Dodaj do ulubionych

Nauka czytania nut

09.05.13, 15:44
Ciekawa jestem jak wasze pierwszaki w SM uczyły się zapisu nutowego? Czy była to nauka na lekcji instrumentu, czy na KS i czy jedno z drugim jakoś korelowało? Interesują mnie szczególnie skrzypce, ale pewnie i inne instrumenty da się przełożyć. Bartek gra 2 lata wg Suzuki jak to metoda przewiduje ze słuchu. Kilka razy już na zapis nutowy patrzył, ale niewiele z niego na razie rozumie (choć kolędę jedna sam z nut rozczytał , kiedy miał podpisane place – to była w ramach urozmaicenia a nie typowej metody suzuki). Chciałabym w trakcie wakacji trochę go z zapisem nutowym zapoznać. Sama jestem po SM na gitarze, na skrzypcach nauczyłam się w 1 pozycji nuty czytać i myślę, że w początkach jestem w stanie mu pomóc, tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Sama byłam samoukiem i już zupełnie nie pamiętam jak mi się udało nauczyć czytać nuty wink Zwykle w metodzie suzuki dzieci uczą się nut chyba na zajęciach grupowych, u nas jeszcze trochę nie będzie to możliwe z różnych względów, więc chcę trochę tę lukę wypełnić. Może macie do polecenia jakąś książkę, którą mogłabym mu podsunąć i z którą moglibyśmy razem pracować – odpadają zeszyty Suzuki bo za chwile wejdzie w 2 książkę i to chyba może być zniechęcające, utworki są trudniejsze jak na początki nauki czytania. Na początek przydałoby się coś łatwego.
Obserwuj wątek
    • wiola.1230 Re: Nauka czytania nut 09.05.13, 18:41
      witaj moja mała jest w pierwszej klasie uczy się z z podręcznika,,Nasza Muzyka"Lidii Florek Ilony Tomera- Chmiel ,wydawnictwo Euterpe,książka z ćwiczeniami jest tam pisanie nutek,podpisywanie,dużo fajnych ćwiczeń,poza tym w necie znajdziesz programy do ks fajne na zasadzie gierki komputerowejsmile
      • olga727 Re: Nauka czytania nut 10.05.13, 09:24
        wiola.1230 napisała:

> witaj moja mała jest w pierwszej klasie uczy się z z podręcznika,,Nasza Muzyka
        > "Lidii Florek Ilony Tomera- Chmiel ,wydawnictwo Euterpe,książka z ćwiczeniami j
        > est tam pisanie nutek,podpisywanie,dużo fajnych ćwiczeń,poza tym w necie znajdz
        > iesz programy do ks fajne na zasadzie gierki komputerowejsmile

Witam.Mogłabyś podrzucić jakieś tytuły tych programów,bo my też niestety mamy problemy z czytaniem nutek. (bardziej ja,niż Marta wink )
    • kocianna Re: Nauka czytania nut 09.05.13, 20:37
      Wysokości uczyłyśmy się grając w memory - parę stanowiły karteczki np. c1 i odpowiednia nutka na pięciolinii. Długości nie umiemy do tej pory big_grin Tzn Młoda wie, że widzi ósemkę albo półnutę z kropką, wie, że przy liczeniu na jedno tupnięcie przypadają dwie ósemki, a półnutę trzeba ciągnąć dwa tupnięcia, ale to wiedza czysto teoretyczna. Strony rytmicznej utworu musi się uczyć ze słuchu.
      Ćwiczeniówka do KS była, ale leżała odłogiem. Korzystano z niej chyba tylko do nauki rysowania klucza wiolinowego i pauz.
      • tijgertje Re: Nauka czytania nut 10.05.13, 13:30
        kocianna, wartosci ryrmiczne to najlepiej czytac glosem , w dodatku maszerujac wink jeden krok (albo stukniecie metronomu w niezbyt szybkim tempie) to cwiercnuta " ta", naszerujesz nazywajac ta ta ta ta... Potem wprowadzasz motywy z osemkami : ti ti , np ta titi ta titi Polnuta to ta-a. Na bazie pulsu, latwo utrwalic rytm i zaleznosci miedzy nutami.
    • alizel Re: Nauka czytania nut 09.05.13, 20:57
      My się też uczymy grać na skrzypcach metodą Suzuki i od naszej pani mamy książkę Suzukową do nauki czytania nutek. Kilkadziesiąt lekcji, na pierwszych lekcjach są tylko dwie nuty A i E, na początek ćwierćnuty i półnuty. Im dalej w las tym... trudniejsze lekcje smile
    • kalimar76 Re: Nauka czytania nut 09.05.13, 22:28
      Pożycz książkę autorstwa Cofalika, Skrzypcowe ABC. Tam masz wszystko rozpisane. Książka przeznaczona jest dla małych dzieci więc bardzo prosta do pojęcia przez uczniów i ich niemuzycznych rodziców. Jeżeli gra ze słuchu, to nie będzie miał najmniejszego problemu z przejściem na nuty.
      Powinien w miesiąc opanować czytanie nut, tak do trzeciego krzyżyka przy kluczu.
    • muwer28 Re: Nauka czytania nut 10.05.13, 09:40
      W nauce czytania nut powinien pomóc nauczyciel Suzuki. Można go o to zapytac.
      Nauka czytania nut - polecam książkę I Can Read Music for Violin autorstwa Joanne Martin.
      Proste, duże nutki specjalnie do "znalezienia" ich na skrzypcach w układach paluszkowych z I książki Suzuki i bardzo dobre cwiczenia rytmiczne. 100 stron. Nie znudzi się a pomożę i utrwali zapis nutowy.
    • jajko54 Re: Nauka czytania nut 10.05.13, 10:06
      moje dzieci zaczęły grać na skrzypcach przed pojsciem do SM, od razu z nut - nauka nut przyszła naturalnie - skojarzenie wysokości na pięciolinii z pustą struną a potem dalsze wysokości. równolegle kojarzyły które to dźwięki na pianinie choćby w celu strojenia więc teraz i na skrzypcach i na pianinie zagrają z nut (tylko że na pianinie jednym palcem wink
      mieliśmy też taką fajną książeczkę dla dzieci do nauki wartości nut, znaków przykluczowych, pauz itp, coś o gąsienicy, ale nie mogę sobie przypomnieć tytułu
      • iwwik Re: Nauka czytania nut 10.05.13, 10:21
        Dziękuję za namiary na ‘Nasza Muzyka”, może się nam przyda – szczególnie jeżeli są tam ćwiczenia do wypełniania.

Alizel - jaka to książka? Ja znalazłam taką na zagranicznym forum (to jest właśnie I can read music):
        www.amazon.com/Can-Read-Music-Reading-Students/dp/0874874394
        Wgląda ciekawie, z tym, że książka jest angielska, dla mnie to nie problem, ale Bartek czyta i byłoby dobrze, gdyby coś mógł w takiej książce sobie sam przeczytać.

Cofalik – może to jest pomysł, kiedyś o tym też myślałam ale jakoś zarzuciłam temat. Dziękuję za przypomnienie smile
        • muwer28 Re: Nauka czytania nut 10.05.13, 10:41
          Bez obaw - I can read music - to tylko nuty, czylki jezyk miedzynarodowy, pismo obrazkowe, krok po kroku wszystko jest bardzo przejrzyscie wytłumaczone, dacie radę, powodzenia smile
        • alizel Re: Nauka czytania nut 10.05.13, 10:46
          Ja mam książkę "Sight Reading Skills" Volume I for Suzuki Violin Students by Suzanne Schreck
          To też jest jakieś angielskie wydanie, ale poza tytułem na okładce i napisem Lesson ileśtam przy każdej lekcji nie ma żadnych innych słów smile
          • wiola.1230 Re: Nauka czytania nut 10.05.13, 12:54
            witam cieszę się że się przydałam z tą książką nasza muzyka,tu jest strona z ćwiczeniami nutek www.dur-moll.pl/,pozdrawiam
            • wiola.1230 Re: Nauka czytania nut 10.05.13, 12:56
              adres wpisuje się z moim pozdrawiam więc musicie wykasować ale tak na wszelki wypadek wpiszę jeszcze raz www.dur-moll.pl/
    • mama_mak z czego my sie uczymy 11.05.13, 16:16
      Pare pomyslow, z jakich my korzystalysmy :
      swietna ksiazka z naklejkami do podstawowej gamy
      www.konserwatoriummalucha.com/
      teoretycznie dla przedszkolakow ale warto ! (www.konserwatoriummalucha.com/Zabawy%20edukacyjne.htm - zabawy do drku, fajne duze pieciolinie)
      plus stronki:
      mcv.mulabs.org/app/nutki/
      www.novelgames.com/flashgames/game.php?id=42
      www.gimnastykasluchu.pl/pl/ - to juz wyzsza szkola jazdy
      • iwwik Re: z czego my sie uczymy 13.05.13, 11:27
        Konserwatorium malucha mamy – I część – tę czerwoną i dzieci prawie ją skończyły – ale tam w zasadzie to są tylko wartości nut. Nie umiem znaleźć na stronie informacji, czy można już kupić kolejne części – z tyłu na książce jest nadrukowane, że kolejne tomu w przygotowaniu.
        • mama_mak Re: z czego my sie uczymy 13.05.13, 12:32
          Z tego, co wiem, niestety polski dystrybutor nie stanal na wysokosci zadania sad na stronie jest jego mail, trzeba by moze napisac, moze udzieli jakiejs odpowiedzi ? Ja sie posilkuje tez fracuska wersja
          www.letoutpetitconservatoire.com/notes%20de%20musique.html (do druku), w sumie dosc miedzynarodowe te nuty sa smile

Moja lubi te gry z internetu, widuje tez tradycyjne ksiazki, gdzie po prostu trzba podpisac nuty. Zrobilam kiedys tez taka zabawe, ze na wydrukowanej pieciolinii poprzyklejalam drobne okragle naklejki i miala powiedziec, co to za nuty. Lub na odwrot, odpowiednio je przykleic.
    • mama_dorota Re: Nauka czytania nut 15.05.13, 12:45
      Córka gra na skrzypcach. My miałyśmy taką metodę, że nutki miały imiona zaczynające się od odpowiedniej litery. Nauczyciel kazał narysować dużą pięciolinię i na niej duże nuty, a córka zrobiła z tych nut buźki z włosami, kitkami itp. Potem powiesił sobie na ścianę, tak mu się ten obrazek spodobał. Robiła też rysunek fragmentu klawiatury, obejmującego te nuty. Najlepiej, jeśli narysuje się to jedno pod drugim, bo wtedy dziecko od razu się uczy gdzie są półtony. Miała też już w pierwszym miesiącu nauczyć się na pamięć po kolei i to w szybkim tempie wymienić nazwy literowe nut gamy C dur w górę i w dół.

Pomocny był też nutkator, ale to dla czytających dzieci. (U niektórych monitory antywirusowe blokują dostęp, ale strona jest bezpieczna).
      • mama_dorota Re: Nauka czytania nut 15.05.13, 12:46
        U nas nauczyciel zrobił z dziećmi w I semestrze większość teorii z I stopnia. Naprawdę.
        • iwwik Re: Nauka czytania nut 15.05.13, 15:08
          Fajny pomysł z nutkami-buźkami. A w jakiej tonacji zaczynają się pierwsze utwory w SM? W metodzie Suzuki jest to A-dur i dlatego tak sobie myślę, ze próba zestawienia tej gamy z klawiaturą fortepianu może być trochę za trudna. Zamówiłam Skrzypcowe ABC i zdecydowałam się też na „I can read music” – zobaczę co będzie ciekawsze/łatwiejsze. Bartek na ostatniej lekcji sam się dopominał u pani o naukę nut wiec to już chyba czas smile

A co do teorii - aż niemożliwie to się wydaje, dzieci były w stanie ogarnąć w takim krótkim czasie wiedzę?
          • mama_dorota Re: Nauka czytania nut 16.05.13, 09:39
            Najpierw G dur, żeby zacząć "od początku", na pustej strunie, potem dopiero A dur i potem C dur, ale to niczemu nie przeszkadzało.

> A co do teorii - aż niemożliwie to się wydaje, dzieci były w stanie ogarnąć w t
            > akim krótkim czasie wiedzę?

Większość teorii tzn. musiały umieć wyrecytować z pamięci wszystkie gamy do 3 znaków durowe i mollowe, podać jak po kolei idą krzyżyki w gamach, trochę o interwałach, mnóstwo opisów tekstowych typu crescendo itp - kilkadziesiąt. Można się zdziwić ile pierwszak potrafi nauczyć się na pamięć. Ten nauczyciel miał takie podejście, że uczy teorii sam, nie liczy na panie od rytmiki.
            Mój syn niedawno skończył SM i wiem, że od 4. klasy do końca szkoły nauczył się z teorii dodatkowo tylko interwałów charakterystycznych z rozwiązaniami i trójdźwięków, a u nauczyciela instrumentu wszystkich gam. Nie chodziło mi o to, że one się tak szybko nauczyły tego wszystkiego, co zawiera materiał na KS, bo nie wchodziła w to strona "słuchowa".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka