Dodaj do ulubionych

Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia

15.10.01, 08:06
i przeczytanie dobrej książki.
Kto mi coś poleci?
Obserwuj wątek
    • Gość: krm Re: Mam ochotę na chwileczkę ... Magnolia IP: *.olsza.krakow.pl 15.10.01, 08:18
      Ian McEwan - Amsterdam
      albo Duszyczka -Rozewicza
      jesli tylko na chwileczke masz ochote.
      Rozne zupelnie. Trudno powiedziec czy
      na taka pore wlasciwe, ale tak moglbym proponowac.
      Pozdrawiam Cie i milego tygodnia...
      Wczesnie rano dzis zobaczylem cieniutki rozek
      Ksiezyca i jasniutka Wenus prawie tuz obok niego,
      a zaraz potem tak jesiennie rozowo pomaranczowe podnosilo sie
      Slonce
      Pozdrawiam
      krm
      • Gość: Neo Re: Mam ochotę na chwileczkę ... Magnolia IP: 9.67.96.* 15.10.01, 08:35
        cześć Mag!

polecam ci "Hrabia Monte Christo" albo
        "Dama Kameliowa", ewentualnie "Czerwone i Czarne"

tygrysek......
        PS>:"Amsterdam" to też fajna książka.
    • mag_nolia Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia 15.10.01, 10:02
      A o czym jest ,,Amsterdam"?
      • Gość: krm Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia IP: 192.168.5.* / *.olsza.krakow.pl 15.10.01, 10:21
        Magnolia , to nieobszerna pozycja, ktorej autor bodaj wlasnie za Amsterdam
        dostal Nagrode Bookera.Jest to w gatunku jakby moralitet o cechach grozy
        psychologicznej. Dotyka pewnych ,nawet mrocznych stron psychiki ludzi - moze
        nawet precyzyjniej - meskich cech. Jest w tym i rywalizacja i jakies tworcze
        szamotanie sie, i elementy seksualnosci . Jest i interesujaco proponowana
        prezentacja relacji i konfliktow, wewnetrznych i miedzyludzkich.
        Czyta sie szybko, potoczyscie. Lektura latwo wciagajaca, jesli tak mozna
        powiedziec. Zachecam...
        krm
    • Gość: enancjo Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.10.01, 10:25
      .. Amsterdam .. to raczej o facetach i ich problemach wewnetrznych i
      srodowiskowych, swirowaniu .. nie wiem czy sie nadaje na chwilke
      zapomnienia ... choc dobrze sie czyta ... i najlepiej miec tyle czasu
      by ja polknac na raz..
      .. ja w chwilach zapomnienia .. szukam ksiazek z mojej przeszlosci .. ktore
      chcialbym jeszcze raz przeczytac ... moze to jest sugestia ...

milego wybierania
      Enancjo
      • Gość: aniela Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia IP: *.mst.gov.pl 15.10.01, 10:33
        a jeśłi oksiązki z przeszłości idzie to może gra w klasy czytana po raz drugi a
        jakby pierwszy nie od początku do końca tylko zgodnie z sugestią Autora.
        włąśnie to praktykuję. polecam.
      • mag_nolia Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnieniaEnancjo 15.10.01, 10:44
        Sentyment do ,,tamtych" chwil? beztroskich, pełnych emocji podczas czytania
        lektur?
        • Gość: enancjo Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnieniaEnancjo IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.10.01, 10:52
          mag_nolia napisał(a):

> Sentyment do ,,tamtych" chwil? beztroskich, pełnych emocji podczas czytania
          > lektur?

.. troszke tak ale i ksiazek wowczas zakazanych .. ktore mialy swoj smaczek.
          .. czy Ty czytalas tylko lektury ???

Enancjo
          • mag_nolia Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnieniaEnancjo 15.10.01, 10:54
            nie, nie tylko
            ale wolę sięgać po książki, których nie znam,wówczas chłonę je wszystkimi
            zmysłami (jeśli na to zasługują) i to są te chwile zapomnienia
            • Gość: enancjo Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia magnolia IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.10.01, 11:07
              mag_nolia napisał(a):

> nie, nie tylko
              > ale wolę sięgać po książki, których nie znam,wówczas chłonę je wszystkimi
              > zmysłami (jeśli na to zasługują) i to są te chwile zapomnienia

.. szkoda .. nie znam twoich zmyslow .
              .. ale jezeli nie czytalas to polecam Akif Pirincci
              FELIDAE ( czesc I )i FRNACIS ( Felidae II ) lekki i bardzo specyficzny
              chyba lekki triller / kryminal opowiedziany i widziany przez / oczyma kota,
              lub Richard Mason .. Podwojne Gry .. o facecie ktory chyba napewno pozbyl sie
              zony .. dobre czytadlo ...
              Enancjo
              • Gość: m. Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia magnolia IP: 10.0.126.* / *.centrala.pbk.pl 15.10.01, 15:20
                Gość portalu: enancjo napisał(a):
                > lub Richard Mason .. Podwojne Gry .. o facecie ktory chyba napewno pozbyl sie
                >
                > zony .. dobre czytadlo ...
                > Enancjo

Podwojne gry sa moze nie b.dobre, ale na pewno niezle; taka mieszanka kryminalno-
                romantyczna.
                ja polecam Dziewczyne Houdiniego, bez happy-end'u, ale tak czasem realniej...

• mag_nolia Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia magnolia 16.10.01, 13:32
                OK, znalazłam Felidae!
    • mag_nolia Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia 15.10.01, 10:31
      A ja chciałabym przeczytać coś porywającego i po czym nie będę całkiem
      zdołowana, niczym bajkę dla dorosłych, tzn. dobre zako.ńczenie, nastrające
      pozytywnie do szarojesiennych dni lub coś edukacyjnego, odkrywczego...

Dzięki za propozycje!
      • Gość: krm Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia IP: 192.168.5.* / *.olsza.krakow.pl 15.10.01, 10:41
        Jesli ma byc porywajace to czytaj co inni do Ciebie pisza...
        Czasem i edukacyjne walory ma te krotkich pare slow. A cieplo na jesien
        nastraja, i nie doluje...
        A serio to moze rzeczywiscie ten Cortazar ? To wygodne czytanie, nie potrzeba
        zakladek...
        krm
        • mag_nolia Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia 15.10.01, 10:45
          Krzyś czytam co inni do mnie piszą, i przyznaję, że Twoje post'y zawsze miło
          brzmią.
          • mag_nolia Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnieniaKrzyś 15.10.01, 10:47
            A co mam dzisiaj czytać, przecież nic mi nie przysłałeś?
            • Gość: krm Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia Magnolia IP: 192.168.5.* / *.olsza.krakow.pl 15.10.01, 10:59
              I powiem Ci, tez mnie to martwi...
              ale nie chwal dnia przed zachodem slonca...
              krm
              • Gość: aniela Re: Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia Magnolia IP: *.mst.gov.pl 15.10.01, 11:07
                ten kortazar mimo że bezzakładkowy pozytywnie nie nastraja. hepiendem kończy
                się bridzyt dżons część druga.
                • krzysztof.r.m Re: Mam ochotę Magnolia 15.10.01, 12:16
                  A czy wzielas sie juz za lekturke?
                  Czytasz cos czy szukasz zapomnienia u Aniola,
                  a moze u stroza...
                  Magnolia?!?!
                  krm
                  • Gość: magnolia Re: Mam ochotę Magnolia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.01, 12:22
                    za lekturkę-dopiero po pracy, a anieslkie towarzystwo zawsze się przyda, ale
                    zauważyłam , że jedego stróża już mam - KRM?!
                    • Gość: krm Re: Mam ochotę Magnolia IP: 192.168.5.* / *.olsza.krakow.pl 15.10.01, 12:30
                      Jak dla mnie mile spotkac w poniedzialek tak bystrego obserwatora.
                      Nie przejmuj sie szczegolnie jesli to nawet stroz to niezwyczajnie tolerancyjny
                      i przymyka oczy niemal na wszystko, bo chyba i leniwy troche. Ale to moze tylko
                      dzis.
                      Pozdrawiam i jak pazdziernik w polowie we Wroclawiu sie spisuje?
                      krm
                      • mag_nolia Re: Mam ochotę Magnolia 15.10.01, 12:35
                        A cóż ten stróż miałby tu nietolerowac???
                        Ostatnie dni są słoneczne, piękne i ciepłe, możnaby wychodzić na romantyczne
                        spacery, włóczyć się po zakamarkach starego miasta i prowokować ukochanego do
                        pocałunków skradanych w opustoszałych o zmroku uliczkach.
                        Rynek nadal piękny i żywy i w ogóle jest pięknie.
                        A jak Kraków?
                        • Gość: krm Re: Mam ochotę Magnolia IP: 192.168.5.* / *.olsza.krakow.pl 15.10.01, 12:41
                          Jednak przydaje sie tolerancja stroza, w Krakowie bowiem w takim jak dzis
                          pazdziernikowym sloncu, nie trzeba ukrywac pocalunkow i raczyc ich obecnoscia
                          wieczornych murow starego miasta. Mozna, i tu owa anielska tolerancja i
                          przymykanie strozowskich oczu, slodzic nimi kochankowska jesien ...
                          Pieknie jest, pieknie, i tego i Tobie i Wroclawowi zycze
                          krm
                          A pewnie , ze taki troche podkradany, wieczorny pocalunek ....
                          • Gość: aniela Re: Mam ochotę Magnolia IP: *.mst.gov.pl 15.10.01, 12:49
                            mam akurat trzygroszówkę to ją wtrącę.
                            tutaj też pary całujące się w pośpiechu na ruchomych schodach. w półbiegu.
                            czujecie że nadchodzi listopad nieuchronnie?
                            • Gość: krm Re: Mam ochotę Aniela IP: 192.168.5.* / *.olsza.krakow.pl 15.10.01, 12:55
                              Caluja sie na dzien dobry czy pozegnalne , nerwowe pocalunki?
                              A moze podniecone, rozgoraczkowane na powitanie i te poszukiwania
                              predkie , gdzie i jakby sie skryc przed nieprzyjaznymi, obcymi...
                              A niechze sie caluja listopadowo i nawet grudniowo, tak wiesz sniezno gorsko,
                              pierzyniasto...z bardzo dluga noca, z bardzo krotkim oddechem...
                              krm
                              • Gość: aniela Re: Mam ochotę Aniela IP: *.mst.gov.pl 15.10.01, 12:58
                                całują się służbowo. w policzek. jak na wernisażu gdzieś na manhatanie.
                                na listopad nie ma mojej zgody.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka