Dodaj do ulubionych

Pianina El Piano

04.04.13, 07:02
Witam.Mam pytanie,czy ktoś z Państwa ma/miał pianino cyfrowe tej firmy (i ew. model pianina) i jak one się sprawują "na żywo" ? Widziałam film reklamowy na Y.T. ale wiadomo jak to działa reklama. Będę wdzięczna ,za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • beatulek Re: Pianina El Piano 04.04.13, 18:21
      Dla dzieci - pianistów polecam jednak pianino mechaniczne. Cyfrowe dla tych, dla których pianino jest instrumentem dodatkowym. Jeśli zdecydujesz się na cyfrowe koniecznie przed zakupem porozmawiaj z nauczycielem. Tego konkretnego modelu nie znam.
      • olga727 Re: Pianina El Piano 04.04.13, 21:00
        beatulek napisała:

> Dla dzieci - pianistów polecam jednak pianino mechaniczne. Cyfrowe dla tych, dl
        > a których pianino jest instrumentem dodatkowym. Jeśli zdecydujesz się na cyfrow
        > e koniecznie przed zakupem porozmawiaj z nauczycielem. Tego konkretnego modelu
        > nie znam.

No właśnie,że z nim rozmawiałam i on jest 'Za",córka nie chodzi do SM tylko uczy się prywatnie.Wiem że w SM pianino mechaniczne/akustyczne jest wymagane. Wg.filmiku w tych pianinach jest możliwość regulacji dynamiki klawiatury.
        • mama_dorota Re: Pianina El Piano 05.04.13, 09:08
          2 lata temu robiłam rozeznanie w pianinach cyfrowych. Rozważałam też elpiano, ze względu na koszty. Zrobisz jak uważasz, ale dla mnie problemem był brak opinii na ten temat poza ich strefa reklamową i wpadaniem tu czasami do nas właśnie z reklamą. Być może mają dobre instrumenty, ale o wiele więcej opinii, co więcej, były one dobre, słyszałam i czytałam na polskich i anglojęzycznych stronach o instrumentach yamahy. Nawet SM, gdy dopuszcza możliwość używania przez dziecko instrumentów cyfrowych, to sugeruje własnie tę markę. Ja kupiłam yamaha dgx 640 (wyszukałam ofertę w cenie 2750 zł), znajomi, którzy mają dzieci na fortepianie głównym kupowali yamaha clavinova (ok. 5000 zł). Nie znam się na instrumentach, więc wolałam zaufać opiniom wielu, także muzyków, niż zaoszczędzić kilkaset złotych i kupować w ciemno. Teraz te instrumenty są nawet tańsze, a warto też negocjować ze sprzedawcą.
          • mama_dorota Re: Pianina El Piano 05.04.13, 09:24
            Z ciekawości aż zajrzałam znów na ich stronę i widzę, że nie mają instrumentów tańszych niż 3000 zł. Clavinova i YAMAHA ARIUS (YDP 141), czyli takie klasyczne ich pianina cyfrowe mają z tego co wiem tylko barwy pianina, a nasza yamaha dgx 640 to keyboard, gdzie jest także kilka barw pianina, ale i wiele wiele innych, bardzo różnych dźwięków (ok. 500).
            Uwierz mi, że jeśli twoje dziecko gra dla rozrywki i ogólnego rozwoju, ale kariera pianisty nie jest w waszych planach, to z keyboarda będzie miało o wiele więcej radości. Syn naszych sąsiadów, który ma w domu pianino klasyczne i na takim też gra w SM przychodzi często powyżywać się właśnie na tych innych barwach i ma z tego mnóstwo frajdy. Mój syn, gdy w SM grał na fortepianie (dodatkowy) ćwiczył znacznie więcej niż na klasycznym (wcześniej mieliśmy takie pożyczone) tylko dlatego, że lubił popróbować jak ten sam utwór brzmi na takim, a jak na takim ustawieniu. Dzieciaki lubią się bawić, więc warto im to umożliwić, szczególnie wtedy, gdy instrument służy rozrywce.
            • olga727 Re: Pianina El Piano 05.04.13, 12:12
              mama_dorota napisała:

> Z ciekawości aż zajrzałam znów na ich stronę i widzę, że nie mają instrumentów
              > tańszych niż 3000 zł. Clavinova i YAMAHA ARIUS (YDP 141), czyli takie klasyczne
              > ich pianina cyfrowe mają z tego co wiem tylko barwy pianina, a nasza yamaha dgx 640 to keyboard, gdzie jest t
              > akże kilka barw pianina, ale i wiele wiele innych, bardzo różnych dźwięków (ok.
              > 500).
              > Uwierz mi, że jeśli twoje dziecko gra dla rozrywki i ogólnego rozwoju, ale kari
              > era pianisty nie jest w waszych planach, to z keyboarda będzie miało o wiele wi
              > ęcej radości. Syn naszych sąsiadów, który ma w domu pianino klasyczne i na taki
              > m też gra w SM przychodzi często powyżywać się właśnie na tych innych barwach i
              > ma z tego mnóstwo frajdy. Mój syn, gdy w SM grał na fortepianie (dodatkowy) ćw
              > iczył znacznie więcej niż na klasycznym (wcześniej mieliśmy takie pożyczone) ty
              > lko dlatego, że lubił popróbować jak ten sam utwór brzmi na takim, a jak na tak
              > im ustawieniu. Dzieciaki lubią się bawić, więc warto im to umożliwić, szczególn
              > ie wtedy, gdy instrument służy rozrywce.

Ze względu,że nie ma innych źródeł opinii o tej firmie,dlatego zadałam pytanie tutaj,gdzie zaglądają rodzice dzieci z SM. smile Na razie podjęliśmy decyzję,że wypożyczymy pianino od El Piano właśnie to DPS-1200 i zobaczymy jak to będzie,bo jest jeszcze takie z funkcjami keyboardu: DPR-2000. Marta też lubi eksperymentować,jak dany utwór brzmi na innych instrumentach.smile Obydwa modele mają regulację twardości klawiatury( 9 stopni). Na planujemy dla córki muzycznej kariery,na salach koncertowych,ale żeby nie zmarnowała swoich zdolności muzycznych. Jakie kroki w przyszłości ona sama podejmie,to czas pokaże.. Dziękuję za wszystkie wskazówki. smile
              • mama_dorota Re: Pianina El Piano 05.04.13, 12:16
                Powodzenia i radości z muzykowania smile
        • beatulek Re: Pianina El Piano 05.04.13, 09:58
          Ja mam Yamaha Clavinova i jestem zadowolona. Cyfrowe pianina się nie rozstrajają więc można rozważyć zakup używanego instrumentu. Nauka na pianinie cyfrowym niestety niesie ze sobą konsekwencje w postaci niezbyt dobrze wyćwiczonej "palcówki" ale to Wasz wybór. Jeśli nie chodzi do SM a grać ma dla własnej przyjemności to może wystarczyć.
          • mama_dorota Re: Pianina El Piano 05.04.13, 12:11
            A mnie się właśnie wydaje, że jeśli kupować używane, to raczej akustyczne, bo cyfrowe to jednak elektronika. Tak czy owak, jak kupować używane, to z pewnego źródła, najlepiej w profesjonalnym komisie, a wtedy to już też chyba taniej nie będzie.
            • beatulek Re: Pianina El Piano 05.04.13, 12:45
              Ja swoją Clavinovę kupiłam od rodziny gdzie ich córka dostała się do SM ale jak się okazało, że aby grać trzeba ćwiczyć to zrezygnowała po pół roku. Tak więc kupiłam 8-miesięczne pianino za połowę ceny sklepowej. Wiem bo dostałam razem z pianinem gwarancję i paragon. Jednak ja - mimo iż kocham moje pianino - jestem przeciwniczką uczenia pianistów gry na pianinie cyfrowym. A nóż się dziecku kiedyś odmieni i będzie chciało grać zawodowo???
              • djpa Re: Pianina El Piano 06.04.13, 15:49
                A nie wydaje się Wam, że "zawodowo" jednak więcej jest grających na pianinach cyfrowych niż na akustycznych? Muzycy weselni, kościelni, zespoły muzyki rozrywkowej, rytmika w przedszkolu, muzyka w szkole, występy w niemuzycznych szkołach i występy na ulicy, wyjazdy z chórami, nagrania zespołów - z roku na rok coraz częściej widzę pianina cyfrowe, keyboardy lub ich hybrydy, a nie pianina akustyczne. A jeśli już gdzieś widzę akustyczne, to zwykle okazuje się rozstrojone, bo w salach koncertowych rzadko bywam wink

Nasze dzieci na emerytury będą iść za jakieś 60 lat. Myślę, że do tego czasu będzie coraz więcej pianin cyfrowych i będą one coraz lepsze jakościowo.
                • beatulek Re: Pianina El Piano 06.04.13, 16:46
                  Oczywiście, ze tak. Przesiąść się z pianina mechanicznego na cyfrowe to żadna sztuka. Gorzej jak ktoś ma się przestawić odwrotnie.
    • sophie2202 Re: Pianina El Piano 06.04.13, 22:04
      Ja mam yamaha arius i rónica miedzy zwyklym paninem jest ogromna, zwlaszcza jesli chodzi o cwiczenia staccato czy granie piano, forte, w mechanicznych pianinach wszystko jest bardziej wyraziste. Obydwa maja plusy i minusy, fajnie byloby miec oba.
      • mama_dorota Re: Pianina El Piano 06.04.13, 23:44
        Dlatego też zawsze pada pytanie, czy dziecko jest w SM i czy fortepian jest jego instrumentem głównym. Takiemu dziecku ja nie doradzałabym cyfrowego, choć i takie decyzje są podejmowane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka