mag_nolia 15.10.01, 08:06 i przeczytanie dobrej książki. Kto mi coś poleci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krm Re: Mam ochotę na chwileczkę ... Magnolia IP: *.olsza.krakow.pl 15.10.01, 08:18 Ian McEwan - Amsterdam albo Duszyczka -Rozewicza jesli tylko na chwileczke masz ochote. Rozne zupelnie. Trudno powiedziec czy na taka pore wlasciwe, ale tak moglbym proponowac. Pozdrawiam Cie i milego tygodnia... Wczesnie rano dzis zobaczylem cieniutki rozek Ksiezyca i jasniutka Wenus prawie tuz obok niego, a zaraz potem tak jesiennie rozowo pomaranczowe podnosilo sie Slonce Pozdrawiam krm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: Mam ochotę na chwileczkę ... Magnolia IP: 9.67.96.* 15.10.01, 08:35 cześć Mag! polecam ci "Hrabia Monte Christo" albo "Dama Kameliowa", ewentualnie "Czerwone i Czarne" tygrysek...... PS>:"Amsterdam" to też fajna książka. Odpowiedz Link Zgłoś
mag_nolia Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia 15.10.01, 10:02 A o czym jest ,,Amsterdam"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia IP: 192.168.5.* / *.olsza.krakow.pl 15.10.01, 10:21 Magnolia , to nieobszerna pozycja, ktorej autor bodaj wlasnie za Amsterdam dostal Nagrode Bookera.Jest to w gatunku jakby moralitet o cechach grozy psychologicznej. Dotyka pewnych ,nawet mrocznych stron psychiki ludzi - moze nawet precyzyjniej - meskich cech. Jest w tym i rywalizacja i jakies tworcze szamotanie sie, i elementy seksualnosci . Jest i interesujaco proponowana prezentacja relacji i konfliktow, wewnetrznych i miedzyludzkich. Czyta sie szybko, potoczyscie. Lektura latwo wciagajaca, jesli tak mozna powiedziec. Zachecam... krm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enancjo Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.10.01, 10:25 .. Amsterdam .. to raczej o facetach i ich problemach wewnetrznych i srodowiskowych, swirowaniu .. nie wiem czy sie nadaje na chwilke zapomnienia ... choc dobrze sie czyta ... i najlepiej miec tyle czasu by ja polknac na raz.. .. ja w chwilach zapomnienia .. szukam ksiazek z mojej przeszlosci .. ktore chcialbym jeszcze raz przeczytac ... moze to jest sugestia ... milego wybierania Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniela Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia IP: *.mst.gov.pl 15.10.01, 10:33 a jeśłi oksiązki z przeszłości idzie to może gra w klasy czytana po raz drugi a jakby pierwszy nie od początku do końca tylko zgodnie z sugestią Autora. włąśnie to praktykuję. polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
mag_nolia Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnieniaEnancjo 15.10.01, 10:44 Sentyment do ,,tamtych" chwil? beztroskich, pełnych emocji podczas czytania lektur? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enancjo Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnieniaEnancjo IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.10.01, 10:52 mag_nolia napisał(a): > Sentyment do ,,tamtych" chwil? beztroskich, pełnych emocji podczas czytania > lektur? .. troszke tak ale i ksiazek wowczas zakazanych .. ktore mialy swoj smaczek. .. czy Ty czytalas tylko lektury ??? Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
mag_nolia Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnieniaEnancjo 15.10.01, 10:54 nie, nie tylko ale wolę sięgać po książki, których nie znam,wówczas chłonę je wszystkimi zmysłami (jeśli na to zasługują) i to są te chwile zapomnienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enancjo Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia magnolia IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.10.01, 11:07 mag_nolia napisał(a): > nie, nie tylko > ale wolę sięgać po książki, których nie znam,wówczas chłonę je wszystkimi > zmysłami (jeśli na to zasługują) i to są te chwile zapomnienia .. szkoda .. nie znam twoich zmyslow . .. ale jezeli nie czytalas to polecam Akif Pirincci FELIDAE ( czesc I )i FRNACIS ( Felidae II ) lekki i bardzo specyficzny chyba lekki triller / kryminal opowiedziany i widziany przez / oczyma kota, lub Richard Mason .. Podwojne Gry .. o facecie ktory chyba napewno pozbyl sie zony .. dobre czytadlo ... Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia magnolia IP: 10.0.126.* / *.centrala.pbk.pl 15.10.01, 15:20 Gość portalu: enancjo napisał(a): > lub Richard Mason .. Podwojne Gry .. o facecie ktory chyba napewno pozbyl sie > > zony .. dobre czytadlo ... > Enancjo Podwojne gry sa moze nie b.dobre, ale na pewno niezle; taka mieszanka kryminalno- romantyczna. ja polecam Dziewczyne Houdiniego, bez happy-end'u, ale tak czasem realniej... Odpowiedz Link Zgłoś
mag_nolia Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia magnolia 16.10.01, 13:32 OK, znalazłam Felidae! Odpowiedz Link Zgłoś
mag_nolia Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia 15.10.01, 10:31 A ja chciałabym przeczytać coś porywającego i po czym nie będę całkiem zdołowana, niczym bajkę dla dorosłych, tzn. dobre zako.ńczenie, nastrające pozytywnie do szarojesiennych dni lub coś edukacyjnego, odkrywczego... Dzięki za propozycje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia IP: 192.168.5.* / *.olsza.krakow.pl 15.10.01, 10:41 Jesli ma byc porywajace to czytaj co inni do Ciebie pisza... Czasem i edukacyjne walory ma te krotkich pare slow. A cieplo na jesien nastraja, i nie doluje... A serio to moze rzeczywiscie ten Cortazar ? To wygodne czytanie, nie potrzeba zakladek... krm Odpowiedz Link Zgłoś
mag_nolia Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia 15.10.01, 10:45 Krzyś czytam co inni do mnie piszą, i przyznaję, że Twoje post'y zawsze miło brzmią. Odpowiedz Link Zgłoś
mag_nolia Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnieniaKrzyś 15.10.01, 10:47 A co mam dzisiaj czytać, przecież nic mi nie przysłałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia Magnolia IP: 192.168.5.* / *.olsza.krakow.pl 15.10.01, 10:59 I powiem Ci, tez mnie to martwi... ale nie chwal dnia przed zachodem slonca... krm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniela Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia Magnolia IP: *.mst.gov.pl 15.10.01, 11:07 ten kortazar mimo że bezzakładkowy pozytywnie nie nastraja. hepiendem kończy się bridzyt dżons część druga. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof.r.m Re: Mam ochotę Magnolia 15.10.01, 12:16 A czy wzielas sie juz za lekturke? Czytasz cos czy szukasz zapomnienia u Aniola, a moze u stroza... Magnolia?!?! krm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magnolia Re: Mam ochotę Magnolia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.01, 12:22 za lekturkę-dopiero po pracy, a anieslkie towarzystwo zawsze się przyda, ale zauważyłam , że jedego stróża już mam - KRM?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm Re: Mam ochotę Magnolia IP: 192.168.5.* / *.olsza.krakow.pl 15.10.01, 12:30 Jak dla mnie mile spotkac w poniedzialek tak bystrego obserwatora. Nie przejmuj sie szczegolnie jesli to nawet stroz to niezwyczajnie tolerancyjny i przymyka oczy niemal na wszystko, bo chyba i leniwy troche. Ale to moze tylko dzis. Pozdrawiam i jak pazdziernik w polowie we Wroclawiu sie spisuje? krm Odpowiedz Link Zgłoś
mag_nolia Re: Mam ochotę Magnolia 15.10.01, 12:35 A cóż ten stróż miałby tu nietolerowac??? Ostatnie dni są słoneczne, piękne i ciepłe, możnaby wychodzić na romantyczne spacery, włóczyć się po zakamarkach starego miasta i prowokować ukochanego do pocałunków skradanych w opustoszałych o zmroku uliczkach. Rynek nadal piękny i żywy i w ogóle jest pięknie. A jak Kraków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm Re: Mam ochotę Magnolia IP: 192.168.5.* / *.olsza.krakow.pl 15.10.01, 12:41 Jednak przydaje sie tolerancja stroza, w Krakowie bowiem w takim jak dzis pazdziernikowym sloncu, nie trzeba ukrywac pocalunkow i raczyc ich obecnoscia wieczornych murow starego miasta. Mozna, i tu owa anielska tolerancja i przymykanie strozowskich oczu, slodzic nimi kochankowska jesien ... Pieknie jest, pieknie, i tego i Tobie i Wroclawowi zycze krm A pewnie , ze taki troche podkradany, wieczorny pocalunek .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniela Re: Mam ochotę Magnolia IP: *.mst.gov.pl 15.10.01, 12:49 mam akurat trzygroszówkę to ją wtrącę. tutaj też pary całujące się w pośpiechu na ruchomych schodach. w półbiegu. czujecie że nadchodzi listopad nieuchronnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm Re: Mam ochotę Aniela IP: 192.168.5.* / *.olsza.krakow.pl 15.10.01, 12:55 Caluja sie na dzien dobry czy pozegnalne , nerwowe pocalunki? A moze podniecone, rozgoraczkowane na powitanie i te poszukiwania predkie , gdzie i jakby sie skryc przed nieprzyjaznymi, obcymi... A niechze sie caluja listopadowo i nawet grudniowo, tak wiesz sniezno gorsko, pierzyniasto...z bardzo dluga noca, z bardzo krotkim oddechem... krm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniela Re: Mam ochotę Aniela IP: *.mst.gov.pl 15.10.01, 12:58 całują się służbowo. w policzek. jak na wernisażu gdzieś na manhatanie. na listopad nie ma mojej zgody. Odpowiedz Link Zgłoś