Dodaj do ulubionych

Rekrutacja do szkół OSM

13.02.17, 16:49
Dzień dobry wszystkim,
Zastanawiam się nad wybraniem OSM dla córki. Najbliżej mamy na Miodową lub na Kawęczyńską.
Czy są tu rodzice dzieciaków które ostatnio zdawały do powyższych szkół? Interesuje mnie czy trudno jest się dostać, tzn czy chętnych jest o wiele więcej niż miejsc? Mamy jeszcze trochę czasu bo nie zdajemy w tym roku, podpowiecie jak można się przygotować do egzaminów...o ile to możliwe w przypadku dzieci 😜
Raczej biorę pod uwagę OSM, że względów logistycznych, wydaje mi się że dziecku też będzie łatwiej w dziennie szkole.
Każda podpowiedź mile widziana smile

Obserwuj wątek
    • d.alexa Re: Rekrutacja do szkół OSM 14.02.17, 21:38
      Moje dziecko od niedawna jest w OSM (druga klasa szkoły podstawowej) ale w innym mieście.
      Odnośnie dostania się do szkoły w efekcie badania predyspozycji, to co roku jest trochę inaczej. Na przykład w roku gdy zdawała moja pociecha, było troje dzieci na jedno miejsce, w kolejnym już dostały się wszystkie dzieciaki bo było ich tyle, ile miejsc.
      Co do przygotowania. Szkoła, którą znam, organizuje "zerówkę muzyczną" czyli zajęcia popołudniowe oraz kilkudniowy kurs przygotowawczy, jedno i drugie dowolne, bezpłatne. Ponadto szkoła publikuje wymogi czyli kolejne zadania na badaniu predyspozycji.
      Próbny egzamin, wyjaśnienia, są też corocznie przy okazji dnia otwartego szkoły.
      Zapewne podobnie jest wszystko zorganizowane w tych dwóch szkołach, o które pytasz, i powinnaś sprawdzić kiedy są ich dni otwarte a za rok nastawić się na jakieś przygotowanie w szkole.
      (Ja poszłam do szkoły zapoznać się ze szczegółami w dzień otwarty... na trzy lata przed zdawaniem mojej córki. I całe szczęście bo później już nie mogłam.)
      • pomyslownia Re: Rekrutacja do szkół OSM 14.02.17, 23:32
        O, bardzo dziękuję za odpowiedź, córka skończyła 4 lata więc też mamy sporo czasu bo najwcześniej za dwa lata będziemy zdawać smile
        Chyba rzeczywiście się wybierzemy na dzień otwarty o ile taki będzie lub chociażby obejrzeć szkołę i podpytać o zerówkę
    • pepperann Re: Rekrutacja do szkół OSM 15.02.17, 16:39
      Przygotować się można.vNajlepiej zapisać dziecko na dobrą rytmikę. Na egzaminie nie wszystkie ćwiczenia są proste nawet dla b.muzykalnego dziecka, jeśli nigdy ich wcześniej nie robiło. (Np. na Miodowej pani gra dźwięk na fortepianie, dziecko nie patrzy i potem ma znaleźć ten klawisz - może próbować i naciskać różne klawisze, ale ma znaleźć; jeśli dziecko słyszy - powinno przed egzaminem parę razy spróbować, zwł. sześciolatek). Na Miodowej są b.dobre zajęcia w tak zwanej "zerówce muzycznej" - prowadzone przez fundację przy szkole. Nie wiem, czy na Kawęczyńskiej też. Konkurs na MIodowej jest bardzo duży. Ok. 5 dzieci na jedno miejsce. Może trochę mniej, bo nieraz dzieci zdają do dwóch szkół i te najzdolniejsze dostają się do obu i trochę się rozluźnia. Na Kawęczyńskiej jest zawsze mniejszy konkurs. (Mam dzieci z rocznika 2007 i 2009 - obie zdawały na Miodową, jedna sie dostała, druga pierwsza na rezerwie, ale ostatecznie są w innej szkole)
      • kamam4 Re: Rekrutacja do szkół OSM 16.02.17, 18:57
        Ale przeciez w ubiegłym roku tylko dwoje dzieci po tej zerówce z miodowej się dostało, to trochę niepokojące.
        • d.alexa Re: Rekrutacja do szkół OSM 18.02.17, 01:14
          Jeśli tak było, można zgadywać przyczynę, nawet stawiając hipotezy. Mi przychodzi do głowy że może rodzice, którym zależy na szkole, a którzy wiedzą że dziecko nie ma bardzo dobrego słuchu, chcą żeby było staranniej przygotowane i właśnie tacy rodzice chętniej zapisują do zerówki. A potem jest badanie predyspozycji i jednak słyszeć dźwięki trzeba. big_grin
          To bardziej prawdopodobne niż że zerówka na przykład zepsuła dziecku słuch, co jest niemożliwe.
          A każde zajęcia się przydadzą. Jeszcze bardziej przydaje się takim maluchom zaznajomienie z miejscem i ludźmi.

Wybierzcie się, wybierzcie na te dni otwarte, i tu, i tu, dla rozeznania i żeby szkoły kojarzyły się dobrze. smile
          • pomyslownia Re: Rekrutacja do szkół OSM 18.02.17, 13:59
            Dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi. Kandydatów rzeczywiście sporo, jak na niezłe studia smile
            Na dzień otwarty pójdziemy, przede wszystkim chcę córce pokazać ( i samemu zobaczyć) wnętrza i klimat szkoły.
            Też mi się wydaje, że zerówka muzyczna pomoże, na ile się da. Pewnych rzeczy nie przeskoczymy więc jeśli dziecko się nie dostanie to i tak by sobie nie poradzilo w takiej szkole.
            Jeszcze jedna mnie sprawa zastanawia, otóż wyczytałam że na egzaminie dziecko może zagrać na instrumencie jeśli się uczy. Jak uważacie, czy to jedynie kolejna forma sprawdzenia muzykalności czy jednak to że dziecko już gra, może zauważyć na finalnej punktacji? ...
            • mysiaapysia Re: Rekrutacja do szkół OSM 18.02.17, 20:46
              U nas w popołudniowej SM w regulaminie naboru było wprost napisane, że NIE będzie brana pod uwagę umiejętność gry. Ale i tak ostatecznie te dzieci, które już chodziły do ogniska muzycznego (w tej samej szkole, nawet większość nauczycieli z tej szkoły uczy też w ognisku) grały na instrumencie w trakcie egzaminu. Córka grała na fortepianie. Synek wprawdzie nie grał, ale był znany komisji (jego nauczycielka skrzypiec z ogniska często się nim chwaliła koleżankom z SM).
              Nie mam wątpliwości, że umiejętność gry na instrumencie ma ogromne znaczenie na egzaminie wstępnym. Wszyscy znani mi laureaci konkursów w sekcji klawiszowej i smyczkowej mieli za sobą rok - dwa lata nauki gry w ognisku przed rozpoczęciem oficjalnej nauki w SM. Jedna z pianistek 1 września rozpoczynając pierwszą klasę na koncercie otwierającym rok szkolny grała ze swoją nauczycielką utwór na dwa fortepiany. Miała już za sobą 2 konkursy (ogólnopolski i międzynarodowy).
            • d.alexa Re: Rekrutacja do szkół OSM 18.02.17, 23:32
              Pierwszy raz spotykam się z czymś takim.
              Nawet w punktacji nie powinno być miejsca na ocenę jakiegoś grania na instrumencie.

Moja córka wcześniej uczyła się grać na flecie prostym, ot, na takim kółku, na które już dzieci z zerówki mogły chodzić.
              Wydaje mi się że nawet źle byłoby widziane samo pytanie o możliwość zagrania na badaniu predyspozycji do nauki w szkole muzycznej.
              W naszej szkole były ściśle wymienione zadania i punktacja.

W szkole popołudniowej może być inaczej, bo tam często idą starsze dzieci niż te, których dotyczy od danego roku obowiązek szkolny.
              • mysiaapysia Re: Rekrutacja do szkół OSM 18.02.17, 23:39
                Akurat moje dzieci startowały do PSM jako 7-latki. Zaczynały naukę gry w ognisku jako 6-latki. Część wspominanych przeze mnie laureatów również. Pozostali byli przyjmowani jako 8-latki, mając za sobą 2 lata nauki w ognisku. Daje im to ogromną przewagę na konkursach (tam, gdzie liczy się klasa, a nie wiek).
              • pomyslownia Re: Rekrutacja do szkół OSM 18.02.17, 23:58
                "Część pierwsza sprawdzianu odbędzie się w dniach 6-7 marca 2017 r. –
                będzie to sprawdzenie predyspozycji motoryczno–rytmicznych oraz indywidualne
                sprawdzenie predyspozycji do nauki gry na określonym instrumencie. Dzieci, uczące się
                grać, mają możliwość zaprezentowania swoich umiejętności"
                To cytat z informatora z miodowej. Zdziwiło mnie to, przecież przedszkolakom w głowie zabawa, ruch, taniec i szaleństwo. Nie wyobrażam sobie mojej córki nawet 5 minut w skupieniu przy instrumencie...przynajmniej na razie.
                Chyba że jest to bardziej skierowane do 7latków, wtedy zrozumiem że np rok wcześniej mogły rozpocząć naukę gry na instrumencie.
                No właśnie, to też jest dylemat czy dziecko 6 czy 7 letnie posyłać do szkoły. I tak jak w przypadku zwykłej podstawówki nie wahałabym się, bo wiem że jako 6 latka sobie poradzi, tak w przypadku muzycznej 7 latka może mieć większe szanse na dostanie się. uncertain
                • 7wiola35 Re: Rekrutacja do szkół OSM 19.02.17, 01:03
                  Moja córka nie grała nigdy wcześniej , ani nawet nie miała zajec rytmiki w przedszkolu,a dostała się z najwyższą lokatą. Kandydatów było sporo... Poszłyśmy bez przygotowania i dopiero na egzaminie dowiedziałam się, że ma świetny słuch muzyczny. Pomysł ze szkoła muzyczna ,to jej inicjatywa ( bo kolega zdawał ) a ja zgodziłam się na egzamin,aby kiedyś nie mogła mi wypomniec,że coś przeze mnie straciła...Obecnie uczy się drugi rok , zarówno z instrumentu jak i z kształcenia słuchu i rytmiki piątki , więc chyba słuch jest wink W komisji siedzą fachowcy i dziecko zdolne powinno się dostać bez względu na wcześniejsze przygotowanie , ale takie zajęcia być może pomogą rozeznać czy jest sens zdawać do szkoły...
          • kamam4 Re: Rekrutacja do szkół OSM 23.04.17, 19:47
            no tak, oczywiście, pewnie, że nie popsują, niepokojące w tym sensie, że mimo chodzenia na zajęcia trudno się dostać, bo taki wysoki poziom. Pewnie masz rację, bo zajęcia zajęciami, a słyszeć trzeba i to dobrze. Słyszeliśmy bardzo dużo dobrego o tych zajęciach na Miodowej, ponoć warto tam chodzic niezależnie od tego, czy się w koncu zdaje na do OSm czy nie, ponoć bardzo to dzieciom pomaga i bardzo ładne piosenki przygotowują.
      • pomyslownia Re: Rekrutacja do szkół OSM 20.02.17, 12:48
        Pepperann, mogę jeszcze z ciekawości spytać do której ze szkół poszły Twoje córki?
        smile
        • pepperann Re: Rekrutacja do szkół OSM 23.04.17, 20:06
          Na Krasińskiego (OSM nr 4)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka