agagr 11.10.05, 13:19 jak dlugo po szczepieniu dziecko nie moze moczyc tego mijsca gdzie podawano szczepionke? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babe007 Re: gruźlica 11.10.05, 15:11 Wydaje mi sie, ze nie może moczyć jak się "babrze", a to następuje jakiś czas po szczepieniu. Ale mogę sie mylić. Czy jest na sali lekarz? Odpowiedz Link Zgłoś
irma1 Re: gruźlica 11.10.05, 16:53 Nam lekarz powiedział zeby nie moczyć przez tydzień dwa,i nie kapac dziecka w ten dzień kiedy się szczepiło.Potem omijałysmy to miejsce przy kapieli. Córka prawie nie odczuła ze dostała szczepinke, innym dziecim sie paskudzi boli reka , a jej nic nie było. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: gruźlica 12.10.05, 12:25 Mnie lekarka prawie wyśmiała jak się zapytałam o moczenie ręki i możliwośc chodzenia na basen, bo słyszałam o zakazie od mam starszych dzieci. Powiedziała, ze "ulegam przesądom ludowym", że nie wolno moczyć miejsca po szczepieniu. I tak, po szczepieniu nie traktowac miejsca jakoś szczególnie, po około 2-3 tygodniach zacznie się robić ropna zmiana, choć niekoniecznie tak musi być, zalezy to indywidualnie od organizmu i dopiero tej ropnej zmiany nie wolno moczyć. U nas dośc szybko od pojawienia ta ropa zaczęła wyciekać i rana ciągle była mokra, tak przez kilka dni, przykładałam wtedy jałowe gaziki. Potem przyschło ale każde zmoczenie - przy myciu, tzn. ręki w tym miejscu nie myłam ale całe ciało polewałam prysznicem nie omijając miejsca po szczepieniu, więc każde zmoczenie powodowało, ze rana znów stawala się mokra i zaczynała się sączyć. Ale w czasie nocy przysychała. Już nie pamiętam jak długo to trwało, chyba około miesiąca, dopóki dało się wyczuć wokół zaczerwienienia taką gulę pod skórą. Kiedy ropa zupełnie zeszła ranka przyschła. I to już można było normalnie moczyć, kąpać się itp. Chciałam dodać że w minęło już 4 miesiące od podania szczepionki a rana się nie zabliźniła, jest ciągle żywoczerwona i myslę że to jeszcze troche potrwa zanim się zagoi zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś