Dodaj do ulubionych

roznica walc/menuet

25.01.13, 21:46
No wiem, umiem rozrznic ale nie wiem, jak corce wytlumaczyc. Bo i tu 3/4 i tu i czym to sie rozni w rechnice ? Nie, ze na wyczucie. Ze walc to bardziej "pa ram pam", jak to ona mowi, a menuet taki plynniejszy jest? Ale to i tak nico nie znaczy, konkretow nie znam. Dlatego ladnie prosze o pomoc smile
Obserwuj wątek
    • pepperann Re: roznica walc/menuet 01.02.13, 10:44
      Może pokaż jej na youtubie jak wygląda sam taniec?

Menuet należy do całkiem innej epoki. Jest starszym tańcem niż walc. Jest tańcem dworskim, a walc raczej salonowym. W menuecie się raczej chodzi (czasem jakieś podskoki), kłania, podaje dłoń. W menuecie bierze udział (jak w polonezie) cała sala, wspólnie wykonuje się figury, a walce jest tańczony jedynie w parze. Menuet bardziej dostojny, a walca tańczy się leciutko, na paluszkach, wiruje się. Menuet jest zazwyczaj wolniejszy (chociaż walce są w różnym tempie) i jest tańcem już jedynie historycznym, a walca jak najbardziej można obecnie zobaczyc na balach. Myślę, że cóka powinna mieć przed oczami taki obraz - tu sala u francuskiego króla, białe peruki, panowie w pończochach, ukłony, podawanie dłoni, dostojny krok. A przy walcu - bal w Wiedniu, pary wirujące leciutko, pełen romantyzm.

Menuet:

www.youtube.com/watch?v=6fa2wZEsRWM
      Walc:
      www.youtube.com/watch?v=ffEOWTU5C_8

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka