Dodaj do ulubionych

strach przed wyborem gimnazjum

05.03.13, 14:59
Mam mały dylemat
Moje dziecko jest w 6 klasie podstawówki, stoimy przed wyborem gimnazjum (Warszawa)
Przeprowadzamy się z jednej dzielnicy do drugiej
dzieci z podstawówki rozejdą się, wiec kontakt może być marny
Moje obawy dotyczą tego czy moje dziecko poradzi sobie w nowym gimnazjum rejonowym (Andriollego) , zdecydowana większość dzieci to dzieci z rejonu, więc się znają
Boję się, że „stara paczka” nie zaakceptuje nowej osoby, będzie mu ciężej
Macie jakieś z tym doświadczenia
A może posłać je do gimnazjum, gdzie dzieci są 50/50 znajome/nieznajome
a jak kontakty pozaszkolne takiego dziecka wyglądają, może warto posłać je do innego gimnazjum niż rejon

Mam mętlik w głowie
Dziecko nie jest orłem w nauce, średnia na półrocze 4,5
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: strach przed wyborem gimnazjum 05.03.13, 15:04
      Nie musi być orłem-to co Tobie da spokój to umiejętności społeczne
      MOja Starsza pojdzie do gimazjum spoza rejonu, na bank nie będzie nikogo znała-nie obawiam się jednak bo jest osobą bardzo towarzyską, lubiąca zmiany, poznawanie nowych osób i sytuacji.
      Gdy jednak Mlodsza będzie w jej wieku będę się kierowała przede wszystkim tym, ile osób z jej klasy będzie w nowej szkole-jest rytualna, uporządkowana, przywiązuje się i dobrze funkcjonuje w znanym środowisku
      Jakie jest Twoje dziecko

p.s. ostatnie na co patrzę to tzw. poziom szkoły-to złudny wskaźnik, ważniejsze są umiejętności społeczne/emocjonalne kadry nauczycielskiej, zaplecze naukowe, budynek,wc, dyrekcja itp
      • str.ach Re: strach przed wyborem gimnazjum 05.03.13, 15:13
        no więc moje nie należy do super towarzyskich, też lubi znane sobie towarzystwo i w takim czuje się najlepiej, jest tak pośrodku
        ale jeżeli chodzi o dzieci z podstawówki, to te z którymi chciałoby utrzymywać nie wiadomo gdzie się dostaną
        i tu jest problem
        wiadomo nowe środowisko, nowe przyjaźnie, więc szanse na to, że ze starymi przyjaciólmi będzie się systematycznie spotykać są nikłe
        • aguila_negra Re: strach przed wyborem gimnazjum 05.03.13, 15:22
          str.ach napisał:

> no więc moje nie należy do super towarzyskich, też lubi znane sobie towarzystwo
          > i w takim czuje się najlepiej,

Moja córka jest taka sama - trudno nawiązuje nowe znajomości. A mimo to poszła do przedszkola, gdzie już była stara, zgrana grupa, poszła do szkoły, gdzie trafiła do klasy już wcześniej istniejącej (była zerówka) i poszła do gimnazjum, gdzie nie znała kompletnie nikogo (jedyna ze swojej podstawówki) i wszędzie bez większych problemów dawała sobie radę. Zawsze bałam się, że będzie źle się czuła, ale po okresie adaptacji wkręcała się jakoś w nowe znajomości.
          Może po prostu w Waszej sytuacji, niech syn sam zdecyduje, gdzie i dlaczego chciałby pójść? Pamiętaj, że nie musi być tak, że tylko on jeden nie będzie znał kompletnie nikogo.
        • guderianka Re: strach przed wyborem gimnazjum 05.03.13, 15:30
          rozumiem obawy
          ale na pewne rzeczy nie ma się wpływu
          sugeruję byś swoim strachem nie zarażała dziecka- byś pokazała że NOWE nie znaczy gorsze, złe i niefajne. Pokazuj plusy nowej sytuacji, nowe przyjaźnie, ciekawe miejsca, pokaż to jako przygodę a nie koniec świata. Mów, że może na Ciebie liczyć, że pomożesz mu w razie co przejść trudne chwile itp., początek roku koniecznie okraś wyjściem na lodysmile Grunt to pozytywne nastawienie..a znajomości...wiesz, niektóre rozpadają się i tak, przejście do nowej szkoły to próba przyjaźni wink
    • str.ach Re: strach przed wyborem gimnazjum 05.03.13, 15:55
      a czy lepiej gimnazjum blizej domu czy może być dalej
      co taka młodzież robi po szkole, chodzi mi to że do znajomych bliżej, jazda na rowerze itp
      • aguila_negra Re: strach przed wyborem gimnazjum 05.03.13, 16:11
        str.ach napisał:

> a czy lepiej gimnazjum blizej domu czy może być dalej

Wg mnie nie ma to większego znaczenia.
    • adwarp Re: strach przed wyborem gimnazjum 05.03.13, 16:07
      moje dziecko nie znało nikogo w klasie i nie było problemu z akceptacją. Dodam, że chodziło do wymienionego przez ciebie gimnazjumsmile
      za trzy lata będzie problem z wyborem liceum, kolejne trzy i znów zmiana...
      ostatnio przeczytałam i bardzo mi się spodobało "życie składa się z rozstań i tego co pomiędzy nimi"

• przeciwcialo Re: strach przed wyborem gimnazjum 05.03.13, 16:12
      Moje dziecko poszło do wybranego przez siebie gimnazjum, na rejonowe nałozylismy stanowczy ban.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka