliczyć Odpowiedz Link
visenna2 Re: schemat getrów na drutach 05.10.07, 14:18 Robię getry ściągaczem: dwa prawe, dwa lewe. Nic nie dodaję, nic nie ujmuję. Robię na zwykłych drutach, bo jak probuję robić na okragło na kilku to mi dziecko je z robotki wyrywa:) Mam cienką włóczkę, nabieram 60-70 oczek (Zuza ma grube nóżki;). Robię z włóczek bawełnianych, albo bawełniano-wiskozowych, bo nie cierpię akrylu:) Włóczki kupuje na allegro w ilościach niemal hurtowych za niezbyt duże pieniądze:) Odpowiedz Link
tabita_1 A propos włóczek na ciuszki dziecięce ... 05.10.07, 15:02 Porządne włoczki wełniane nie gryzą ani też nie uczulają (mało kto wie że większość tzw.uczuleń na wełnę to tak naprawdę alergia na żle wyprawione i żle barwione produkty wełniane, nie na samą wełnę).Niestety nie spotkałam się z niegryzącymi wełnami polskiej produkcji. Za to na wyroby dla dzieci (nawet noworodków!) polecam gorąco włóczki wełniane firm Schachenmayr, Gedifra, Lana Grossa, Regia, które nadają się nawet na golfiki i kominiarki zasłaniające twarz. Nie tylko są milutkie i ciepłe, ale też absorbują wilgoć (z buzi, z noska), przez co pozostają suche. Akryl po zmoczeniu oziębia skórę, poza tym to plastik, czyli zimą słabo grzeje a latem niemiło klei się. Napomykam o tym, bo sezon na dziergane wyroby w pełni! PS.Zachęcam do wypróbowania włóczek typowo skarpetkowych marki Regia, które dają kolorowe wzory z jednego kłębka: www.stoffhaus-kepper.de/regia.htm są nie do zdarcia (ja uzywam zamiast kapci) i można je prać w pralce :) Odpowiedz Link
opium74 Re: A propos włóczek na ciuszki dziecięce ... 05.10.07, 21:04 dzięki :) poszukam tej Regii we wrocki i wręczę teściowej :D Odpowiedz Link
opium74 Re: A propos włóczek na ciuszki dziecięce ... 09.10.07, 18:41 hmmm.. a czy macie jakies dobre pasmanterie internetowe? We wrocławiu nie moge znalezc nic w miare blisko Odpowiedz Link
petisu Re: A propos włóczek na ciuszki dziecięce ... 09.10.07, 18:59 Fantastyczne kolory! Odpowiedz Link