Dodaj do ulubionych

nosidełka dla maluszków

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.01.02, 10:58
Od kiedy można używać nosidełek i jak one powinny wyglądać?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: nosidełka dla maluszków IP: *.kato.gazeta.pl 23.01.02, 12:33
      Powinny mieć sztywne podtrzymywanie plecków i oparcie na główkę. Nosidełek
      można używać od mniej więcej 3 m-ca życia ale nie długo (max. 1h dziennie), bo
      jest to duże obciążenie dla małego kręgosłupa. Najlepiej pożycz sobie od kogoś
      na chwilę i sprawdź czy w ogóle dziecko ma ochotę siedzieć w nosidełku, bo nie
      każde to lubi. Ania
      • Gość: dodo Re: nosidełka dla maluszków IP: 209.226.65.* 23.01.02, 23:26
        Gość portalu: Ania napisał(a):

> Powinny mieć sztywne podtrzymywanie plecków i oparcie na główkę. Nosidełek
        > można używać od mniej więcej 3 m-ca życia ale nie długo (max. 1h dziennie), bo
        > jest to duże obciążenie dla małego kręgosłupa. Najlepiej pożycz sobie od kogoś
        > na chwilę i sprawdź czy w ogóle dziecko ma ochotę siedzieć w nosidełku, bo nie
        > każde to lubi. Ania

bardzo ciekawe skad czerpiesz takie informacje. nosidelka mozna uzywac od
        pierwszego dnia narodzenia dziecka, wcale nie musza byc sztywne, warunek, ze
        przylegaja blisko do ciala doroslego, ktory dziecko nosi. mozesz dziecko nosic
        caly dzien. normalne dziecko powinno sie czuc jak najbardziej szczesliwe
        i bezpieczne w nosidelkach, bo jest to najblizsze, co moze miec jesli chodzi
        o kontakt z dorosla, ciepla osoba (jesli to mama, to na dodatek mlekiem
        pachnaca). tak sie wychowuje dzieci w krajach skandynawskich, w azji i wszedzie,
        gdzie w ogole nosidelka sa popularne. jesli w polsce czeka sie do 3 miesiecy to
        ciekawi mnie uzasadnienie takiego oczekiwania - elesatycznosc kregoslupa nie ma
        tu nic do rzeczy.
        tak sie pytam - z ciekawosci - mam dwoje nastolatkow (15 i 17 lat) wychowanych w
        nosidelkach zgodnie z powyzszymi uwagami i znam cala mase dzieci, ktore tez tak
        wyrosly wiec zastanawiaja mnie restrykcje sugerowane przez anie.
        z moich doswiadczen - nie ma nic wygodniejszego, bardziej higienicznego
        i praktycznego tak dla baby, jak i dla rodzicow. zycze duzo radosci na
        spacerach smile
        • Gość: Ania Re: nosidełka dla maluszków IP: *.kato.gazeta.pl 24.01.02, 11:11
          Po pierwsze: taką odpowiedź uzyskałam od kilku dobrych pediatrów + książek
          dot. opieki nad dziećmi. Nie twierdzę, że dziecko będzie miało problem z
          kręgosłupem, ale uważam, że noszenie dziecka cały dzień w pozycji pionowej nie
          jest wskazane (zapytaj pediatrów!), z tego samego powodu pediatrzy nie polecają
          chodzików, które też wymuszają pozycję pionową. Ania
    • Gość: roseanne Re: nosidełka dla maluszków IP: *.sympatico.ca 23.01.02, 23:32
      mojego synka pierwszy raz nosilismy w ten sposob jak skonczyl miesiac.
      Bylo to wygodne i dla niego i dla nas. Nie szarpiesz sie z wozkiem i jak jest
      zimno to dodatkowo otulasz swoja kurtka i jest super.
      powodzenia i duzo radosci
    • Gość: orka Re: nosidełka dla maluszków IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 24.01.02, 09:59
      Wszystko zalezy od rodzajów nosidełka. Są takie usztywniane, które faktycznie
      nadają się tylko dla miesięcznych dzieci.Istnieja tez miękkie, ale ze
      specjalnym wsparciem, które dziecko ma na wysokości uszu i podtrzymuje główkę.
      Kupiłam takie w sklepie niemieckim www.baby-walz.de .
      Jest to idealne rozwiązanie dla aktywnych mam, nie lubiących manewrów wózkiem,
      schodów w domach towarowych itp.
      Polecam.
    • Gość: mary_ann Re: nosidełka dla maluszków IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.02, 17:56
      Zgadzam się całkowicie z Anią - pytałam o to nawet ortopedów dziecięcych i
      wszyscy b. zdecydowanie odradzaja nisidełka u noworodków i niemowląt poniżej 3
      mies. życia. Sa za to dla młodszych b. fajne chusty (ale uwaga z samodzielnym
      szyciem, sprężystość materiału jest tu clou numeru), w ktorych noworodek leży
      jak w kołysce, a starsze dziecko może siedzieć na różne sposoby w zależności od
      sposobu wiązania chusty. Z tego co wiem, dzieci wola takie chusty od nosidełek -
      ja w każdym razie tak nosiłam moja małą córeczkę w czasie wypraw w plener. W
      domu oczywiscie też, ale w domu czy to chusta, czy nosidełko z przodu, nie
      bardzo pozwala na wiele czynności, np. wyjmowanie prania z pralki, gotowanie,
      no, bo masz taki "brzuch" przed sobą i ręcę stają się za krótkie smile
      Chyba mam gdzies namiary na dziewczynę, która takie chusty szyła (Warszawa, ale
      wysyłkowo chyba też). Popytaj też w sklepach dziecięcych.. Pozdrawiam!
    • seratina Re: nosidełka dla maluszków 25.01.02, 11:14
      wszystko zależy od nosidełka. Są nosidełka dla niemowląt od trzeciego miesiąca
      życia (z usztywnionymi pleckami i podparciem pod główkę) i takie dla noworodków
      (odpowiednio przystosowane). Najważniejsze, żeby nosidełko było dobrej i
      sprawdzonej firmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka