Gość: ania IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 22:18 Jestem w 9 miesiącu ciąży. Czy ktoś wie co oznacza obecność ciał ketonowych w moczu? Dodam, że nie miałam problemu z cukrzycą ciążową. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: ciała ketonowe w moczu IP: *.98-201-80.adsl.skynet.be 26.04.03, 08:32 Ciala ketonowe tworza sie w organizmie z niekompletnego spalania tluszczow. Tluszcze zas spalaja sie niekompletnie, jesli brakuje glukozy, bo glukoza jest niezbedna do spalania tluszczow (glodzenie), albo jesli zapotrzebowanie na energie jest tak duze, ze przekracza mozliwosci organizmu (analogia- jak w samochodzie z silnikiem diesla wcisnac gaz do dechy, to zaczyna kopcic- wymagasz od niego za duzo i paliwo spala sie niekompletnie). Ciaza, zwlaszcza zaawansowana, jest okresem wysokiego obciazenia calego organizmu. Ciala ketonowe sa objawem, ze organizm z trudem radzi sobie ze stojacym przed nim zadaniem. Jesli tych ketonow w moczu bylo niewiele (na jeden plusik), to trzeba Cie po prostu bacznie obserwowac, powtorzyc badanie, ewentualnie pobrac proby watrobowe i lipidowe i plytki krwi. Byc moze udalo Ci sie wylapac niewydolnosc watroby na wczesnym etapie. Jesli zwiekszenie spozycia cukrow (ostroznie!) nie powoduje znikniecia ketonow, a tylko duzy wzrost cukru we krwi, to jednak masz problem z cukrzyca, a dokladnie z nietolerancja glukozy. Wniosek: poradz sie poloznika. Teraz juz ostatnia prosta, musicie scisle wspolpracowac. Jak daleko jeszcze do terminu rozwiazania? Jesli czynnosc watroby jest uszkodzona, trzeba Cie przyjac do szpitala i obserwowac, ewentualnie rozwiazac ciaze. Rozwiazanie powoduje cofniecie sie tych problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: ciała ketonowe w moczu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.03, 10:55 Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź . Do rozwiązania pozostało 1,5 tygodnia. Moja lekarka chyba nie zauważyła tych ciał ketonowych (widziała wyniki badań) albo je zignorowała. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś