Dodaj do ulubionych

Helpunku z napisami mi trza

10.01.11, 17:56

Słuchajta Lolumy smile.
Kupiłam sprzęciora dvd. Nie jakiś z górnej póły, ot Manta i juś. Niestety nie ma w nim opcji powiększania napisów. Trudno poradzę se sama. Wykombinowałam, że w pliku txt se te literki powiększę i będzie git. Powiększyłam a ten drań dalej małe odtwarza. Why??? Może coś więcej trza zmienić, żeby on te litery większymi widział? Bo samo powiększenie czcionki i potem zapisanie tego nie działa. Wy mądre ludzie jesteście to na bank będziecie wiedzieć. Pomóżcie koleżance suspiciousbig_grin.
Obserwuj wątek
    • galaxian1 Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 18:38
      > Kupiłam sprzęciora dvd. Nie jakiś z górnej póły, ot Manta i juś. Niestety nie m
      > a w nim opcji powiększania napisów. Trudno poradzę se sama. Wykombinowałam, że
      > w pliku txt se te literki powiększę i będzie git. Powiększyłam a ten drań dalej
      > małe odtwarza. Why??? Może coś więcej trza zmienić, żeby on te litery większym
      > i widział? Bo samo powiększenie czcionki i potem zapisanie tego nie działa. Wy
      > mądre ludzie jesteście to na bank będziecie wiedzieć. Pomóżcie koleżance suspicious
      > big_grin.

Dla filmów DVD napisów nie powiększysz, bo one już takie są (są wbudowane w film).
      Natomiast dla divixa oczywiście się powiększają i nie ma problema.
      Kolejny powód czemu divixy lepsze od oryginałów big_grin
      • aniuta75 Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 18:56
        Chyba się nie rozumiemy to napisze na przykładzie.
        Mam nagrany Supka S1, chcę go sobie oglądnąć na odtwarzaczu, napisy sa małe, chcę powiększyć, żeby cokolwiek widzieć. Jak to zrobić w pliku txt? Jak je powiększam tak normalnie, zaznacz wszystko, powiększ czcionkę to owszem czcionkę mi powiększa fizycznie ale w odbiorze różnicy nie ma ani na odtwarzaczu ani na kompie. Więc co robie nie tak?
        • galaxian1 Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 19:11
          Jak to na kompie czcionka się nie powiększa? Babo co Ty za bzdety gadasz ? ;P
          Każdy player do filmów na wybór wielkości czcionki tongue_out

A na odtwarzaczu - ja też miałem Mantę i można było ustawiać "czcionka mała / czcionka duża" i się powiększało. Ale ja wolałem małą, bo duża była za wielka.
          • aniuta75 Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 19:17
            No dalej się nie rozumiemy big_grin.

Nie chodzi mi o powiększenie napisów na kompie tylko o powiększenie ich w pliku txt, tak, żeby na mancie czytał mi duże litery. Nie mam na swojej opcji litery małe/średnie/duże. Jest jedna wielkość. Chcę więc je sama powiększyć w pliku txt tak aby były duże na ekranie w tv. jak je powiększam tak normalnie na czcionkę 20 to i tak czyta 10tki. Rozumiesz teraz? Czy ja wytłumaczyć nie umiem.
            Fizycznie powiększyć czcionkę a nie manualnie o!
            • galaxian1 Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 19:24
              aniuta75 napisała:

> No dalej się nie rozumiemy big_grin.

No bo tak tłumaczysz, że... lalala wink

> Nie chodzi mi o powiększenie napisów na kompie tylko o powiększenie ich w pliku
              > txt, tak, żeby na mancie czytał mi duże litery

babo, to tak się nie robi, to tak nie zadziała tongue_out
              W samej Mancie masz opcję "napisy duże / napisy małe" - i to jedyne co możesz zrobić.
              Właź w ustawienia odtwarzacza (setup czy coś) i tam będzie w sekcji "napisy".
              • aniuta75 Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 19:38
                Ne ne ne. W mojej mancie możesz napisy tylko włączyć bądź wyłączyć albo wybrac język. I to wsio co ja moge w tym zakresie zrobić. Nie ma duże/małe.
                Chyba sie musze kopnąć po jakiś starszy model bo te ponoć robią dobrze z napisami big_grin.
                • galaxian1 Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 19:49
                  > Ne ne ne. W mojej mancie możesz napisy tylko włączyć bądź wyłączyć albo wybrac
                  > język. I to wsio co ja moge w tym zakresie zrobić. Nie ma duże/małe.

Jesteś pewna?
                  Moja stara Manta miała dużo ustawień napisów, można było je sobie nawet ustawić na środku ekranu (a nie pod filmem).

> Chyba sie musze kopnąć po jakiś starszy model bo te ponoć robią dobrze z napisa
                  > mi big_grin.

No to może te nowe są jakieś dupne...
                  • aniuta75 Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 19:58
                    galaxian1 napisał:

> > Ne ne ne. W mojej mancie możesz napisy tylko włączyć bądź wyłączyć albo w
                    > ybrac
                    > > język. I to wsio co ja moge w tym zakresie zrobić. Nie ma duże/małe.
                    >
                    > Jesteś pewna?
                    > Moja stara Manta miała dużo ustawień napisów, można było je sobie nawet ustawić
                    > na środku ekranu (a nie pod filmem).

O fakt, zapomniałam, że to tez jest. Ale przy takich malutkich robaczkach róznice między ustawieniami nisko/po środku/wysoko są bardzo niewielkie.

> > Chyba sie musze kopnąć po jakiś starszy model bo te ponoć robią dobrze z
                    > napisa
                    > > mi big_grin.
                    >
                    > No to może te nowe są jakieś dupne...

No raczej chyba wychodzi na to, że tak...
        • ilekobietamalat Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 19:15
          tak na moja babska logike to powiekszanie czcionki w pliku txt nic ci nie da;>

a moze sobie przyklej na stale te napisy do filmu w jakims programie? albo w jakims programie do edycji napisow je wyedytuj zeby bylo ze czcionka ma byc max?
          nie znam sie na tym kompletnie,tak gdybamwink
          • aniuta75 Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 19:18
            O no widzisz Ty od razu zakumałaś o co mi kaman big_grin.
            Programie powiadasz?
            Tylko jakim? suspicious
            Kurde jak to dużo roboty jest to nie wiem czy chce mi się w to bawić...
            • galaxian1 Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 19:29
              Hehe, tylko że do "przyklejenie" (czy jak kto woli "wbudowania" napisów") to trzeba cały film przekodować i to zajmie z pół dnia big_grin Wątpią aby Aniucie się chciało (bo nawet mnie by się nie chciało). To się robi programem VirtualDub, jak chcesz to się baw (pewnie będzie z 50 rzeczy do poustawiania, jakies bitraty, rozdzielczości, kodeki i inne bzdety... ) wink
              • ilekobietamalat Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 19:33
                z forum,coprawda odnosnie innego sprzetu ale problem takk jakby ten sam:

"thomsony nawet jesli czytaja txt to niema mozliwosci zwiekszenia czcionki w napisach a jest ona ok 1/2 napisow DVD ja znalazlem sposob na napisy tak aby mogly byc dowolnej wielkosci czcionki, nie ma problemu z polskimi znakami , napisy sa odczytywane jak w dvd, mozna dolozyc kilka rodzajow napisow np. z rozna czcionka program ktory do tego urzywam to avisub zalatwia sprawe napisow w kila minut na moim kompie ok5. Napisy sa zintegrowane z filmem na kompie mozna je odtwarzac divxplayerem, a odtwarzacze stacjonarne odtwarzaja wszystkie ktore sa zgodne ze standardem divx"
                • aniuta75 Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 19:37
                  Hmmm no tak jak Glx pisze to pewnie, że by mi się nie chciało big_grin.
                  Tak jak iKobieta pisze to może by mi się nawet chciało big_grin.
                  A najlepiej mi się chce zwrócić tą Mantę w pip i kupić coś co mi czcionkę będzie robiło większą niż paznokieć u dużego palucha u nogi tongue_outbig_grin.
                  • galaxian1 Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 19:51
                    aniuta75 napisała:

> Hmmm no tak jak Glx pisze to pewnie, że by mi się nie chciało big_grin.
                    > Tak jak iKobieta pisze to może by mi się nawet chciało big_grin.

I poprzerabiaj sobie tak 6 sezonów Supka, to dostaniesz ćwirka na stojąco ! big_grin

> A najlepiej mi się chce zwrócić tą Mantę w pip i kupić coś co mi czcionkę będzi
                    > e robiło większą niż paznokieć u dużego palucha u nogi tongue_outbig_grin.

Zdecydowanie to najlepszy pomysł jest.
                    Bo taką funkcję powinien mieć każdy odtwarzacz.
                    • ka_thy Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 20:09
                      > > A najlepiej mi się chce zwrócić tą Mantę w pip i kupić coś co mi czcionkę
                      > będzi
                      > > e robiło większą niż paznokieć u dużego palucha u nogi tongue_outbig_grin.
                      >
                      > Zdecydowanie to najlepszy pomysł jest.
                      > Bo taką funkcję powinien mieć każdy odtwarzacz.

Tyle, że ta wielkość napisów może być bardzo względna. Ja ostatnio też się skusiłam na odtwarzacz, w którym można wybierac wielkość napisów. No i niestety się okazało, że mam wybór: pypcie, mniej pypcie i jeszcze mniej pypcie ale dalej małe sad Odtwarzacz stoi i się kurzy a ja dalej oglądam filmy na kompie.
                      • aniuta75 Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 20:13
                        O_O
                        To od razu mnie napisz jakiego mam nie kupować? big_grin

P.S. Plus tego wątka oprócz ważnych info dla mnie - ruch na Lolumie big_grinbig_grinbig_grin.
                        • ka_thy Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 20:22
                          Mój to Ferguson D-890. Polecany wszem i wobec niestety mnie rozczarował.
                          • galaxian1 Re: Helpunku z napisami mi trza 10.01.11, 20:41
                            A ja mam obecnie WIWA 128 USB i nie mam żadnych zastrzeżeń.
                            Z tym że chyba go już nie produkują.
                            Napisy duże, że z końca pokoju spokojnie czytam (a to są te małe!) smile
                            • ka_thy Re: Helpunku z napisami mi trza 11.01.11, 08:06
                              Aniutka, przespałam sie z problemem i doszłam do wniosku, że wymiana telewizora na wiekszy by pomogła big_grin W moim i Twoim przypadku big_grin
                              • aniuta75 Re: Helpunku z napisami mi trza 11.01.11, 09:59
                                big_grinbig_grinbig_grin

Chyba bym go musiała na balkonie trzymać big_grin.

Nooooo chyba, że bym kupiła taki co sie go na ścianie wiesza suspiciousbig_grin.
                                • galaxian1 Re: Helpunku z napisami mi trza 11.01.11, 12:02
                                  No baby, jak mata telewizorki 12'' to nie dziwne że literki też małe wink big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka