feniks_z_popiolu Re: problem mamy 19.05.11, 15:56 Pewnie całkiem niepotrzebnie się denerwujesz, jak będzie chciał na 2-gi stopień to nie jesteś w stanie i moim zdaniem nie powinnaś mu zabraniać. Ich dzieciństwo i nasze dzieciństwo to całkiem różne światy są. Oni mają inne formy wypoczynku po prostu. Ja też bym chciała zniechęcić moje dziecię do 2-giego stopnia, tak wiele ciekawych rzeczy omija ją w szkole podstawowej. Ale jej wybór... Odpowiedz Link
magdatysz Re: problem mamy 19.05.11, 21:58 ja tez mam problem - nie umiem pomóc w niczym oijemu dziecku i co gorsza wkurzam się i denerwuję ze skoro chodzi do szkoły muzycznej to przeciez to powinien sam wiedziec bo pani mówi na lekcji. Oststnio mają z rytmiki coś tam napisane w zeszycie - jakieś nuty i muszą to wyklaskać - kilka taktów ale musza to zrobic rytmicznie. No i mój klaszcze ja nie jestem w stanie powiedziec zy to dobrze a pani twierdzi ze źle. Dziś mu o to zrobiłam awanturę że jakby uważał na lekcjach to by umiał. Bo problem w jego braku koncentracji jest i właśnie nieuważaniu na lekcji. Dyktando rytmiczne znow źle bo twierdzi ze nie zdążył bo myślał jak zapisać więc nie zapisął prawie wogóle. A ja nie umiem go tego nauczyć. Z panią od rymiki i kształcenia słuchu rozmawiałam i tłumaczyłam ze ja go nie mogę i nie umiem sprawdzić. Pytałam się o jakieś wskazówki, zajęcia dodatkowe i nic. Nie ma podobno możliwości. Jestem załamana i na granicy przeniesienia dzicka do zwykłej szkoł żeby się nie męczyć z tym dalej. Jego problem to brak koncentracji i nieuważanie na lekcjach a mój brak cierpliwości i możliwosci pomocy dziecku. eh... wyżaliłam się. Teraz mam doła. Odpowiedz Link
feniks_z_popiolu Re: problem mamy 20.05.11, 06:02 Nie wiem jak u was ale w naszej szkole wisi tablica, na której często ogłaszają się korepetytorzy. Spróbowałabym, chociaż próbnie. A może nauczycielka wskaże ci kogoś ze starszej klasy kto mógłby się podjąć kilku lekcji czy konsultacji nawet. Popytaj innych rodziców, może już ktoś korzysta z jakiejś pomocy. Nie poddawaj się w każdym razie bez walki. Krzyczenie tu nic nie pomoże, trzeba działać. Powodzenia! Odpowiedz Link
kasiask Re: problem mamy 20.05.11, 07:42 Feniks ma racje - poszukaj pomocy. Czasami wystarczy kilka lekcji, dziecko zaskoczy, złapie o co chodzi i dalej radzi sobie samo. Ja też nie mam wykształcenia muzycznego, mąż też i też mam ostatnio doła z tym związanego. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: problem mamy 20.05.11, 09:22 Mój syn miał korepetycje przez kilka miesięcy po przeniesieniu ze zwykłej podstawówki do muzycznej dziennej. Bardzo, ale to bardzo mu one pomogły, podobnie z korepetycjami z angielskiego, których też potrzebował. Mimo że z teorii nauczyłam się też, ze zwykłej ciekawości i trochę żeby mu pomóc jak jeszcze miał tylko lekcje prywatne, z angielskiego też znam dobrze to, co on ma na lekcjach, to jednak pomoc korepetytora, ale dobrego to zupełnie coś innego. Po prostu oddychasz z ulgą i dziecko przynajmniej rozumie. Wprawdzie to kosztuje, ale osoba kompetentna zrobi to szybciej i sprawniej, a dziecko się nie zniechęci. Ja płaciłam za lekcję 35 złotych i myślę, że to typowa cena, więc do końca roku raczej się nie zrujnujesz i nie odpuszczaj. Jeśli twoje dziecko jest chłopcem (nie pamiętam), to pociesz się tym, że chłopcy znacznie słabiej radzą sobie z rytmiką i ks w młodszych klasach, bo odmiennie przebiega zazwyczaj ich rozwój muzyczny, niż u dziewczynek. W starszych klasach jest już inaczej. W grupie mojej córki chłopcy mają stopnie typu 3 i 4, dziewczynki 4,5 i 6. W sprawie korepetytora jedna ważna uwaga. Warto poszukać wśród nauczycieli, bo studenci i uczniowie nie zawsze się sprawdzają, szczególnie w przypadku takich dłużej już trwających problemów. Taki nauczyciel też bardziej szczerze ci powie, także z doświadczenia, z czym problem i czy jest szansa na poprawę. A problemy z koncentracją to znam doskonale, niestety. Córka z tego wyrasta, a syn miewa lepsze okresy, ale znacznie więcej gorszych. U twojego dziecka to może tyć spirala - z jednej strony nie uważa, a to powoduje zaległości, a z drugiej strony jak ma zaległości, to zniechęca się, bo słucha i nie rozumie. Pomoc potrzebna jak najszybciej. Nawet jeszcze teraz można coś zdziałać. Dodatkowo warto pomyśleć o jakimś programie komputerowym, bo to będzie inwestycja jeszcze na następne lata. Mojemu synowi to dało baaardzo dużo, chyba nawet więcej niż korepetycje, bo tam otrzymał teorię, a w domu ćwiczył. Ze szkoły dostałam klucz do EarMastera, bo mają licencję zbiorową, ale on jest drogi. Ktoś tu na forum bardzo chwali mijusic www.mijusic.pl/cennik, tylko nie poradzę ci co kupić, bo tam różne rzeczy są oddzielnie. Na początek warto ściągnąć 7- dniową wersję EarMastera za darmo www.earmaster.com/download/ (można ustawić język polski). Tutaj troszkę teorii dla ciebie - to nie jest naprawdę trudne na tym poziomie i warto się trochę wgryźć. sound.eti.pg.gda.pl/student/akmuz/teoria_muzyki.pdf - nawet trochę za dużo jak na 2-gą klasę. Sprawy rytmiczne warto samodzielnie ćwiczyć z metronomem Jeśli będziesz szukała korepetytora, to poproś o pomoc nauczyciela instrumentu - powinno mu zależeć. A jak naprawdę nie uda się znaleźć w szkole, to szukaj na www.e-korepetycje.net/. Ja znalazłam tak korepetytorkę do angielskiego, a przy okazji zauważyła, że muzycy też się ogłaszają. Odpowiedz Link
aa_k Re: problem mamy 20.05.11, 10:46 Skarbnicą wiedzy w sprawie korepetytorów i nauczycieli mogą też być sklepy muzyczne - nie wiem, czy sieciowe też. Właściciele w sklepach prowadzonych przynajmniej kilka lat są w środowisku nauczycieli bardzo dobrze zorientowani - warto popytać. Podzielam zdanie mamy_doroty U mnie korepetycje z niemieckiego dla córki i prywatne lekcje gitary przynoszą efekty spektakularne - z niemieckiego jest w czołówce klasy, a musiała nadrobić cały rok, bo przenosiliśmy ją z innej szkoły. Moje zmagania z nią z angielskiego nie przynoszą takich efektów, bo za dużo w tym emocji Za niemiecki płacimy 25 zł a za gitarę 40 (w tym drugim przypadku z tego co zdążyłam się zorientować podobno bardzo tanio) Do tego braku koncentracji trudno przywyknąć... i pomimo różnych sztuczek i sposobów nie udało mi się wypracować z dziećmi złotej recepty. Pozdrawiam i trzymam kciuki Odpowiedz Link
magdatysz Re: problem mamy 02.06.11, 19:35 Jest lepiej zwłaszcza zachowanie na rytmice się poprawiło i chyba przez to koncentracja wiec ostatnio dwie 5 były Stwierdziłam ze w następnym roku porozmawiam w szkole czy dodatkowo nie wysłać młodego na zajęcia z rytmiki do popołudnowej. Podobno można - dowiedziałam się ostatnio ze tak 2 chłopców z jego klasy chodzi. Zobaczymy. To już po wakacjach. Na razie 6 czerwca egzamin. Odpowiedz Link
aa_k Re: problem mamy 06.06.11, 22:15 Ciekawa jestem jak Wam poszedł egzamin Swoją drogą, ktoś dobrze wymyślił wakacje... Odpowiedz Link
mama_dorota Re: problem mamy 07.06.11, 08:46 Och tak, a mamy dzieci grających powinny mieć dodatkowy choć tydzień urlopu, nieprawdaż? Odpowiedz Link
tijgertje Re: problem mamy 07.06.11, 09:49 Super. Z ta rytmika w popoludniowej to dobry pomysl, zwlaszcza, jak jest z innym nauczycielem. Czasem to nie kwestia niezrozumienia materialu, ale sposobu myslenia i czego jeden nauczyciel za zadne skarny nie wytlumaczy, inny zrobi to w 2 minuty Z dyktandami rytmicznymi jeden nauczyciel od ksztalcenia podal nam fajny myk, wczesniej zawsze byl problem. Najczesciej podaja wczesniej metrum, wystarczy zrobic kreski taktowe w jednakowych odstepach i na pierwszej lini zaznaczyc ledwo widoczne kropki w iejscu cwiercnut. Wtedy nawet jak sie cos "zje", to mozna pisac dalej albo po prostu policzyc wartosci w takcie i uzupelnic brakujaca nute. W dyktandach melodycznych to tez swietny sposob, wystarczy zaznaczac wysokosci nut w odpowiednich miejscach, a potem tylko podopisywac kreski Dla pocieszenia powiem, ze czasem nawet proste dyktanda na studiach okazywaly sie twardymi orzechami nawet dla ludzi po II stopniu. Poczucie stalego pulsu pomaga w duktandach rytmicznych, a poczucie tonalne i pamietanie jakis kluczowych dzwiekow (najczesciejnajlatwiej slyszalnego I stopnia gamy, ewentualnie V) pozwala po blednym interwale pisac dalsza czesc dyktanda we wlasciwej tonacji. Odpowiedz Link