jan.kran 02.03.03, 07:57 Pilnie potrzebuje informacji na temat tego zaburzenia. Zalezy mi zwlaszcza na informacjach jak rozmawiac z chora osoba,jak jej pomoc. Jakie sa szanse wyleczenia? Ula. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ela Re: Anoreksja. IP: 195.136.69.* 03.03.03, 21:44 jan.kran napisała: > Pilnie potrzebuje informacji na temat tego zaburzenia. Zalezy mi zwlaszcza na > informacjach jak rozmawiac z chora osoba,jak jej pomoc. Jakie sa szanse > wyleczenia? Ula. Anoreksja to jadłowstręt psychiczny. Choroba ma podłoże psychiczne, jej powodem jest zazwyczaj niska samoocena, brak wiary w siebie, itp. Choremu wydaje sie, że gdy schudnie to zyska przyjaciół, będzie bardziej lubiany przez otoczenie, znikną jego problemy. Objawy choroby to ograniczanie się w jedzeniu, zamknięcie się w sobie, spożywanie posiłków w samotności, w późniejszych stadiach wręcz głodzenie się. Chory obsesyjnie liczy kalorie, sama myśl o jedzeniu przyprawia go o mdłości. Chororba zazwyczaj zaczyna się bardzo niewinnie - jest nią chęć utraty paru kilogramów. Jednak zdarza się, że nie wszyscy potrafią się zatrzymać i odchudzanie zamienia się w obsesję, chory cały czas czuję się gruby. Jak rozmawiać z chorą osobą? nie mam pojęcia. Myślę, że anoreksję można porównywać z uzależnieniem i jeżeli chora osoba nie będzie sobie sama chciała pomóc, to nikt jej nie pomoże. Na pewno ważne jest by osoba chora czuła oparcie bliskich jej osób, ale najbardziej istotny jest fakt, by zrozumiała, że jest chora i głodząc się krzywdzi siebie. Szanse na wyzdrowienie są, dużo zależ od tego, kiedy chory się opamięta. Dla mnie oraz dla moich dwóch koleżanek udało się to pokonać, ale myśle, że do końca pozostanie już pewnego rodzaju rysa oraz pamięć o doświadczeniu, o którym chciałoby się zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Anoreksja. 04.03.03, 01:35 Na forach prywatnych powstalo nowe forum Anoreksja. Ma brac w nim udzial ekspert.Moze jako osoba wyleczona tam zajrzysz, porozmawiasz? Ula. Odpowiedz Link Zgłoś
mam-darynka Re: Anoreksja. 04.03.03, 02:03 Czy przegladasz poczte, Ula? Zajrze na forum Anoreksja. Serdecznosci, Masza Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Anoreksja. 04.03.03, 02:57 mam-darynka napisała: > Czy przegladasz poczte, Ula? Zajrze na forum Anoreksja. > Serdecznosci, > Masza Odpisalam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katia Re: Anoreksja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.03, 10:29 Anoreksja jest choroba psychiczna w 20% smiertelna. Niestety szanse ze chora osoba sama sobie z nia poradzi sa niewielkie zalezy to oczywiscie od stadium zaawansowania choroby. Jesli rozmawiasz ze swoim dzieckiem na trudne tematy, jesli sobie ufacie, bedzie ci latwiej. Niestety chore osoby w poczatkowych stadiach naewt lubia swoja chorobe, wreszcie sa szczuplejsze.. Nawet jesli czasem odczuwaja negatywne konsekwencje, gotowe sa je dalej ponosic aby chudnac. Staraj sie odcytywac sygnaly z drugiej strony i wtedy sluz pomoca. Nic na sile bo to rodzi jescze wiekszy opor, na nic krzyczenie, gadki typu: patrz jak ty wygladasz jak trup, bo to jeszcze bardziej nagradza, wzmacnia poczucie osoby chorej ze kroczy wlasciwa droga. Najlepszym rozwiazaniem jest psycholog i to doswiadczony w dziedzinie zaburzen laknienia a z tym niestety u nas jest kiepsko. Anoreksja tak jak alkoholizm naznacza cale zycie. Mozliwe sa nawroty lub np bulimia (to typowe dla starszych kobiet). Anoreksja to choroba DUSZY tzn umysl na ogol stwarza podloze do rozwoju choroby. Czesto winna jest rodzina, warto sie wiec zastanowic nad soba.. Zycze wytrwalosci Odpowiedz Link Zgłoś