Dodaj do ulubionych

Pianino cyfrowe - opis parametrów

30.12.10, 08:39
Ten post nie dotyczy pianistów, ale dla osób, które rozważają zakup pianina cyfrowego, aby dziecko mogło ćwiczyć w domu w ramach fortepianu dodatkowego poniższy link powinien być pomocny.
Trochę szukałam takich informacji i teraz w końcu wiem, skąd te różnice w cenie, bo tam jest wszystko po kolei wytłumaczone.
musicszufla.fora.pl/post15.html
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Pianino cyfrowe - opis parametrów 30.12.10, 08:40
      Czy ktoś tutaj używa lub zamierza używać cyfrowego?
      • tijgertje Re: Pianino cyfrowe - opis parametrów 30.12.10, 12:45
        Ja sie przymierzam, ale pewnie dopiero za kilka lat. Mam pianino po tesciowej, dore, ale za male i nawet idealnie nastrojone brzmi w basach falszywie (tzn ja slysze to jako falsz). No, ale ak juz wymieniac na cyfrowe, to porzadne i musze uciulac. Na razie mam radoche, bo maz mi wspanialomyslnie zaproponowal kilkaset euro na jakis specjalny prezent i ja zamiast wybrac cos babskiego w koncu sobie porzadny smyczek kupie. Mam 2, jeden jest zbyt miekki, a mam uparzony idealny. Na fajne wakacje moglabym za te pieniadze jechac, ale po nich to najwyzej chwilowa opalenizna i zdjecia zostana, a smyczek bede miec na wiele lat, a ze swietnej jakosci, to i przy ewentualnej sprzedazy raczej na nim nie strace. A pianino lazi za ma od jakiegos czasu, stroiciel twierdzi, ze z moim sluchem to albo pelnowymiarowy fortepian albo dobre pianino cyfrowe. poznalam wlascicielke super sklepu w okolicy (tez wiolonczelistka amatorka) i wiem, ze mi byle czego nie wcisnie.
        • mama_dorota Re: Pianino cyfrowe - opis parametrów 30.12.10, 13:16
          U nas o tym, że ma być cyfrowe zadecydował kategorycznie mąż, zresztą nawet właściciel salonu fortepianów powiedział mojej koleżance, że dla skrzypków zwykłe pianino może być gorsze od cyfrowego, bo jednak się rozstraja. Piotrek ćwiczył ostatnio na takim rozstrojonym w szkole i strasznie się gubił, mówił dokładnie "nie wiem, co gdzie mam". Co ciekawe, to było pianino w sali, gdzie odbywają się lekcje KSu. Nie wiem, jak oni sobie radzą.

Postaram się nie kupić byle czego, ale dla nie osobiście jest ważne, aby nie brzmiało jak klawesyn. Mam w planach wydać nie więcej niż 3000 zł.
          • elpiano Re: Pianino cyfrowe - opis parametrów 19.01.11, 15:54
            Tutaj jest nagranie o glownych roznicach miedzy pianinem cyfrowym a keyboardem, moze sie przyda przy decyzji o zakupie:
            www.elpiano.pl/blog/2010/8/12/pianino-cyfrowe-akustyczne-keyboard-jakie-s-ronice.html

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka