romcia.p 29.10.06, 18:36 Oglądał ktoś wczoraj?Ewentualnie czytał knigu kiedyś? Jeśli tak to mam pytania: 1.kto upozorował śmierc złej bliźniaczki i po co obciął jej paluszki? 2.czemu ona właściwie mordowała? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
forumowicz_pospolity Re: Purpurowe rzeki 29.10.06, 18:44 romcia.p napisała: > Oglądał ktoś wczoraj?Ewentualnie czytał knigu kiedyś? > Jeśli tak to mam pytania: > 1.kto upozorował śmierc złej bliźniaczki i po co obciął jej paluszki? chyba matka palec został jako dowód,że to własnie była ona, bo zwłoki pod tirem były jakieś anonimowe > 2.czemu ona właściwie mordowała? > za złamane życie siostre podmieniono i ona weszła jako materiał własciwy genetycznie do obiegu a ona musiała sie kryć, bo kazde wyjscie z ukrycia groziło demaskacją podmiany (za bardzo podobna do siostry) to tyle co udało mi sie ustalic na forach;) generalnie wyjasniają to ludzie co książkę czytali bo z filmu przy pierwszym obejrzeniu nie sposób tego złapać to jest jego słabość podstawowa, zamiast rzucić troche światła na fabułę to oni sie pochylają nad psią fobią Reno :) nie moge tez im darować że dali angielskie dialogi, fatalna sprawa aha, są też inne ciekawe pytanie np. co sie działo z córą bez kciuka gdy matka wstąpiła do klasztoru? jak dawała rade, gdzie była itp Odpowiedz Link Zgłoś
romcia.p Re: Purpurowe rzeki 29.10.06, 18:52 no właśnie,też mnie zastanowiło gdzie ona się podziewała ale wciąż nie rozumiem intrygi matka wiedziała o podmianie czy urodziła bliźniaczki w szpitalu uniwersyteckim a oni sobie jedną zabrali?dlaczego nie zabili drugiej odrazu?albo nie zwięli sobie dwóch do puli genetycznej? dubbing koszmar,strasznie mnie to wczoraj drażniło film nierówny,intryga słabo wyjaśniona,ale podabał mi sie klimat Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Purpurowe rzeki 29.10.06, 18:55 romcia.p napisała: > no właśnie,też mnie zastanowiło gdzie ona się podziewała > > ale wciąż nie rozumiem intrygi > matka wiedziała o podmianie czy urodziła bliźniaczki w szpitalu uniwersyteckim > a oni sobie jedną zabrali?dlaczego nie zabili drugiej odrazu?albo nie zwięli so > bie dwóch do puli genetycznej? > podobno własnie w ksiażce wszystko jest plus wiele wiecej:) > dubbing koszmar,strasznie mnie to wczoraj drażniło > > film nierówny,intryga słabo wyjaśniona,ale podabał mi sie klimat > klimat tak:) wiadomo, Francja miszczoskie kino z reguły;)) Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Purpurowe rzeki 29.10.06, 18:48 angola znasz? wklejam wyjasnienie z imdb.com The old university has been trying to create a superior race for generations. Howerver, the closed society has too much incest going on for too long. The bloodlines are weak and worn out. Genetic problems keep popping up such as the eye disease. In order to bring new blood into the university community, the three manipulators (Dr. Chernezé, nurse and librarian?) begin switching babies, stealing strong babies from the mountain villages. Gradually, they brought into the professors' homes children who weren't from their bloodlines, but village children who were the children of skiers, athletes, the children of people exposed to nature who are healthy. Gradually, the university community, which was sickly and weak, became healthier and healthier. That's the manipulation of the crimson rivers, the symbol for the blood of athletes. The dean's son quotes, "We control the crimson rivers." One day, a mountain couple has twins. Fanny is taken away to become the daughter of two professors. The mountain couple is told that one of their twins died. They are sad, but at least they still have Judith Herault and go back into the mountains. The problem is that 11 years later, the mother return to Guernon and visits the school for the children of the university professors. Two children in the same school have the same face despite being from two different families. These twins are incriminating evidence of a manipulation or mix-up at the maternity ward. When the three manipulators discover that the little girl is back, they try to kill her. Judith's mother understands vaguely that someone is trying to kill her child. She takes her child and hides in another town, where the young cop will be investigating later. She thinks of a way to save Judith by making the evil people think that Judith is dead. She cuts off Judith's finger. She had dug up the body of another child and had it run over by a truck in 1982. She makes people believe that Judith died by holding the finger left on the side of the road. From then on, Judith lives in the shadow of her sister Fanny. The two twins live one life. They change roles regularly. When one hides, the other lives openly. Judith is the one who mutilates, who tortures, who starts an insane vengeance. Judith tortures and kills the librarian Rémy Caillois, who had been continuing his father's thesis on eugenics. She takes away the identifying hands and eyes, just as the twins' identity were taken away. The goal of the twins is for the crimson river conspiracy to be discovered; they are giving hints as to their motives. At the end of the movie, Fanny tells detective Pierre Niemans that she wanted him to understand, so no one could forget. When the conspirators learn about how the librarian died, they panic. They go to the cemetery to find out about Judith. They desecrated the tomb with a swastika to make the police think that it was the work of skinheads. They steal her records from the school. The reflections involved with each of the three murders hint that there are double killers, just like a reflection. Fanny is supposed to have seen the librarian's body from the reflection off a river. Niemans discovers the second body (Philippe Sertys who worked in the university maternity wing) through the ice. After Fanny murders Dr. Bernard Chernezé, his body is reflected in the dark window of his house. Niemans realizes that glaciologist Fanny intends to start an avalanche upon the university, which is located in a valley, but he doesn't know about the twin. The director doesn't want to explain any of the above, so instead the movie ends with Niemans starting to explain why he's afraid of dogs!??? :-( Odpowiedz Link Zgłoś
romcia.p Re: Purpurowe rzeki 29.10.06, 19:05 przeczytałam to i wkurzyłam sie na scenarzystę i reżysera skopali intrygę okropnie brakowało mi też odpowiedzi na pytanie co sie stało z uniwersytetem zakończenie wkurzające - nie dosc że nie ma porządnego wyjaśnienia intrygi to w dodatku nie powiedzą nam nawet dlaczego Reno sie boi psów a co do książki - rozglądałam sie w necie,gdzie by ją tanio nabyc i znalazłam w opisie,że bohater grany przez Cassela nazywa sie Karim Abdouf,mam wrażenie,że w filmie zwał sie jakoś inaczej? :) Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Purpurowe rzeki 29.10.06, 19:50 romcia.p napisała: > przeczytałam to i wkurzyłam sie na scenarzystę i reżysera > skopali intrygę okropnie > brakowało mi też odpowiedzi na pytanie co sie stało z uniwersytetem > zakończenie wkurzające - nie dosc że nie ma porządnego wyjaśnienia intrygi to w > dodatku nie powiedzą nam nawet dlaczego Reno sie boi psów > > a co do książki - rozglądałam sie w necie,gdzie by ją tanio nabyc i znalazłam w > opisie,że bohater grany przez Cassela nazywa sie Karim Abdouf,mam wrażenie,że > w filmie zwał sie jakoś inaczej? :) ano, niejaki Max Kerkerian:) Odpowiedz Link Zgłoś
romcia.p Re: Purpurowe rzeki 29.10.06, 19:55 może sie bali,że Karim zamiast ścigac złoczyńców zacząłby im samochody palic? :) Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Purpurowe rzeki 29.10.06, 19:59 romcia.p napisała: > może sie bali,że Karim zamiast ścigac złoczyńców zacząłby im samochody palic? : > ) hłe hłe:) a zara na kanale Europa znowu film Kassowitza i do tego z Kassowitzem z jednej z dwóch, obok M Serrault, głownych ról "Zabójca" Odpowiedz Link Zgłoś
romcia.p Re: Purpurowe rzeki 29.10.06, 20:00 na szczęście nie mam kanału Europa,więc mogę obejrzec Tańczących Oficerów z Gwaiazdami :) Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Purpurowe rzeki 29.10.06, 20:05 romcia.p napisała: > na szczęście nie mam kanału Europa,więc mogę obejrzec Tańczących Oficerów z Gwa > iazdami :) > opowiedzieć ci?:) Odpowiedz Link Zgłoś
sabeena Re: Purpurowe rzeki 30.10.06, 10:42 Ja czytalam ksiazke, film cieniusi, faktycznie nie sposob sie zorientowac o co chodzi. Po pierwsze matka to wcale nie ta siostra z klasztoru tyllko calkiem insza baba. Babie urodzily sie blizniaczki i jedna z nich podmieniono na slabowite profesorskie dziecko, bo baba z gor, wiec krzepka, a profesorstwo jak wszyscy wiemy praktykuje chow wsobny, to i krew slabowita, i od czasu do czasu potrzeba do systemu wprowadzic jakies zdrowe dziecko. Babie powiedziano ze jej drugie dziecko nie zyje. Goralka wszelakoz zostala jako nauczycielka przeniesiona jak raz do tej szkoly, co do niej podmieniona profesorska bliznaczka chodzila. Pi razy drzwi zorientowala sie, ze to jakis przekret, zwlaszcza jak jej podmieniacze meza zabili. To ze goralka, nie znaczy, ze glupia, pokombinowala i przebrawszy corke za chlopca uciekla gdzies we Francje, a nastepnie upozorowala smierc swojej dziecka w wypadku. Dziecko upchnela w internacie u tej podmienionej, profesorskiej blizniaczki, a sama wynisla sie gdzies tam i prowadzila zywot spokojny choc dosc samotny. Blizniaczki wpadly na trop przekretu, odwalilo im i zaczely mordowac. Na koncu ksiazki blizniaczki i Niemans gina, zywy zostaje Karim Abdouf/Max Kerkerian w filmie. Tyle w pigulce. Odpowiedz Link Zgłoś
ja27-09 Re: Purpurowe rzeki 31.10.06, 20:23 A ja kurna, nadal nie rozumię :( Czy książkajest po tym samym tytułem?? Odpowiedz Link Zgłoś
sabeena Re: Purpurowe rzeki 02.11.06, 22:17 Po polsku? Chyba pod tym samym, ja czytalam w oryginale. No fakt, jak sie to stresci to akcja jest niezrozumiala. Ale w ksiazce tak po kolei sie odkrywa cala intryga, czyta sie b. milo. Odpowiedz Link Zgłoś