IP: *.qc.sympatico.ca 03.09.02, 16:25
Dwuletnia coreczka moich przyjaciol zaczela sie nagle jakac kilka dni po
narodzinach braciszka. Wiemy , ze to od stresu , mimo , ze bardzo sie staraja
sie nia zajmowac wiecej niz maluchem, ale czy to przejdzie? Nalezy sie tym
martwic?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola Re: Jakanie IP: 2.4.STABLE* / 192.168.115.* 03.09.02, 20:05
      Wydaje mi się, że nie zawsze od stresu dwulatki się jąkają. Córeczka mojej
      koleżanki też zaczęła się jąkac niedawno (w styczniu skończyła 2 latka), bez
      żadnej przyczyny. Pozatym jest wesoła i uśmiechnięta. Syn mojej siostry też
      długo się jąkał, aż nauczył się dobrze mówić do (okolo 3,5 roku). Nie znam się
      zupełnie na tym ale w przypadku tej dwójki znajomych dzieci mogę wykluczyć
      absolutnie stres.
      • anma Re: Jakanie 03.09.02, 22:21
        Moja bliska przyjaciółka jest neurologopedą i jej 4 letni synek....jąka
        się.Ona mówi i zreszta w tej kwestii mam do niej pełne zaufanie, że dzieci na
        pewnym etapie (oczywiście nie wszystkie) moga się jąkać. Wynika to stąd, że
        dziecko szybciej myśli niż mówi i chce nagle tak dużo powiedzieć, ze zacina
        się na jakiejś sylabie. Jest to tzw. jąkanie rozwojowe i samo przechodzi. No
        chyba, że nie przechodzi i ma rzeczywiście inne podłoże np. stres. Wtedy
        należy się tym zająć. Najlepie skorzystać z pomocy psychologa albo logopedy.
        Pozdrawiam
        • Gość: Jagoda Re: Jakanie IP: *.qc.sympatico.ca 03.09.02, 22:31
          Tutaj chodzi o to ze mala zaczela sie jakac z dnia na dzien, dlatego domyslamy
          sie , ze to stres po urodzeniu braciszka. Czy psycholog zajmuje sie tak malymi
          dziecmi?Z logopeda moze byc problem, bo ona mowi tylko po polsku, a mieszkamy w
          Kanadzie.
          • Gość: stch Re: Jakanie IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.03, 16:31
            Musi pani odwiedzic strone www.jakanie.pl

Ja sie juz nie jakam!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka