Dodaj do ulubionych

Prawo, które az sie prosi zeby je omijac - .

23.10.06, 19:03
to u nas nagminne. A ostatnoi taki przykład. Moja znajoma kandyduje do rady
dzielnicy. nie ma raczej wiekszych szans na wygranie wyborów - jest dopiero 9
na liscie. jednak, skoro już sie zdecydowała brac w tym udział to chciałaby
strzelic sobie jakąs kampanijke. I tu siurpryza: ile pieniędzy może wydac na
nia wydać?

200 złotych. Słownie dwieście. Ile ulotek można za to wydrukowac? To nawet
nie kampanijka tylko kampanijeczka bedzie...
Obserwuj wątek
    • kora3 Re: Prawo, które az sie prosi zeby je omijac - . 24.10.06, 09:32
      hehe ...

Zapomniałas Moniko, ze wydtukowac to pikuś .. Kosztuje przeciez sam projekt,
      redakcja tekstu na ulotkę , profesjonalne fot :)
    • stephen_s 200 zł??? 24.10.06, 11:07
      Absurd... Skąd to się wzięło???
      • monikaannaj Re: 200 zł??? 24.10.06, 11:15
        Dokładnie nie wiem, z ustway jakiejśc ktora dokładnie okresla ile można wydac
        na kampanię. Im dalsze miejsce na liście tym mniejszy limit. 200 zeta to
        zupełny absurd. Moja znajoma sama sobie złożyła ulotke, musi zapłacic tylko za
        druk. Ile za to wydrukuje? (a - to jest wartośc brutto). A wyborców nma w
        okregu 10 000. jesłi bedzie chciała pozostac nieskalanie uczciwa - nie ma szans
        na to że ktokolwiek skojarzy jej nazwisko...
        • isma Re: 200 zł??? 24.10.06, 11:22
          Zara, zara. A ustawa ta sie aby na pewno stosuje w przypadku rad dzielnic? A
          jesli nawet, to zem nie slyszala o ustawie, ktora uzaleznia limit wydatkow od
          miejsca na liscie. Komitet wyborczy sobie cos wymyslil, i ustawa oczy mydli.
        • grzespelc Re: 200 zł??? 25.10.06, 10:56
          > Dokładnie nie wiem, z ustway jakiejśc ktora dokładnie okresla ile można wydac
          > na kampanię.

Niemożliwe. NIe wierzę w istnienie przepisu tak jawnie naruszającego zasadę
          równości.
          • a000000 Re: 200 zł??? 25.10.06, 11:10
            grzespelc napisał:

> Niemożliwe. NIe wierzę w istnienie przepisu tak jawnie naruszającego zasadę
            > równości.

myślę, że taka ustawa nie istnieje. Te ograniczenia to pewnie wewnętrzne
            ustalenia partyjne. Dobrze wiedzą, że dziewiąta pozycja na liście nie ma żadnych
            szans, więc szkoda tracić forsę. Zresztą myślę, że to jest tak, że do 200zł
            partia zwraca - resztę kandydat może ryzykować z własnych pieniędzy.
            • monikaannaj Re: 200 zł??? 25.10.06, 13:28
              No tak - ale te ogranicvzebnia wynikają z ustawy ktora decyduje ze komitet może
              w sumie wydac tyle a tyle.
              I ci z pierwszycdh miejsc mają do wydania nie jakies zawrotne sumy tylko ok
              1500.

A dopłacanie z własnych kieszeni jest NIELGALNE. I tu własnie prawo jest
              omijane - drukuje sie ulotnki na własny koszt. W końcu kto dokładnie policzy
              ile ulotek sie rozniosło po domach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka