Ciekawa jestem jak wasze pierwszaki w SM uczyły się zapisu nutowego? Czy była to nauka na lekcji instrumentu, czy na KS i czy jedno z drugim jakoś korelowało? Interesują mnie szczególnie skrzypce, ale pewnie i inne instrumenty da się przełożyć. Bartek gra 2 lata wg Suzuki jak to metoda przewiduje ze słuchu. Kilka razy już na zapis nutowy patrzył, ale niewiele z niego na razie rozumie (choć kolędę jedna sam z nut rozczytał , kiedy miał podpisane place – to była w ramach urozmaicenia a nie typowej metody suzuki). Chciałabym w trakcie wakacji trochę go z zapisem nutowym zapoznać. Sama jestem po SM na gitarze, na skrzypcach nauczyłam się w 1 pozycji nuty czytać i myślę, że w początkach jestem w stanie mu pomóc, tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Sama byłam samoukiem i już zupełnie nie pamiętam jak mi się udało nauczyć czytać nuty

Zwykle w metodzie suzuki dzieci uczą się nut chyba na zajęciach grupowych, u nas jeszcze trochę nie będzie to możliwe z różnych względów, więc chcę trochę tę lukę wypełnić. Może macie do polecenia jakąś książkę, którą mogłabym mu podsunąć i z którą moglibyśmy razem pracować – odpadają zeszyty Suzuki bo za chwile wejdzie w 2 książkę i to chyba może być zniechęcające, utworki są trudniejsze jak na początki nauki czytania. Na początek przydałoby się coś łatwego.