Dodaj do ulubionych

kredyt w ING Bank Sląśki?

17.03.04, 19:20
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tym bankiem? Jakie są wady i zalety?
Obserwuj wątek
    • aga20021 Re: kredyt w ING Bank Sląśki? 18.03.04, 15:48
      Ja złożyłam w ING wniosek o kredyt budowlano - hipoteczny, w piątek miną 3
      tygodnie,jedyna uwaga( jak do tej pory) miało nie być wyceny rzeczoznawcy, ale
      pani się pomyliła źle obliczając wkład własny i niestety po tygodniu zadzwoniła
      z informacją, że jednak muszę zapłacić (niestety -915zł). Natomiast muszę
      pochwalić ja za przekazanie wcześniej informacji o podwyżce oprocentowania od
      23 lutego, ja składając wniosek 27 lutego dostałam jeszcze oprocentowanie o0,5%
      niższe. Czyli oprocentowanie 6,25 % przez pierwszy rok, potem na dzisiaj 7,75,
      1% prowizji i ubezpieczenie kredytu 240 zł. na kwartał.Mam nadzieję, że dostanę
      kredyt do końca marca i od kwietnia ruszę z budową. Pozdrawiam Aga
      • izunia81 Re: kredyt w ING Bank Sląśki? 18.03.04, 17:35
        Widocznie na dużą kwotę bierzesz kredyt? Przynajmniej mi nic nie wspomnieli o
        tym,że będę płaciła za wycenę ? Ja złożyłam prawie(muszę jeszcze dostarczyć o
        koncie) dzisiaj i oprocentowanie w tym roku (bazowe) ma być 6,25% a później ma
        się zwiększyć. Mam nadzieję, że wszystko się ułoży a mój wniosek zostanie
        pozytywnie rozpatrzony- czego i tobie życzęsmile
        Pozdrawiam
        • aga20021 do izuni - kredyt w ING Bank Sląśki? 19.03.04, 15:48
          Biorę kredyt na 100.000 pln i jest to kredyt budowlano -hipoteczny, czyli do
          oprocentowania 5,75 dodali 0,5(budowa) i wyszło 6,25, teraz miałabym 6,75%.
          Trochę niepokoję się brakiem informacji z banku( wszystko wysyłają do Warszawki)
          a tu Millenium ma niezłą ofertę - brak opłat za prowzję, brak za wycenę , ok.
          5% przez 6 miesięcy, potem ok. 7% , brak opłat za wcześniejszą spłatę( nie chcą
          faktur a w śląskim musisz przedstawić na 80% transzy faktury a na 20%
          oświadczenie, plus 2% prowizji za wcześniejszą splatę w ciągu 3 lat) -czyli
          odchodzi mi 1915 zł. na początek; trochę się wkurzyłam i jeśli do końca marca
          nie podejmą decyzji to chyba złożę wniosek do Millenium- tam do 10 dni decyzja.
          Przemyśl to dla Twojego kredytu , zawsze warto, przecież nie musisz podpisywać
          umowy, ja teraz złożyłabym wnioski do kilku banków i czekała na najlepszą
          ofertę. POzdrawiam Aga
    • opino_tworca Re: kredyt w ING Bank Sląśki? 18.03.04, 22:10
      Izunia,
      Jak możesz pożyczyć kasę od rodziny, znajomych, itp. nie rób błędu.
      Bank ponosi zerową odpowiedzialność pożyczając Ci nie cudze pieniądze a
      całkowite ryzyko, nawet swojej nieudolności, przenosi na kredytobiorcę!!!
      Jak wszystko pójdzie dobrze, będziesz rozczarowana i z zagryzioną wargą
      postanowisz "nigdy więcej!"; jak coś pójdzie nie tak, stracisz wszystko - bank
      to zlicytuje wśród ... nie ważne ... za bezcen, resztę ściagną z Ciebie.
      • izunia81 Re: kredyt w ING Bank Sląśki? 19.03.04, 16:09
        Ja za bardzo nie mam wyboru.Ten bank jest jednym z nielicznych, gdzie nie biorą
        pod uwagę to że ktos jest poręczycielem(a ta druga osoba jest), tutaj nie
        obniża mu się zdolność kredytowa.Tak samo niby jest w PKO BP tylko że tam
        potrzebują 2 żyrantów- a w dzisiejszych czasach to jest bardzo ciężkę!!!
        • doradcy.expandera Re: kredyt w ING Bank Sląśki? 19.03.04, 17:43
          Oferta po ostatnich zmianach (od 15. marca) nie wyglada ciekawie. W pierwszym
          roku 5,49 proc. ale tylko przy wkladzie powyzej 70 proc. i dla posiadaczy konta
          w ING od roku, do tego stale zasilanie konta kwota 5000 zl. Reszt klientow 6,25
          proc. w 1. roku. Potem od 7,25 do 8 proc. zaleznie do wkladu.
          • opino_tworca Re: kredyt w ING Bank Sląśki? 20.03.04, 06:23
            Też uważam, że to nie jest ciekawa oferta.
            załóżmy: potrzebne jest 300.000 PLN, wkład własny to 210.000 PLN. Kredyt 70.000
            oprocentowany 5,49 w pierwszym roku. Koszt kredytu: 2% opłat, koszt operatu
            jakieś 800-1000 PLN, opłata skarbowa od weksli do 80.000 - 80 PLN, to pikuś,
            jeśli zabezpieczenie w postaci hipoteki, to koszt wpisu sądowego + wniosek.
            Jeśli ubezpieczenie to kolejne wydatki.
            Czyli trzeba założyć rachunek w ING, zasilić go kwotą 5000 PLN zapłacić 1.400
            PLN + 800 operat + inne, niech będzie 2.500.
            Expander dostanie PLN 700, a kredytobiorca "pożyczy" nie 70.000 od których będą
            naliczne odsteki - ale 67.500.

Ja wolałbym zapłacić expanderowi PLN 1000, aby negocjował w moim interesie z
            bankiem (oczywiście bank nie może otrzymać 1400 na wstępie, tylko 700)

aha, pierwszą transzę kredytu zwolnią najwcześniej jakieś 3 tygodnie po
            dokonaniu przez Was wszelkich opłat, płatnych przed dokonaniem kredytu, po
            wpłaceniu wkładu własnego 70% i zweryfikowaniu, że zaawansonie budowy jest
            zgodne z harmonogramem robót.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka