Dodaj do ulubionych

dzieci w kuchni

05.01.11, 13:48
Proponuję dobry i sprawdzony pomysł na ciekawe i pożyteczne spędzanie czasu przez nasze dzieci. Wiem z własnego doświadczenia, że dzieci lubią spędzać czas w kuchni, i cieszy je kiedy mogą pomagać przy przygotowaniu posiłków, a już totalnie rozpiera je duma, kiedy upichcą coś samodzielnie smile Podzielcie się fajnymi przepisami, które odciągną nasze dzieciaczki od komputera, i "zapędzą" do równie ciekawej zabawy w kuchni smile Zachęcajcie Wasze pociechy do asysty w kuchni. Na pewno będzie to dla nich nie lada frajda... smile
Obserwuj wątek
    • aspirina Re: dzieci w kuchni 05.01.11, 14:20
      U nas do wspólnej zabawy w kuchni najlpiej sprawdzają się ciasteczka, pierniczki, ciasta, galaretki i minikanapki wg własnego pomysłu smile
      Hitem są rzeczy, w których można wykrawać różne kształty jak ciastka i kanapki.
      • hania85 Re: dzieci w kuchni 05.01.11, 14:51
        na stronie knorr-a są fajne przepisy dla dzieci. www.knorr.pl w zakładce gotowanie z dziećmi.
    • zuzanka79 Re: dzieci w kuchni 05.01.11, 15:11
      U nas rządzą zwykłe racuchy z owocami ( jabłka, porzeczki, rodzynki). Ciasto młody przygotowuje sam z podanych składników tak na oko wink Jest zjadliwe. Pieczemy razem, ale on czasem obraca na drugą stronę no i potem podaje.
      Często robimy też hamburgery ( kotlety piekę sama) on tylko podgrzewa w mikrofalówce mięso, bułkę i ser, potem dodaje pozostałe składniki i jemy.
      Dużo rzeczy może zrobić np. potłuc mięso na kotlety, roztrzepać jajka, pokroić warzywa do sałatki czy do zupy, wymieszać sałatkę, udekorować kanapki. To zależy co dziecko potrafi.
      Od zawsze chętnie mi towarzyszył a od niedawna jeszcze chętniej pomaga. Raz się cieszę bardziej , a raz mniej wink
      • asiaiwona_1 Re: dzieci w kuchni 05.01.11, 16:11
        a ja zapisałam młodą do szkoły gotowania dla dzieci i najpierw ona robi coś pod fachowym okiem, a potem możemy to samo robić w domu - np. sushi smile
        • myelegans Re: dzieci w kuchni 05.01.11, 16:50
          MOj jest specjalista od panierowania ryb, kotletow,
          mieszania skladnikow sosow do salatek
          uczy sie krojenia, na razie miekkich rzeczy, ale probowal juz chleba duzym nozem do chleba
          robi tosty w opiekaczu
          myje, suszy salate
          ciastka na swieta, ja rolowalam ciasto, on wycinal i dekorowal.
          sam robi "monkey bread"
    • marghe_72 Re: dzieci w kuchni 05.01.11, 19:34
      kliknij na mój drugi link (malutki kuchcik) wink
      znajdziesz tam i przepisy i tytuły fajnych ksiazek dla dzieci
      • myelegans Re: dzieci w kuchni 05.01.11, 20:06
        Marghe, sledze Twoj blog i zawsze po ogladnieciu Twoich zdjec wedruje do kuchni smile
    • maamusi Re: dzieci w kuchni 08.04.11, 15:14
      Zaniedbałam wątek, a widzę, że fajnie się rozwijał. mea culpa ! przepraszam ! smile
      Cieszę się bardzo, że dzieci nie mają "szlabanu" na wstęp do kuchni wink Jak się okazuje, nie jest tak źle, jak by się mogło wydawać smile

@aspirinasmile - proste rzeczy potrafią cieszyć najbardziej, prawda? smile zwykła kanapka może zmienić się w magiczną tylko dzięki temu, że ma inny kształt niż typowa kromka chleba smile

@hania85 - znamy tę stronę, faktycznie proste przepisy, pięknie podane i aż samemu chce się jeść smile

@zuzanka79 - Młody, jak czytam, bardzo zdolny wink Jak widać, nawet niewielka (wydawałoby się nam dorosłym) pomoc sprawia dzieciaczkom sporą frajdę smile

@asiaiwona_1 - świetny pomysł ! dziecię chodzi tam na pewno z przyjemnością smile i coś czuję, że rodzinka też niemało radości z tego ma smile

@myelegans - Twój mały kuchcik zaczyna edukację kulinarną jak w prawdziwej restauracji - od podstaw smile a tak a' propos - co to "monkey bread" ?smile

@marghe_72 - bardzo nam się podobają Twoje strony smile z pewnością wypróbujemy niejeden przepis smile

a przy okazji zapraszam na stronę dla mniejszych i większych kuchcików smile
      majulki

Mam nadzieję, że wątek będzie się dalej rozwijał smile Niech te opowieści o wspólnym spędzaniu czasu w kuchni będą "motorem napędowym" dla rodziców, którzy nadal drżą przed wpuszczeniem swoich pociech do kulinarnego królestwa wink
      • marghe_72 Re: dzieci w kuchni 08.04.11, 17:59
        maamusi napisała:

>
        > @marghe_72 - bardzo nam się podobają Twoje strony smile z pewnością wypróbujemy n
        > iejeden przepis smile

moja jest jedna strona.
        druga jest córkismile
        • maamusi Re: dzieci w kuchni 08.04.11, 19:14
          marghe_72 napisała:

> maamusi napisała:
          >
          >
          > >
          > > @marghe_72 - bardzo nam się podobają Twoje strony smile z pewnością wypróbu
          > jemy n
          > > iejeden przepis smile
          >
          > moja jest jedna strona.
          > druga jest córkismile

i to się nazywa rodzinne gotowanie smile)
          • heca7 Re: dzieci w kuchni 08.04.11, 20:09
            Jest cała seria książek Agnieszki Górskiej o gotowaniu dla dzieci. Są bardzo fajne, jak zresztą ich autorka, którą znamy osobiście bo prowadzi takjże warsztaty plastyczne i gotowanie dla dzieciwink
            Tu przykład: allegro.pl/dzieci-gotuja-kuchnie-swiata-agnieszka-gorska-i1506169605.html
            • maamusi Re: dzieci w kuchni 08.04.11, 22:04
              mamy... znamy... korzystamy... smile pozdrowienia dla Was i Autorki smile
            • marghe_72 Re: dzieci w kuchni 08.04.11, 23:03
              heca7 napisała:

> Jest cała seria książek Agnieszki Górskiej o gotowaniu dla dzieci. Są bardzo
              > fajne, jak zresztą ich autorka, którą znamy osobiście bo prowadzi takjże warszt
              > aty plastyczne i gotowanie dla dzieciwink
              > Tu przykład: allegro.pl/dzieci-gotuja-kuchnie-swiata-agnieszka-gorska-i1506169605.html
              >
              Też mamy i też używamy.
              Mogę podzielić się jeszcze innymi pozycjami
              • heca7 Re: dzieci w kuchni 09.04.11, 08:34
                Dziękuję w imieniu autorkismile Pozdrowienia przekażę w czwartek bo autorka prowadzi zajęcia plastyczne, i nie tylko w swojej Akademii Twórczego Rozwoju. Oragnizuje też wyjazdy z dziećmi, takie plenery plastyczne i oczywiście wykorzystują podczas nich przepisy z książek. Po powrocie corka mi się rządzi w kuchni i przygotowuje potrawy, które jej najbardziej smakowaływink
                • maamusi Re: dzieci w kuchni 10.04.11, 13:56
                  heca7 napisała:

> Dziękuję w imieniu autorkismile Pozdrowienia przekażę w czwartek bo autorka prowad
                  > zi zajęcia plastyczne, i nie tylko w swojej Akademii Twórczego Rozwoju. Oragn
                  > izuje też wyjazdy z dziećmi, takie plenery plastyczne i oczywiście wykorzystują
                  > podczas nich przepisy z książek. Po powrocie corka mi się rządzi w kuchni i p
                  > rzygotowuje potrawy, które jej najbardziej smakowaływink

Zazdrościmy smile Mam pytanie - gdzie się odbywają te plenery ?
    • feniks_z_popiolu Re: dzieci w kuchni 09.04.11, 07:10
      jakiej tuszy są wasze dzieci?
    • lolinka2 Re: dzieci w kuchni 10.04.11, 16:00
      moja b. szczupła córka (odp. na pytanie bezpośredniego przedmówcy) jest domową specjalistką od kaw i deserów.
      Ciast w domu nie piekę - nie umiem i nie lubię, mąż też nie; natomiast Natalce się ta praca b. podoba i coś tam robi raz na jakiś czas - muffiny, różowy torcik, sernik na zimno etc. Przepisy znajduje sama, składniki zamawia u mnie przy okazji zakupów, potem jest gromadzenie sprzętu i komisyjne (dwie córki) wyprowadzenie rodziców z kuchni. Jesteśmy wzywani do prac w wysokich temp. i z elektrycznością - resztę małolata robi sama (ostatnio z pomocą siostry). B. fajne efekty wychodzą smile
      • maamusi Re: dzieci w kuchni 11.04.11, 10:04
        Moja (również szczupła) córka też jest specjalistką od deserów, ale raczej ich zjadania wink chociaż desery lodowe z owocami, albo sałatki owocowe, ostatnio muffinki wychodzą jej świetnie smile Niedawno namówiła swoją klasę na wspólne pieczenie muffinek. Co prawda z oszczędności czasu ( mieli na to tylko 1 lekcję ) i z racji niestety tylko jednego małego piekarnika, nie użyli foremek do muffinek tylko ustawili na blaszce ciasto w samych papilotkach smile Osoby, które pieką muffinki z pewnością domyślają się jaki był efekt smile) Dzieciaczki były jednak tak zachwycone swoimi wypiekami, że zjadły wszystko do ostatniego okruszka smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka