kaczkastrofa 22.04.10, 10:44 dziś w dzień dobry w tvn było o porodach domowych. Byała m.in. pani z MZ i położna Edyta Dzierżak. Narazie nie ma tego materiału na stronie programu , ale jak się pojawi to dodam linka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ph78 Re: dzień dobry tvn 22.04.10, 14:54 Koniecznie! Bo ja beztelewizyjna, ale z okazji takich programów chętnie oglądam tv przez internet Odpowiedz Link
kaczkastrofa link:) 22.04.10, 16:55 dziendobrytvn.plejada.pl/24,32500,news,,1,,rodzic_w_domu_za_darmo,aktualnosci_detal.html#autoplay Odpowiedz Link
ph78 Re: link:) 22.04.10, 23:07 Dzięki! No, pierwsze pytanie i ogólnie nastawienie pytających raczej standardowe... Nawet się nie zdziwiłam, jak usłyszałam o krwotoku Ale ogólnie jakoś tak rzeczowo i uspokajająco i nareszcie bez komfortu wygodnickiej rodzącej No, ale też jakoś przestałam wierzyć w tę refundcję Odpowiedz Link
nurfe Re: dzień dobry tvn 22.04.10, 21:35 Usłyszałam pierwsze zdanie porwadzącej skierowane do gościa i mnie mało szlag nie trafił... Odpowiedz Link
gos85 Re: dzień dobry tvn 22.04.10, 22:01 eeeeee...ale generalnie dosyć pozytywnie chociaż czarno widzę to refundowanie.. Odpowiedz Link
nurfe Re: dzień dobry tvn 24.04.10, 11:26 Jak dla mnie malo pozytywnie. Poród domowy ukazany jako cofanie się do średniowiecza i takiewarunki, a do tego miałam wrażenie ciągłego ataku prowadzących i potrzeby bronienia się gości. Nie tak się prowadzi merytoryczną dyskusję Odpowiedz Link
donkaczka Re: dzień dobry tvn 23.04.10, 09:27 komentarze jak zawsze boskie, moj ulubiony "po to sa szpitale, zeby rodzic po ludzku" Odpowiedz Link
imbirka Re: dzień dobry tvn 23.04.10, 10:30 Ja tzw. "dyskurs" wokół porodów domowych obserwuję od 10 lat, więc z mojej perspektywy ten materiał jest pozytywny, choć oczywiście zawsze może być lepiej. Pozytywne jest przede wszystkim to, że coraz mniej sensacji, a coraz więcej faktów. Ministerstwo Zdrowia jest porodom pozaszpitalnym przychylne, co jeszcze kilka lat temu wydawało się zupełnie niemożliwe. A jeśli chodzi o refundację, to wszystko zależy od opinii AOTM - i teraz ciekawe, czy eksperci Agencji oprą się na badaniach naukowych (a powinni), czy tak jak profesorowie z PTG, będą krążyć wokół własnych lęków i przesądów. Zobaczymy... Odpowiedz Link
monicus Re: dzień dobry tvn 23.04.10, 10:38 hmm troszeczke (ale naprawde troszeczke, ciupine) "krece sie" przy banku mleka kobiecego. i obstawiam wariant drugi. wydaje mi sie, ze bedzie podobnie z pd. czyli jakis jeden polski profesor powie ze nie i wszyscy beda sie na niego powolywac, mimo ze pol swiata mowic o innego ale oby bylo inaczej Odpowiedz Link
gos85 Re: dzień dobry tvn 23.04.10, 12:08 Monicus tzn że nie da sie w Polsce storzyć banku mleka? ostatnio w jakiejś "dzieciowej" gazecie widziałam że odyłają na strone, ze niby mozna oddac mleko..ale to chyba martwy pomysl na razie.. Odpowiedz Link
monicus Re: dzień dobry tvn 23.04.10, 13:15 nooo otworzyc to sobie mozesz, tak samo jak urodzic. ale sprobuj przekonac do tego nfz i lekarzy, pielegniarki.... Odpowiedz Link
kaakaa Re: dzień dobry tvn 23.04.10, 12:51 imbirka napisała: > i teraz ciekawe, czy eksperci Agencji oprą się > na badaniach naukowych (a powinni), czy tak jak profesorowie z PTG, będą krążyć > wokół własnych lęków i przesądów. Nie chciałabym być złym prorokiem, ale jakoś bardziej prawdopodobne wydają mi się te lęki i przesądy... Oby nie... Odpowiedz Link
kawo-szka Re: dzień dobry tvn 23.04.10, 14:37 1. Nie znoszę Pieńkowskiej - fałszywa baba. 2. Gdyby decyzja należała tylko do naszej Minister, Pani Kopacz już dawno by to klepnęła ku naszej radości. Odpowiedz Link
juleg Re: dzień dobry tvn 23.04.10, 15:41 Pieńkowska przede wszystkim fatalnie prowadzi rozmowę, okropnie przerywa, nie lubię No ciekawe co z tego wyniknie... Kawoszko, Oluś ma już dwa miesiące! Ciągle mi się wydaje, że niedawno urodziłaś Odpowiedz Link
kawo-szka Re: dzień dobry tvn 23.04.10, 21:04 juleg napisała: > Pieńkowska przede wszystkim fatalnie prowadzi rozmowę, okropnie przerywa, nie > lubię Pieńkowska nie potrafi prowadzić żadnej rozmowy. Jest w niej tyle empatii, co w kupie betonu. > Kawoszko, Oluś ma już dwa miesiące! Ciągle mi się wydaje, że niedawno urodziłaś > Czas pędzi jak szalony, to prawda A Mały jak cudnie gaworzy! Odpowiedz Link
oiclif Re: dzień dobry tvn 23.04.10, 16:23 Mam nadzieję, że wyniknie z tego coś konstruktywnego. Swoją drogą czy ktoś rodził z ta położną Edytą Dierżak-Postek? Odpowiedz Link
iw1978 Re: dzień dobry tvn 23.04.10, 17:06 Rodził . Niestety w szpitalu (bo nie można było w domu), ale za to bez żadnych interwencji i zgodnie ze swoimi życzeniami. 100% fizjologii ku mojemu wielkiemu zadowoleniu. Odpowiedz Link
hyris Re: dzień dobry tvn 23.04.10, 18:58 ja z nią rodziłam w lutym, wcześniej ciążę od połowy prowadziła z całego serca polecam Odpowiedz Link
oiclif Re: dzień dobry tvn 23.04.10, 19:56 Ja jestem po rozmowie z P.Edytą i nie ukrywam , że zrobiła na mnie dobre wrażenie ale chciałam znać opinie osób które przeżyły razem z nią poród Odpowiedz Link
iw1978 Re: dzień dobry tvn 25.04.10, 12:14 Pierwsze pytanie faktycznie standartowe , ale ogólnie wczale nie było źle. Co do Jagielskiego, to on po studiach medycznych, także na jego obiektywizm specjlanie nie liczyłam. Komentarze na forum też w dobrze nam znanym tonie. Uderzył mnie, niestety, komentarz podpisany nickiem "mama domowa" odnośnie rodzenia po ludzku w szpitalu. Stwierdzenie "a juz uwaga o rodzeniu po ludzku w szpitalu oplulam monitor ze smiechu". Moim zdaniem nie na miejscu i niesprawiedliwy. Można urodzić po ludzku w szpitalu i sama tego doświadczyłam trzy tygodnie temu. Jeśli chcemy, żeby nas traktowano poważnie jako kobiety chcące rodzic w domu, to same musimy uszanować wolę tych, które z różnych względów decydują się szpital. Powinnyśmy RAZEM walczyć o to, aby w Polsce każda kobieta mogła urodzic tak jak chce i tam gdzie chce. Wzajemne opluwanie się jest drogą donikąd. Odpowiedz Link
kaakaa Re: dzień dobry tvn 25.04.10, 14:28 iw1978 napisała: > Komentarze na forum też w dobrze nam znanym tonie. Uderzył mnie, niestety, kome > ntarz podpisany nickiem "mama domowa" odnośnie rodzenia po ludzku w szpitalu. S > twierdzenie "a juz uwaga o rodzeniu po ludzku w szpitalu oplulam monitor ze > smiechu". Moim zdaniem nie na miejscu i niesprawiedliwy. Można urodzić po ludzk > u w szpitalu i sama tego doświadczyłam trzy tygodnie temu. Rozumiem i zgadzam się z Tobą, że warto się jednoczyć w walce o prawo do wyboru, jednak, stwierdzam z przykrością, że polskie szpitale, w których można urodzić naprawdę po ludzku, można policzyć na palcach W większości miejsc, ludzki poród w szpitalu nadal pozostaje pustym sloganem Odpowiedz Link