Dodaj do ulubionych

Potrzebne przejscie dla pieszych.

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.03, 21:09
Powiedzcie mi, moi Drodzy,jaki organ(instytucja?)decyduje o miejscach,w
których są oznakowane przejścia dla pieszych.Jak wygląda powoływanie do życia
takich przejść.Może Zuldi(specjalista od dróg)coś wie na ten temat.Czekam na
każdą informację.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: sarmatia Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.01.03, 21:24
      Wszystko zależy od tego do kogo należy droga, jeżeli do Marek to
      najprawdopodobniej należało by się zwrócić do zarządu dróg w Wołominie.
    • Gość: Raffix Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. IP: *.braun.de 17.01.03, 10:10
      Nie mam za bardzo pojecia o systemie zarzadzania drogami ale sie wypowiem, a co
      mi tam :-)))

Na moj maly rozumek, to drogi dziela sie na gminne, powiatowe, wojewodzkie i
      krajowe - i zaleznie od kategorii drogi zarzadza nia inna jednostka. W Markach
      na pewno Pilsudskiego jest droga krajowa - odpowiada za nia Zarzad Drog
      Krajowych (podobno biurokraci jakich malo). Nie wiem, czy mamy jakies drogi
      wojewodzke ale droga powiatowa to na pewno Fabryczna (czy sa jeszcze jakies
      inne?). Drogi o charakterze czysto lokalnym to zwykle drogi gminne.
      • Gość: amba Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 11:50
        Witaj Rafale,kope czasu Cię nie było:-)
        Pytam dalej (w sprawie drogi):może przez przypadek ktoś wie ,do jakiej
        kategorii zaliczyć mogę ulicę Okólną w Markach.Będzie mi szybciej tu wyłuskać
        sprawę,niż chodzić od urzędu do urzędu.
        Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe sugestie.
        • Gość: Raffix Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. IP: *.braun.de 17.01.03, 12:54
          Gość portalu amba napisał:
          > Witaj Rafale,kope czasu Cię nie było:-)
          Oj, ciezko bylo.

> Pytam dalej (w sprawie drogi): może przez przypadek ktoś wie ,do jakiej
          > kategorii zaliczyć mogę ulicę Okólną w Markach.
          Znow z braku Zuldi'ego sprobuje sie powymadrzac. Na moje oko jest to droga
          gminna, a wiec zarzadza nia nasz wlasny Urzad Miasta. Obstawialbym, ze warto
          najpierw zapytac w Referacie Techniczno-Administracyjnym, ktorym kieruje pan
          Jan Wozniak.
          Wg informacji ze strony marki.pl/urzad.php referat ten zlokalizowany
          jest w pokoju 18, I piętro, budynek B, tel. 781 10 03 wew. 118.

A w ktorym miejscu Okolnej marzy Ci sie przejscie dla pieszych? Przy szkole
          chyba jest i to chronione garbami.
          • Gość: toban Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 16:37
            Gość portalu: Raffix napisał(a):

(...)
            > A w ktorym miejscu Okolnej marzy Ci sie przejscie dla pieszych? Przy szkole
            > chyba jest i to chronione garbami.
            Odpowiem w imieniu Amby, bo jest w pracy, a ja wiem "o co chodzi":-)
            Na Okólnej, między Bandurskiego a Mieszka I jest taki niebezpieczny odcinek, na
            którym Okólna ma zakole. Samochody tamtędy jeżdżą szybko, kierowcy ze względu
            na zakole nic nie widzą, chodniki to marzenie, a dzieci z osiedla tamtędy
            chodzą do szkoły. Tam jest naprawdę cholernie niebezpiecznie - oprócz
            oznakowanego przejścia dla pieszych potrzebne są tam "garby"!!!
            Zanim się tam coś wydarzy, chcemy zabezpieczyć ten odcinek, stąd pytanie do Was
            jak i gdzie musimy z tym uderzyć. Myślę, że najpierw, za Twoją Raffix sugestią
            do Urzędu Miasta. Proszę o dalsze uwagi! Czy myślicie, że to można szybko
            załatwić?
            Zdrów!
            • Gość: Hirek Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. IP: *.chello.pl 17.01.03, 18:44
              Czy szybko? Garby da się szybko postawić. U mnie zrobiono to z dnia na dzień.
              Niestety nie wiem kto to robił, jak i za ile...
              Pozdrawiam.
              • Gość: Irytek Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. IP: *.dialup.warszawa.pl 17.01.03, 20:42
                Szybko - to można zamontować takie garby . Natomiast czas potrzebny do podjęcia
                takiej decyzji (że garby tj. "szykany" trzeba zamontować i należy na to wydać
                kasę) jest dość długi. Ale faktycznie , jedyną osobą "pierwszego kontaktu" jest
                P Woźniak w magistracie . A może razem z "szykanami" można by było farbą -
                jakąś linię ciągłą wzdłuż krawężnika ? Tylko czy te dzieciaki będą tamtędy
                chodziły ? Wątpię .Nawet gdyby ułożono nitkę chodnika , na płytę szeroką , po
                drugiej stronie Okólnej to - niewiele to zmieni .Wiele razy jechałem Okólną w
                trakcie gdy dzieci szły do szkoły. I powiem szczerze : pierwsza i podstawowa
                (wręcz najważniejsza ! ) sprawa to - nauczyć je kultury ! Nauczyć myślenia o
                konsekwencji wygłupiania się na ulicy . A jak nauka pogalopuje w las , to sprać
                dupsko pasem . Może wypadków nie będzie. A tak .. to tylko wyglądałem czy już
                zaczynają chodzić do szkół z butami zawiązanymi na sznurówki i przewieszonymi
                przez ramię (to taka moja wizja ciemnogrodu ).
                Szczerze mówiąc , kierowcy jadą tym odcinkiem zbyt szybko . Ale bez przesady !
                Wystająca studzienka i nierówny asfalt (po dołach odnawiających się zimą)
                skutecznie tę predkość zmniejsza .
                pzdr
                • Gość: amba Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 21:13
                  Ciekawa ta Twoja teoria z redukcją prędkości na skutek wyrwanej studzienki i
                  dziurawego asfaltu.Znaczy to -im gorsza droga tym, bezpieczniejszy pieszy?
                  Mnie jednak taka wersja nie zadowala.Drogę chcę mieć gładką ,bo Toban nią kilka
                  razy dziennie jeździ,a naprawy samochodu nas nie bawią.Bezpiecznie chcę się
                  czuć idąc z dzieckiem do szkoły,bo wypatrywanie kolejnego wariata za kierownicą
                  też zabawne dla mnie nie jest.
                  Masz rację mówiąc o "kulturze "korzystania z ulicy,może jakieś pogadanki w
                  szkole z sympatycznym policjantem z drogówki...Pogadam z kim trzeba i w sprawie
                  się rozeznam.
                  Pzdr.
                  • Gość: Raffix Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 17.01.03, 21:37
                    Gość portalu: amba napisał(a):
                    > Masz rację mówiąc o "kulturze "korzystania z ulicy,może jakieś pogadanki w
                    > szkole z sympatycznym policjantem z drogówki...Pogadam z kim trzeba i w
                    > sprawie się rozeznam.
                    To jak się rozeznasz to nam opowiedz, dobrze?
                    • Gość: amba Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.03, 09:47
                      Jasne ,że powiem.Teraz jeszcze wtrącę słówko o tej "kulturze":brak tego
                      przejścia "demoralizuje";-)Przechodząc kilka razy dziennie z dzieckiem własnym
                      lub w obecności dzieci cudzych(mówię im np. kiedy mogą przechodzić ,a kiedy
                      czekać ,aż auto przejedzie,żeby pod samochód nie wpadły)w miejscu niedozwolonym
                      czuję się jak "przestępca drogowy"Ale tam naprawdę nie ma gdzie przejść!!!
                      Chodnik jest bowiem po drugiej stronie ulicy.Brak tam jakiegokolwiek pobocza
                      (krawężnik i płoty domów).Na oczach dzieci,przy ich udziale wszystkie osoby
                      tamtędy przechodzące łamią prawo drogowe!bo innej drogi nie ma!!!W okolicach
                      szkoły są pasy i światła ,ale żeby do nich dotrzeć trzeba popełnić
                      wykroczenie.To przejście jest potrzebne!!!!!
                      Pozdrawiam.
                      • Gość: Raffix Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.03, 09:55
                        Gość portalu amba napisała:
                        >(...) To przejście jest potrzebne!!!!!
                        Przy najbliższej okazji będę musiał się przyjrzeć. Ktoś wie, jak duży koszt
                        stanowi oznaczenie przejścia dla pieszych?
                        • Gość: Irytek Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. IP: *.dialup.warszawa.pl 18.01.03, 20:24
                          Dinozaur jestem , to Ci powiem tak : dawno , dawno temu . Jak życie było
                          wolniejsze .To - to kosztowało puszkę farby i pędzel. A po robocie zwanej
                          czynem partyjnym , czy społecznym (zależy kto zwoływał) dodatkowe koszty na
                          naczynie szklane z zawartością ponoszone były w sposób mniej lub
                          bardziej "uzasadniony społecznie". Było miło , robota zrobiona. A ideologię
                          można było sobie w d..... wsadzić. Bo najczęściej efekty takich "robótek
                          ręcznych" były- dla i przez - wykonujących lub wykonujących i mieszkających w
                          okolicy .
                          Ot , taki dziwny zwyczaj. Dawno zapomniany.
                          pzdr
    • Gość: toban Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. IP: *.local.berlin 20.01.03, 11:25
      Za radą Raffixa i Irytka zadzwoniłem do UM do odpowiedniej osoby i bardzo mile
      zostałem zaskoczony. Otóż władze miasta, zdają sobie sprawę z tego
      niebezpiecznego odcinka na Okólnej i planują położenie tam chodnika i zrobienie
      przejścia dla pieszych może już na wiosnę!!! Trochę to zależy od budżetu, w
      którym ta inwestycja została zaplanowana, ale Pan Jan Woźniak powiedział, że
      nie powinna wypaść z planu. Wtedy tylko ogłoszenie przetargu na wykonanie i
      robota rusza. Jeśli chodzi o garby, to jedyna wątpliwość czy okoliczni
      mieszkańcy zechcą mieszkać przy garbach-:). Wystarczy jednak zebrać podpisy
      popierające garby i też zostaną zrobione.
      Na razie wygląda optymistycznie, nieprawdaż?
      • Gość: Raffix Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. IP: *.braun.de 20.01.03, 11:34
        Rzeczywiscie wyglada optymistycznie. Tak wiec - oby do wiosny!
        • Gość: Irytek Prawo Murphy`ego Nr. 1. IP: *.dialup.warszawa.pl 20.01.03, 17:06
          Jeżeli coś może się z...epsuć , to z......epsuje się na pewno ! No ale jak sami
          mówicie : "...oby do wiosny..." !
          • Gość: amba Re: Prawo Murphy`ego Nr. 1. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.03, 17:41
            Niech żyje Irytek!Sławny marecki defetysta....
            • Gość: Raffix Re: Prawo Murphy`ego Nr. 1. IP: *.braun.de 20.01.03, 19:51
              Na wiosne sie okaze, czy mieli racje defetysci czy niepoprawni optymisci :-)
              To juz niedlugo.
              • Gość: Irytek Re: Prawo Murphy`ego Nr. 2 IP: *.dialup.warszawa.pl 20.01.03, 20:56
                Choćbyś zrobił bardzo dużo , to i tak ważniejsze będzie to czego nie zrobiłeś!
                Jednym słowem-powinienem przytakiwać?
                Jestem optymistą , tylko takim z doświadczeniami.A taka postawa jest bliższa
                realizmowi. Generalizując :wolę miło się dać zaskakiwać niż niemiło rozczarować.
                pzdr i oby do wiosny !
                • Gość: AGA Re: drogi IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.01.03, 14:51
                  Cześć.
                  dobrze krążycie wokół tych instytucji.
                  Tak Fabryczna to powiatówka wieć wyskrobać na załatanie dziur nie ma szans, bo
                  w chyba w zeszłym roku albo nieco wcześniej w jakimś wygwizdowie, na terenie
                  naszego zacnego powiatu zrobiono jakiejś małej mieścinie asfaltowe drogi i
                  chodniki dla Marek nie starczyło. Ul. Majora Billa to też powiatówka
                  Zarząd Dróg Powiatowych to Wołomin ul.Kobyłkowska 1a, tam gdzie komunikacja,
                  nie wiem tylko jaki mają wpływ na zarządzanie finansami, na cele remontowe.
                  ul. Legionowa - to wojewódzka, ale siedziba made in Wołomin na Kobyłkowskiej
                  Al.Piłsudskiego - to krajowa, czyli kłania się Generalna Dyrekcja Dróg
                  Krajowych i Autostrad W-wa ul. Mińska 25, można stracić zdrowie, a i z
                  wpuszczeniem do budynku nie tak łatwo, ochrona, przepustki, umówione godziny
                  itp.
                  Tak samo na Kobyłkowską jeśli chodzi o drogę na Nieporęt tą przez las droga Nr
                  631 bowiem to wojewódzka.
                  Na Kobyłkowskiej mają tam dwa budynki i w jednym sie gnębi o drogi powiatowe a
                  wdrugi o wojewódzkie.
                  Pozostałe drogi nie wymienione tu, to są gminnne, i gnębi sie onie urząd, dział
                  inwestycji.
                  no to koniec moich wywodów, fajnie było was poczytać, do następnych literek.

• Gość: Raffix Re: drogi IP: *.braun.de 21.01.03, 15:12
                    Gość portalu: AGA napisała:
                    > Pozostałe drogi nie wymienione tu, to są gminnne, i gnębi sie onie urząd,
                    > dział inwestycji. (...)
                    Ago mila! W strukturze Urzedu podanej na stronie marki.pl/urzad.php nie
                    widze czegos, co nazywalo by sie dzialem inwestycji. Czy jest to po prostu inna
                    nazwa dla referatu techniczno-adminstracyjnego czy tez zmienila sie struktura?

> (...) no to koniec moich wywodów, fajnie było was poczytać, do następnych
                    > literek.
                    Ciebie tez sie fajnie czyta - szkoda, ze rzadko ostatnio tu wpadalas. Czy Twoj
                    zeszloroczny akces do akcji "Kulinarna Mapa Marek" jest wciaz aktualny?

• Gość: AGA Re: drogi IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.01.03, 15:34

> Gość portalu: AGA napisała:
                      > > Pozostałe drogi nie wymienione tu, to są gminnne, i gnębi sie onie urząd,
                      > > dział inwestycji. (...)
                      > Ago mila! W strukturze Urzedu podanej na stronie <a
                      href="marki.pl/urzad
                      > .php"target="_blank">marki.pl/urzad.php</a> nie
                      > widze czegos, co nazywalo by sie dzialem inwestycji. Czy jest to po prostu
                      inna
                      >
                      > nazwa dla referatu techniczno-adminstracyjnego czy tez zmienila sie struktura?

>
                      > > (...) no to koniec moich wywodów, fajnie było was poczytać, do następnych
                      > > literek.
                      > Ciebie tez sie fajnie czyta - szkoda, ze rzadko ostatnio tu wpadalas. Czy
                      Twoj
                      > zeszloroczny akces do akcji "Kulinarna Mapa Marek" jest wciaz aktualny?

to że struktura się zmieni to pewniak.
                      właśnie od ref. Techniczno -Administracyjnego wyodrębnione zostaną tzw.
                      inwestycje.
                      Będzie to miało wpływ na sposób zarządzania naszymi drogami.

Dzięki za wdzięczny komplement (i tu lekki rumieniec, na przemian z trzepotem
                      rzęs).
                      Bawiłam się w odkrycia.
                      A co do kulinariów to szukając dobrych samków, nawet nie wiesz co zrobiłam (coś
                      co było sprzeczne z moją naturą) - rozpoczęłam własne spotkania z kuchnią i
                      idzie mi świetnie, (oprócz ciast wykwintnych) jak spanie czy spóźnianie się do
                      pracy!. Jednym słowem PICHCĘ- to niesamowite.
                      Polecam łososia w sosie imbirowo-czosnkowym, z surówką w sosie winegret. mniam
                      mniam - oj była bitwa.
                      • Gość: Raffix Re: drogi IP: *.braun.de 21.01.03, 15:39
                        Gość portalu: AGA napisał(a):
                        > Polecam łososia w sosie imbirowo-czosnkowym, z surówką w sosie winegret.
                        > mniam mniam - oj była bitwa.
                        Brzmi baardzo apetycznie. A ten losos to w jakiej ma byc postaci (pieczony,
                        grillowany, surowy?)
                        • Gość: AGA Re: drogi łosoś IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.01.03, 15:59

> Gość portalu: AGA napisał(a):
                          > > Polecam łososia w sosie imbirowo-czosnkowym, z surówką w sosie winegret.
                          > > mniam mniam - oj była bitwa.
                          > Brzmi baardzo apetycznie. A ten losos to w jakiej ma byc postaci (pieczony,
                          > grillowany, surowy?)

Dzwonka łososia (wcześniej skropinone suto cytryną), odsączam ręcznikiem
                          papierowym, trakuję tochę solą i pieprzem tudzież przyprawą do rybki. Zaraz po
                          tym obsmażam naszego łososia(raz z jendej strony, raz z drugiej strony) na
                          odrobince oleju, im mniej tym lepiej, na wolym ogniu.
                          w tym czasie robię sosik z dwóch łyżek masła i kubeczka śmietany, najlepsza
                          32%, jeśli mniej to wcześniej trzeba ją osolić inaczej nam się zwarzy.
                          Masełko rozpuszcam na patelni, jak się rozpuści to dodaję śmietanę i szybko
                          mieszam żeby się nie zrobił z niej serek, dodajemy odrobinkę rozgniecionego
                          czosnku, doprawiamy solą białym pieprzem(można użyć słodkiej papryki,nasz sosik
                          będzie miał ładny kolor)imbiru, a dla zdecydowania w smaku można dodać pół
                          łyżeczki chrzanu (taki w słoiczku)i sprawdzamy smak jak uważamy że czegoś mało
                          to dosypujemy do samku.
                          Tak przygotowanym sosikiem polewamy naszą rybkę na patelni, dusząc jeszcze
                          przez kilka minut. Jeśli rybka była w dużej ilości oleju to sosik będzie za
                          tłusty, czyba że go tochę odlejemy, lub rybkę polejemy sosikiem dopiero na
                          talerzu (jest wtedy mniej aromatyczna.
                          Danko efektowne nawet z frytami i kolorową surówką jaką kto lubi z sosem
                          vinegret.
                          Taka porcja sosu coś około 4 dzwonków z zacnego łosia.
                          A przygotowanie to 30 minut, napewno nie dłużej niż czas kąpieli twej niewiasty.
                          Za to będą cię chwalić codziennie przez miesiąc. ;-)
                      • Gość: zuldi Re: imieniny Agi IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.01.03, 15:49
                        NIech Ci TYra lekką będzie!!!!!!!

Smaczny Serniczek, ale już nie mogie
                        • Gość: amba Re: imieniny Agi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.03, 20:27
                          Coś o imieninach przeczytałam ,dołączam więć z najlepszymi życzeniami do
                          spełnienia.
                          AGA cieszę się, że Cię znowu czytam ,ta ryba jest warta grzechu,że nie wspomnę
                          o serniku ,którego Zuldi już nie może...:-)))))))))
                          Pozdrawiam i 100 lat AGO !!!!!!!!!!
                          amba
                          • raffix Re: imieniny Agi 21.01.03, 20:36
                            Skoro imieniny, to ja tez sie dolacze do zyczen. Wszystkiego Dobrego!
                            • Gość: gbetina Re: imieniny Agi IP: *.dyn.optonline.net 21.01.03, 21:02
                              Z zyczeniami Naj, Naj, Naj, mino ze nie mialem okazji poznac zycze 100 lat.

ps. a moze by tak koncik kulinarny?
                              • Gość: AGA Re: DZIĘKI OOOOO! WIELKIE DZIĘKI IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 10:27
                                Szkoda że tego wczoraj nie przeczytałam, bowiem czytać was KOCHANI, mogę do 16
                                zero zero, czasem tylko do 18 i to jest dziś.

DZIĘKI, DZIĘKI, DZIĘKI
                                Ale cieszę się ogromnie że pamiętacie, więc pochwalę się wam tajemnicy, że
                                dostałam kijki narciarskie (wyjeżdżam na narty) iiiiiiii ręęęęękaaaaawice
                                boookserskie! więc jak zobaczycie czerwone rękawice na tylnej półce samochodu
                                to się nie mylicie.

No dobra, odbiegłam od tematu, gdzieś przeczytałam hasełko kącik kulinarny, hmm
                                to jest myśl, więc co? wspólne gotowanie na ekranie i klawiaturze ok.

A co do dróg - trzeba na nie wrócić- czy ktoś widział? baaa widział, pewnie
                                poczuł na ul.Lisa Kuli jąkie są piękne dwa dziurska, pozostawione(nie wiem w
                                jakim celu) przez wykonawcę wodociągu w tejże ulicy. Moje dwie opony przez to
                                nabawiły się nieuleczalnej choroby, dostały tzw. guzów wpływających na
                                wyważenie kół.
                                • zuldi Re: DZIĘKI OOOOO! WIELKIE DZIĘKI 22.01.03, 10:52
                                  Kijem przez plecy i w ryja sierpowym!!!!!!!!!! By czuć się bezpiecznie w tym
                                  mieście muszę zerwać traktat o broni masowego rażenia!

NIema już serniczka - dziś to bym zjadł!!
                                  • Gość: AGA Re: serniczek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 11:05
                                    Zuldi miałeś wczoraj okazję na serniczka, jak dawali było brać, a dziś tylko
                                    cukierki, plus kawusia lub herbatka.
                                    • zuldi Re: serniczek 22.01.03, 11:12
                                      Brałem !!! Ale mam ograniczone możliwości !
                                      Za radą idę po cuksa, dawkę kofeiny i tyra !
                                    • Gość: AGA Re: serniczek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 11:19
                                      Ja nie mogę, dentysta - sadysta zrobił mi dziurę w zebie dzisiaj rano, do
                                      południa ma zachować wstrzemięźliwość pokarmową, no więc tyra.
                                    • Gość: amba Re: serniczek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 11:27
                                      Cześć AGA,gratuluję prezentów.Kiedyś też dostałam rękawice
                                      bokserskie,niebieskie były(pod kolor oczu:-)to duża przyjemność czasem w coś
                                      przywalić .
                                      Jeśli chodzi o "gotowanie na ekranie"to jak Ty w to wchodzisz ,to ja też.
                                      O dziurach w Lisa kuli nic mi nie wiadomo,a oponom współczuję.
                                      PZDR.amba
                                      • Gość: AGA Re: serniczek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 11:35
                                        cześć Ambuniu.
                                        to co zakładamy nowy wątek?
                                        może "kulinaria Markowian", "Mareckie przysmaki"?
                                        • Gość: amba Re: serniczek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 12:43
                                          AGUNIU,rób nowy wątek.Mi się bardziej podoba Mareckie przysmaki,ale decyzja
                                          należy do Ciebie.Wiem, że ten temat może chwycić. Mam nadzieję ,że K.Bychowski
                                          zdradzi w nim tajemnicę swojej wołowinki,paluszki lizać i kurczaczek po chńsku
                                          też mu przednio wychodzi...czekam więc na watek i obiecuję ,że też coś tam
                                          zmajstruję ,a i na tobana mogę liczyć(chyba,że się przeliczę:-)pozdrawiam:-)
                                          • aga.f17 Re: serniczek 22.01.03, 13:12
                                            Gość portalu: amba napisał(a):

> AGUNIU,rób nowy wątek.Mi się bardziej podoba Mareckie przysmaki,ale decyzja
                                            > należy do Ciebie.Wiem, że ten temat może chwycić. Mam nadzieję ,że
                                            K.Bychowski
                                            > zdradzi w nim tajemnicę swojej wołowinki,paluszki lizać i kurczaczek po
                                            chńsku
                                            > też mu przednio wychodzi...czekam więc na watek i obiecuję ,że też coś tam
                                            > zmajstruję ,a i na tobana mogę liczyć(chyba,że się przeliczę:-)pozdrawiam:-)

bez względu na to co się pojawiło w logo to jestem cały czas ja, więc jestem
                                            teraz aga 17.
                                            No to zabieram się do pracy Mareckie Przysmaki ruszają.
                                      • Gość: Irytek Re: serniczek? - jaki, gdzie ?????? IP: *.dialup.warszawa.pl 22.01.03, 11:42
                                        Ale przewała !!!!! nie zauważyłem !!!!!! kajam się straszliwie , pod kolanka
                                        podejmuję i i nawet obślinić mogę (tylko co ?).
                                        Ale po pierwsze primo - też duuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo zdrówka i wielkiego
                                        uśmiechu do następnych....
                                        Po drugie primo :
                                        Zgrabnego i ciepłego celu dla rękawic. Dużo ruchu - by kalorie po łosośce
                                        zgubić i miejsce na nowego zrobić.I wielkiej pamięci na twardym , by się
                                        wszystkie przepisy zmieściły.
                                        pzdr
                                        • Gość: AGA Re: serniczek? - BABCIA?????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 11:50
                                          jeśli byłeś u Babci to jesteś usprawiedliwiony! i dla rękawiczek pierszwym
                                          celem będzie, facet który zaplamił farbą moją czerwoną strzałeczkę (czyt. autko)
                                          • Gość: Irytek Re: serniczek? - nie :Dziadek!!!!!!!! IP: *.dialup.warszawa.pl 22.01.03, 15:17
                                            Za stary jestem na posiadanie wzmiankowanej. Teraz ja robię czasami za Babcię.
                                            Częściej za Dziadka , ale Babcia też mi się trafia.I to właśnie miało miejsce-
                                            niestety.
                                            pzdr
    • Gość: Rafał R. Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. IP: *.nestle.pl 18.07.03, 16:36
      Może na Okólnej coś się poprawi? Widziałem w mareckim BIP-ie informację o
      przetargu na budowę tam chodnika. Wczoraj jechałem Okólną i rzeczywiście jest
      kiepsko - na niektórych odcinkach piesi muszą iść praktycznie po ulicy - a
      wiele dzieci chodzi tamtędy do szkoły.
      • Gość: Sławomir Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.03, 08:06
        Zainteresował mnie temat przejść dla pieszych. Znalazłem coś, co może być
        ciekawe. Dla mnie jest, jako że jestem laik czyli tzw "lejek" w tych sprawach.
        Pzdr

<A
        HREF="http://www.republika.pl/katedr/bezpiecz.htm">www.republika.pl/kated
        r/bezpiecz.htm
        </A>
        • stary.pustelnik Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. 19.07.03, 08:44
          Sławomirze, dzięki za link.
          Znalazłem tam opracowanie "Uspokojenie ruchu na przejściach głównych dróg przez
          małe miejscowości", Program Poprawy Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w woj.
          warszawskim.

Pozwalam sobie zamieścić fragment opracowania:
          "Analiza danych z 5 ostatnich lat (1993 - 1997) wykazała, że w województwie
          warszawskim do najbardziej zagrożonych należą następujące miejscowości:

1. Pruszków - 338 wypadków drogowych, 24 ofiary śmiertelne, 366 osób rannych
          2. Piaseczno - odpowiednio: 301, 38, 356,
          3. Otwock - odpowiednio: 238, 28, 264,
          4. Legionowo - odpowiednio: 203, 10, 237,
          5. Wołomin - odpowiednio: 193, 43, 197,
          6. Łomianki - odpowiednio: 181, 43, 185.

Przedstawiona lista nie wyczerpuje listy miejsc i obszarów zagrożonych w
          województwie warszawskim. W najbliższych latach większą uwagę powinno się
          zwrócić również na takie gminy jak: Raszyn (245 wypadków drogowych, 33 ofiary
          śmiertelne, 302 osób rannych), Grodzisk Mazowiecki (odpowiednio: 220, 24, 366),
          Góra Kalwaria (212, 35, 226), Ożarów (197, 51, 214), Błonie (175, 30, 187).

Problem przejść przez małe miejscowości występuje w Polsce już od dawna, ale
          szczególnie ostro ujawnił się w ostatnich latach wraz z gwałtowanym wzrostem
          liczby samochodów poruszających się po drogach i jednoczesnym ograniczeniem
          skali inwestycji drogowych. W efekcie drogi o dużym natężeniu ruchu przecinają
          obszary zabudowane, tworząc zagrożenie dla mieszkających tam osób. Przy
          modernizacji takich przejść starano się przede wszystkim upłynnić ruch drogowy,
          pomijano natomiast interesy społeczności lokalnych i odsuwano na plan dalszy
          takie funkcje drogi jak organizacja zabudowy, funkcje mieszkaniowe, handlowe
          itp. Na wszystkich prawie drogach krajowych, a zwłaszcza tych o największych
          natężeniach ruchu, występuje nakładanie się ruchu dalekobieżnego i lokalnego.

Jednym ze sposobów ograniczenia zagrożeń w tych miejscowościach jest
          wprowadzenie obszarowego „uspokojenia ruchu”. Mianem tym określa się
          rozwiązanie o charakterze organizacyjnym, budowlanym, prawnym i edukacyjnym
          zmniejszające uciążliwość ruchu samochodowego poprzez nakładanie na niego
          ograniczeń i zmian w zakresie obsługi komunikacyjnej wybranych obszarów
          (GAMBIT, 1996) . Doświadczenia zagraniczne i nieliczne krajowe jednoznacznie
          dowodzą, że uspokojenie ruchu jest skutecznym środkiem prewencyjnym. Według
          danych angielskich prawidłowo wdrożone uspokojenie ruchu może doprowadzić nawet
          do 70 % redukcji wypadków (DOT, 1995). Warunkiem powodzenia jest jednak
          prawidłowe rozpoznanie potrzeb, właściwy dobór środków, obszarowe stosowanie
          rozwiązania oraz zdobycie akceptacji społecznej.

W Polsce póki co brak jest podstaw prawnych dla wprowadzania kompleksowego
          uspokajania ruchu drogowego na głównych drogach przecinających małe
          miejscowości. Brak jest również wskazówek w normatywach i wytycznych do
          projektowania. W tej sytuacji wydaje się celowym, aby po zaakceptowaniu
          przedstawionej propozycji, Wojewoda Warszawski wystąpił do Generalnej Dyrekcji
          Dróg Publicznych o wyrażenie zgody na eksperymentalne wdrożenie projektów
          uspokojenia ruchu w województwie warszawskim. "

Wynika z niego, że nie jest jeszcze u nas tragicznie chociaż w moim odczuciu
          jest źle. Słaba to pociecha że inni mają gorzej. Ostatni akapit pozwala wysnuć
          wniosek że czekają nas prawdopodobnie dziesięciolecia "eksperymentalnego
          wdrożania projektów uspokojenia ruchu w województwie warszawskim."

Ja osobiście utwierdziłem się w przekonaniu o braku konieczności organizowania
          tzw "zielonej fali" w Markach. Wolę aby pieniądze z moich podatków poszły
          na "czerwoną falę".
          Pozdrawiam.
          PS. Widzę że obaj jesteśmy ranne ptaszki.
        • Gość: Rafał R. Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.03, 08:46
          Rzeczywiście ciekawy tekst. Szczególnie to zwężanie jezdni z miastach - my
          wciąż jesteśmy na etapie poszerzania.
          • stary.pustelnik Re: Potrzebne przejscie dla pieszych. 19.07.03, 09:32
            Już kilkakrotnie spotkałem się z opiniami, w różnych gronach prywatnych, o
            konieczności budowy "zielonej fali" w Markach. Dlatego z zainteresowaniem
            czytałem to opracowanie.
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka