Dodaj do ulubionych

17 zeszytow w II klasie

08.09.06, 22:11
Pisalam o tym juz na forum polonijnym, ale tam jest malo rodzicow
najwyrazniej, i nie uzyskalam odpowiedzi - czy to dzisial norma????

Szkola na Bawarii, dzieciak w 2. klasie podstawowki i ma 17(!!!) zeszytow do 4
przedmiotow, w tym:
muzyka,
matematyka: do zadan domowych, liczenia, Merkheft (do zapamietywania), blok
milimetrowy i blok w kratke klejony
niemiecki: dykatnda, zadania domowe, wypracowania, pisanie, klasowki,
gramatyka, obserwacje jezykowe.
Nauka o srodowisku: A5 i A4
Zeszyt do zapisywania uwag i zadac domowych.

W Polsce tez juz tak szaleja. Dla mnie to jakies pseudo-naukowe metody

FFF
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: 17 zeszytow w II klasie 08.09.06, 22:16
      6 - 8 klasa, NJ USA
      potrzebne sa 4 bindery, w ktore mozna wpinac kartki, o grubosci 1 cala + 2
      zeszyty 70 kartkowe
      • iwonesik Re: 17 zeszytow w II klasie 09.09.06, 11:53
        W Polsce jest różnie, mój syn chodzi do V klasy i z każdego przedmiotu nawet
        plastyki sa zakładane zeszyty. Z j. polskiego ma 3 (do pisania w klasie, zeszyt
        w którym streszczane są dodatkowe lektury oraz zeszyt do poprawy błędów), z
        matematyki 2 zeszyty algebra i geometria itd.
        • nchyb Re: 17 zeszytow w II klasie 09.09.06, 12:11
          moje dziecko ma po jednym zeszycie do każdego przedmiotu (Polska, klasa 6 SP).
          Dodatkowo sa zeszyty do sprawdzianów, ale te są u nauczyciela przedmiotu i
          służą wyłącznie pisaniu sprawdzianw i są tylko z polskiego. W klasie 3 lub 4
          były też dodatkowe zeszyty lektur, ale to tylko przez rok czasu. Czyli u nas
          wiele zależy od nauczyciela chyba...
          • andaba Re: 17 zeszytow w II klasie 09.09.06, 18:28
            To u nas nie tak źle - w drugiej klasie cztery zeszyty - polski, matematyka,
            religia i dzienniczek. Nawet do angielskiego nie ma, tylko takie cwiczenia trzy
            w jednym.
            Starszy syn miewa zeszyty do sprawdzianów, ale one nocują w szkole, więc
            niekłopotliwe.
            • joanna9920 Re: 17 zeszytow w II klasie 10.09.06, 08:27
              po jednym zeszycie tylko.szóstoklasita ma pięć.pierwszoklasista ma trzy
    • 5_monika Re: 17 zeszytow w II klasie 10.09.06, 19:52
      II klasa zeszyty:polski, matematyka,przyroda(nuczanie zintegrowane), angielski
      zwykły i do słówek, religia(jeśli ktoś chodzi).Czyli 6 szt + dzienniczek.
    • zwiatrem Re: 17 zeszytow w II klasie 12.09.06, 09:34
      tak to prawda, POLSKA tez juz tak ma i ponad te zeszyty sa szeyty wydawnictw,
      które oczywiście sa odpłatne i obowiązkowe, czyli matma +4zestawy ćwiczeń,
      zeszyt do klasówek, zeszyt do matmy IV.kl. zeszyt do kartkówek osobno, j.polski
      ćwiczenia, zeszyt do dyktand, zeszyt do prac ponad wymaganiami, zeszyt do
      j.polskiego, przyroda, ćwiczenia, zeszyt do przyrody, zeszyt do ciekawostek....,
      z muzyki tylko jakoś normalnie i z religii, za to u drugiego dziecka do religii
      sa ćwiczenia zeszyt zeszyt do modlitw i dopiero podręcznik + śpiewnik- a to
      tylko sa cztery przedmioty
      • procesor Re: 17 zeszytow w II klasie 12.09.06, 11:31
        zastanawiam sie czy rodzice mogą wymusić na nauczycielu/dyrekcji NIE uzywanie
        ćwiczeń?
        bo dla mnie plecak mojej czwartoklasistki jaki dzis wzięłam do ręki był BARDZO
        ciężki - zaznaczam DLA MNIE!

czy naprawdę musimy sie zgadzać na te wszystkie dodatkowe podręczniki z
        ćwiczeniami? czy nauczyciel nie może rozdawac uczniom pojedynczych kartek -
        skserowanych zadań? lżej dzieciom - lżej nauczycielowi gdy zbierze to i weźmie
        do domu sprawdzić!
        i lżej dla kieszeni rodziców.. bo taniej zrzucić sie na koszt kserówek niż kupić
        te wszystkie ćwieczenia
        a kregosłupy dzieci też odpoczną
        śmieszy (?) mnie pozorna dbałość o kulture fizyczną czyli 4 godziny wf w
        tygodniu - i do tego np. 7-8kg plecak z książkami na codzień
        • zwiatrem Re: 17 zeszytow w II klasie 12.09.06, 15:46
          w-f 4xtygodniow mni edobija, a historia jeden raz, no cóż, ćwiczeń jednak się
          nie ominie, próbowaliśmy, jedynie katechetka starszego syna powidzaiła że
          najpierw ona je przeglądnei i jeśli mżna się bez nich obejść, to nie trzeba
          będzie kupować, ale na to miejsce wchodzi bodaj atlas do historii, tak
          podnoszący koszt podręcznika do histori.., ten atlas przed chwilą przyszedł
          pocztą, tyle czekaliśmy na niego i....
          jest jak broszura turystyczna, w kolorowymi malutkim obrazkami jak w
          przewodniku, te wiadomości kiedyś zawierały mapki w podręcznikach do hitorii,
          dzisiaj ktoś drukuje atlasy 18 stronicowe i rodzic nic a nic z tym zrobić nie
          może - dlaczego?
          • fasolka3 Re: 17 zeszytow w II klasie 13.09.06, 21:29
            Z nauczyielka nie da sie rozmawiac, wszystko jest pedagogicznie poprawne i
            przedyskutowane...
            Moje dzieci maja zeszyty cwiczen (tez musimy za nie placic) + kartki ksero +
            zeszyty = czysty chaos, w ogole nie wiem, jak nad tym zapanowac. Wprawdzie nie
            musza wszystkiego noscic do domu, ale niestety moj syn wiecznie cos myli i
            przynosi mi zle zeszyty. Na swietlicy kobity to olewaja i po pracy wisze na
            telefonie i dzwonie po dzieciach z klasy, odbijam sama na ksero i .....
            Wiecie co, u nas byl jeden zeszyt, wszystko sie tam zapisywalo i czlowiek jakos
            dal rade skonczyc studia. To gadanie o nowoczesnych metodach, to moim zdaniem
            mydlenie oczu. Tak naprawde edukacja sie nie zmienila, po prostu ksiazki
            rozmnozyly sie i zrobily sie kolorowe... Nauzyciele nie zmienili sie w ogole..

FFF
            • nchyb Re: 17 zeszytow w II klasie 14.09.06, 07:11
              > Wiecie co, u nas byl jeden zeszyt, wszystko sie tam zapisywalo i czlowiek
              jakos
              > dal rade skonczyc studia
              z ciekawości zapytam - kiedy to było? Bo ja pamiętam po kilka zeszytów do
              jednego przedmiotu, plus jakieś ćwiczenia, plus np. kontury mapek do geografii,
              których nigdzie nie było, a były obowiązkowe i się odrysowywało od szczęśliwców
              na kalce technicznej, żeby tylko mieć...

To naprawdę zależy w głównej mierze od nauczyciela danego przedmiotu. Nie
              wszędzie jest po tyle zeszytów. Np.mój syn ma po 1 zeszycie do przedmiotu. Do
              matematyki ma książkę Matematyczny świat, to zestaw 4 ćwiczeń połączonch z
              podręcznikiem. Nie nosi się wszystkich na raz, tylko jeden cienki zeszyto-
              ćwiczenio-podręcznik...

To kwestia podejścia nauczyciela, a nie zła współczesnego nauczania...
    • mamaluna Re: 17 zeszytow w II klasie 14.09.06, 19:54
      2 klasa, Polska:
      do matematyki i polskiego po 1 zeszycie 16-kartkowym
      do religii ciut grubszy (jeden zeszyt na caly rok)
      do angielskiego akurat duzy czyli A4, 60-kartkowy (tez jeden na caly rok)

cienkich zeszytow cwiczen z kompletu Wesolej Szkoly nie kupowalismy (pani zdecydowala, ze maja cwiczyc pisanie w zeszytach normalnych)

aha, no i dzienniczek, czyli zeszyt 32-kartkowy (tez najczesciej lezy w szkole, bo pani informacje przekazuje na malych kartkach i corka mi luzem przynosi zamiast wklejac do dzienniczka, a od tego roku pani bedzie nas informowac mailami)

a wszystko lezy w szafce w szkole, tzn ksiazki i zeszyty
      corka nawet piornika nie musi nosic

czyli podsmumowujac - nie jest wcale tak zle
      • andaba Re: 17 zeszytow w II klasie 05.11.06, 20:49
        mamaluna napisała:

> a wszystko lezy w szafce w szkole, tzn ksiazki i zeszyty
        > corka nawet piornika nie musi nosic
        >
        > czyli podsmumowujac - nie jest wcale tak zle

Serio???
        A nie mają nigdy zadań domowych? Jeżeli tak to zazdrodszczę w imieniu własnych dzieci, które (zwłaszcza młodszy) siedzą nad zadaniami nawet do 2-3 godzin dziennie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka