Dodaj do ulubionych

horrory do poczytania ?

24.11.14, 14:26
Czytacie może horrory? Może macie coś dobrego do polecenia?
Tylko nie dla nastolatków jakieś zakochane wampirki, tylko coś mocnego, trzymającego w napięciu smile
Obserwuj wątek
    • aniuta75 Re: horrory do poczytania ? 24.11.14, 15:18
      Ja teraz w kryminałach siedzę, ale...
      Kieeeedyś zaczytywałam się horrorami Grahama Mastertona (kultowy wtedy Manitou). Uwielbiałam je! Mam zamiar sobie odświeżyć jak skończę z Agathą Christie, bo ciekawa jestem czy tak samo je odbiorę i tak samo będą mi się podobały smile.
      Z ciekawości w zeszłym roku jakoś kupiłam i przeczytałam też H.P. Lovecrafta (BTW wspomniany był w Supku big_grin) i tez super (zbiór opowiadań pt. Zgroza w Dunwich i inne przerażające opowiadania).
      Z nowości to nie wiem niestety, ale może ktoś tu coś poleci.
      • galaxian1 Re: horrory do poczytania ? 24.11.14, 17:16
        H.P. Lovecraft Ci się podoba ?
        Wiele osób twierdzi, że on wcale nie jest straszny, tylko nudny i za bardzo udziwaczniony.
        Ja go jakoś nigdy nie czytałem, ale mniej więcej kojarzę tematykę. Ciekaw jestem czy jest straszny klimat smile
        • aniuta75 Re: horrory do poczytania ? 24.11.14, 17:27
          No strasznie jakoś mocno nie jest, ale tajemniczo już na pewno smile.
          • galaxian1 Re: horrory do poczytania ? 24.11.14, 18:06
            Ja to obawiam się, że dla mnie to już nic nie może być straszne big_grin
            Ale ciekawie, z dreszczykiem, klimacikiem...
            • aniuta75 Re: horrory do poczytania ? 24.11.14, 18:59
              No to spróbuj tego Manitou Mastertona.

Zresztą z książkami horrorami to tak ciężko chyba smile. Zależy od tego kto jaką ma wyobraźnię, czy umie sobie wszystko fajnie w głowie "namalować" co autor napisał smile.
      • pszczolaasia Re: horrory do poczytania ? 24.11.14, 19:55
        Masterton pomimo uplywu lat dalej robi wrazeniewink uwierz mi Aniutka.
        • pszczolaasia Re: horrory do poczytania ? 24.11.14, 19:57
          jak wykapie ospowatą i poospowatego to wroce i powiem co ja mam na ten temat do powiedzeniasmile
          • aniuta75 Re: horrory do poczytania ? 24.11.14, 21:00
            A no i jeszcze Dean R. Koontz, ale on bardziej thrillery, nie?
            Chociaż i tak go wielbię smile.
          • pszczolaasia Re: horrory do poczytania ? 24.11.14, 21:03
            z polskich:
            pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Darda
            czytalam/sluchalam i zachecilo mnie to do kupna: sloneczna dolina, starzyzna. tera poluje na biesy i dom na wyrebach. prez to ze sluchalam to najpierw w wykonaniu zborowskiego co mnie wprowadzilo w natsroj...(ten to ma glos) to mi sie to podobalo. jestem strasznie ciekawa co bedzie dalej. naprawde i mialo to klimat.
            masterton:
            pl.wikipedia.org/wiki/Graham_Masterton#Horrory
            cykl manitou ...wow choc nie wszystko cytalam.
            cykl wojownicy nocy- taki se
            z cyklu pozostale tam gdzie sa:
            sfinks kostnica demony normandii, dziedzictwo, studnie piekiel, wyklety, zwierciadlo piekiel, rytual, drapiezcy, bezsenni (te czytalam ) sa dobre.
            no king tak. no stephen king. ale umowmy sie. nie wszystko jest horrorem co pisze. choc zawsze tematyka jest nielatwa.
            lubie deana kootza. w zasadzie wszystko co czytalam a czytalam duzo.
            seria lumleya nekroskop. nekroskop i wiecej nie trzeba nic mowic. obowiązkowe.
            ann rice. tak! ann rice. jak kto chce to mooooze przebrnac (i krzywda mu sie nie stanie) przez serie o wampirach. ale jak kto chce emocji to polecam serie o czarownicach z mayfair.
            mysle ze to wsio starczy ci drogi galaxianie na rok czytaniawink
            dobra jeszcze. to:
            lubimyczytac.pl/ksiazka/54484/nawiedzony
            ksiazka jest mocna. film...slaby.
            kiedys czytalam dokladnie to. podobalo mi sie. ale nie wiem czy teraz bym przeczytala:
            lubimyczytac.pl/ksiazka/81274/mroczny-taniec
            wiecej na chwile obecna nie pamietam. a czytalam tego duzo....
            • galaxian1 Re: horrory do poczytania ? 24.11.14, 21:31
              Autorów to ja w miarę znam, ale niektórzy mają setki książek, jak chociażby King.
              No i King nie tylko horrory pisze. A co z Kinga się Wam podobało ? Opisami w necie się nie kieruję, bo tam wiele gimbusów i trollismile Wolę sprawdzone osobowości smile

Dardę też już znam, już go sobie zachomikowałem i w jego przypadku zacznę od Domu na Zarębach, bo to jego pierwsza książka. A potem idzie "trylogia", która niebawem rozrośnie się go quadrologii smile
              • pszczolaasia Re: horrory do poczytania ? 24.11.14, 22:39
                king: dolores claiborne...jacie jak mi to zryło beret, cujo, lśnienie, it, miasteczko salem, talizman, pod kopułą...to nie sa tylko horrory ale na pewno sa to ksiazki fajne i mocne.
                • sil.wen Re: horrory do poczytania ? 24.11.14, 23:59
                  No,zgadzam się, Lśnienie i It, dwie najlepsze książki z gatunku jakie mi się zdarzyło czytać.
                  • sil.wen Re: horrory do poczytania ? 25.11.14, 06:36
                    Kiedyś czytałam, bardzo dawno (więc może wcale książka nie jest taka dobra, a po prostu wtedy na mnie zrobiła takie wrażenie, bo byłam o sporo lat młodsza?), horror, którego tytułu ani autora nie pamiętam, ale wiem, że działo się to w czasie wojny w zamku zajętym przez niemieckich żołnierzy (może w Rumunii?) i że w pewnym momencie żołnierze zaczęli ginąć no i zrobiło się strasznie. Może ktos tutaj też czytał i wie, co to za dziełosmile
                    • pszczolaasia Re: horrory do poczytania ? 25.11.14, 09:35
                      wiesz ze o tym myslalam ostatnio? byla tam tez cyganka magda.... nie moge sobie ani autora ani tytulu...
                      twierda??/ ide poguglac.
                      • pszczolaasia Re: horrory do poczytania ? 25.11.14, 09:36
                        jo1
                        mi chodzilo o to:
                        horror.com.pl/books/recka.php?id=195
                        • aniuta75 Re: horrory do poczytania ? 25.11.14, 11:07
                          skądeś kojarzę okładkę ale treści za cholerę nie pamiętam big_grinbig_grinbig_grin.
                          • pszczolaasia Re: horrory do poczytania ? 25.11.14, 11:56
                            mialo toto nawet swoje dalsze czesciwink
                            ale twierdza byla faaaaajjjjnnnnaaaa.
    • galaxian1 buhahaha 25.11.14, 22:36
      Próbowałem poczytać HP Lovecrafta, ale sorry, takie strachy to mnie nie straszą, ale doprowadzają co skrętu kiszek ze śmiechu big_grin Może to było wielce straszne 100 lat temu smile
      buhahahah hehehe hahaah

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/62/Cthulhu_and_R%27lyeh.jpghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/53/Tsathoggua.png/220px-Tsathoggua.pnghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/42/Dagon.jpg/240px-Dagon.jpg

Aniuta, nie mów że Cię to przeraża ? big_grin
      • aniuta75 Re: buhahaha 25.11.14, 22:40
        "No strasznie jakoś mocno nie jest, ale tajemniczo już na pewno smile."

To są moje słowa z paru postów wyżej, proszę się nauczyć czytać ze zrozumieniem tongue_out.
        Poza tym - przeczytałeś już, czy oglądnąłeś sobie tylko obrazki, co ktoś narysował bo taką miał wizję po przeczytaniu jego opowiadań? tongue_outtongue_outtongue_out
        • galaxian1 Re: buhahaha 26.11.14, 09:20
          Przeczytałem 2 opowiadania z Zew Cthulhu i miałem niezły ubaw - marynarze i "straszne" potwory mrożące krew w żyłach smile Tajemniczo było, to fakt, ale i zabawnie smile
          • aniuta75 Re: buhahaha 26.11.14, 13:18
            Mi się podobało ale nie zmuszam Cię przecież do czytania. Nie odpowiada to poszukaj czegoś innego smile. Trzeba od razu wyśmiewać? No nie kumam smile.
            Weź tez pod uwagę kiedy Lovecraft pisał smile. To tak samo jakbyś Christie wyśmiewał, bo nie pisze takich kryminałów jak współcześni pisarze smile.
            Ja lubię takie starocie. We współczesnej literaturze się nie umiem odnaleźć. Wyjątkiem Martin, no ale to wiadomo... smile
            • pszczolaasia Re: buhahaha 26.11.14, 13:37
              zara cie tu wyzwie od gupiej Babywink
              a tak na pwoaznie bo sa gusta i gusciki co nie. mi moj slubny keidys polecal bo straszne Josefa balsamo i mial dreszcze i w ogole i jako stara baba to przeczytalam i mnie nie wzielo ona wtedy jako stary tez przeczytal i powiedzial ze jako mlody to mu sie trasznie podobalo/przerazalowink ja tak mialam z curwoodem. jako pachole sczytywalam literki z wydania bibliotecznego a jako stara gupia baba to jest takie fajne no ale ten tego...
              za to do dzis i do konca swiata bede wielbicielem wladcy piercieni (tu wespol zespol ze slubnym. no i z moim tata) a inni nie moga tego zakumac. sa gusta i gusciki. mnie pierwsze odcinki supernaturala przerazaly innych bawilywink i tak mozna do rana.
              • pszczolaasia co oczywiscie nie znaczy ze wam 26.11.14, 13:39
                pozwlam sie ze mnie smiac bo lubie tolkiena! i mam tatuaz na sobie zwiazany z trylogia...
                zebyscie sobie nie pozwalali!wink
                • aniuta75 Re: co oczywiscie nie znaczy ze wam 26.11.14, 13:42
                  A gdzie i jaki? suspicious
                  • pszczolaasia Re: co oczywiscie nie znaczy ze wam 26.11.14, 13:52
                    napis z pierscienia wladzy. ze slubnym i z moim tata sobie taki zrobilismywink
                    jeszcze se pierdzielne supernaturalny jakisbig_grin
                    • aniuta75 Re: co oczywiscie nie znaczy ze wam 26.11.14, 13:59
                      Antiposession symbol se walnij big_grin.
                      • pszczolaasia Re: co oczywiscie nie znaczy ze wam 26.11.14, 14:05
                        smiejesz sie ze mniesuspicious
                        • aniuta75 Re: co oczywiscie nie znaczy ze wam 26.11.14, 14:27
                          Niee! Ja sama z chęcią bym sobie taki jak chłopaki mają zapodała ale cykor jestem smile.
              • galaxian1 Re: buhahaha 26.11.14, 13:48
                No weźcie, dla mnie to jest niezły ubaw, a nie strachy smile To chyba najstraszniejszy fragment, jaki do tej pory był smile Ja dobrze wiem, że to klasyka i kiedy to było pisane, ale to nie znaczy, że mam udawać że to dla mnie nie jest zabawne smile

"Krążyły legendy o tajemniczym jeziorze, którego nie ujrzał jeszcze żaden śmiertelnik, a w którym mieszka ogromny, bezkształtny, biały, polipowaty stwór, o błyszczących ślepiach; tubylcy szeptali, że czarty o skrzydłach nietoperza wylatują z jam w głębi ziemi, aby oddawać mu cześć o północy."
                • aniuta75 Re: buhahaha 26.11.14, 13:51
                  To cóż by miało być napisane, żeby Cię przeraziło? suspicious
                  • pszczolaasia Re: buhahaha 26.11.14, 13:53
                    mnie tamz awsze przerazalo jak cos wychodzilo pod wyra albo z szafy. dlatego masterton mnie tak "brał" wink
                    • aniuta75 Re: buhahaha 26.11.14, 14:02
                      Kurcze ciekawam, gdzie się moje wszystkie Mastertony z czasów szkoły średniej podziały suspiciousbig_grin.
                      • pszczolaasia Re: buhahaha 26.11.14, 14:06
                        ja mam w domu gleboko schowane zeby mi przypadkiem w lapki nie wpadly bo moge przez pomylke zaczac czytac .... a nie chce wiecejsuspiciousbig_grin
                        • galaxian1 Re: buhahaha 26.11.14, 14:21
                          Poza tym wyluzować ! smile
                          Przecież nie mam do nikogo wątów, że mi śmieszno zamiast straszno smile
                          Chodzi mi o to, jak bardzo zmienia się pisanie i postrzeganie świata.
                          Kiedyś to naprawdę musiało przerażać, a teraz wzbudza uśmiechy. To jak ze starymi filmamismile
                          A cały styl pisania to wiecie co mi przypomina? Ichaboda Crane'a big_grin On podobnie formułuje zdania.
    • aniuta75 I co? 22.04.15, 22:38

Znalazłeś coś ciekawego? Jak tak to się podziel smile.
      Odkurzam sobie Mastertona. Na razie przeczytałam:
      - Ciemnia - zdecydowanie odradzam big_grin
      - Czerwony Hotel - takie se tongue_out
      - Wendigo - j.w. tongue_out
      - Walhalla - zaczęta i to jest chyba to smile
      • pszczolaasia Re: I co? 23.04.15, 08:21
        ja ostatnio odswiezam serie o harrym potterzewink
        niby nie horror ale fajnybig_grin
        • pszczolaasia Re: I co? 23.04.15, 08:22
          przez dzieci zreszta zazadaly przeczytania na glos pierwszego tomu (mordega!!! nienawidze czyatc na glos!!!) i sie wciagnelam..wink
          • galaxian1 Re: I co? 23.04.15, 11:58
            Nie da rady, bo te książki zamiast mnie straszyć to bawią smile
            Przeczytałem Dom na Wyrębach - śmichowe było smile
            Starałem się Call of Cthulhu, ale tutaj to już nie wyrabiałem czytając o "bezbożnych stworach" smile
            A Mastertona odkładałem jak tylko zobaczyłem opis o czym jest książka, bo już sama tematyka mnie zniechęcała smile
            I oczywiście żadne Kingi, bo tak to wieje nudą, przez 2 strony coś się stanie, a potem 150 stron z życia miasteczka albo wioseczki... i pod koniec książki coś się stanie smile
            Ja już mam za bardzo zryty mózg, aby jakieś stwory czy demony miały mnie przestraszyć.
            Za to jak ktoś chce makabryczny kryminał to polecam "Ptasznika" Mo Hayder.
          • sil.wen Re: I co? 23.04.15, 13:41
            >> (mordega!!! )<<

Audiobooka puszczajwink
            • mendosita Re: I co? 24.04.15, 09:39
              Horrory często są takie dość tandetne, wiecie o co mi chodzi? Jakieś dziwne zjawiska, niezmieskie stwory, piły łańcuchowe itp. wink
              Najstraszniejsze książki, jakie czytałam to wszystkie Jean Christophe Grange (oprócz ostatniej). To nie są horrory, to raczej sensacje-kryminały z rozbudowanym wątkiem psychologicznym. Atmosfera, jaką robi w swoich książkach przyprawia o dreszcze, pokazuje do czego zdolne są istoty ludzkie. Jak dla mnie to naprawdę przerażające. Polecam wszystkie jego książki oprócz pierwszej (Lot Bocianów) i najnowszej (Kaiken- jest tak słaba, że aż mi się płakać chciało jak czytałam).
              Bardzo podobny w klimacie jest Bernard Minier ale on jakoś mało płodny jest (do tej pory tylko 3 książki napisał, najnowszej nie czytałam, ale dwie poprzednie- Krąg i Bielszy odcień śmierci jak najbardziej polecam)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka