Dodaj do ulubionych

BPH czy Multibank

29.03.04, 11:40
Witam po raz pierwszy!
Właśnie podjąłem decyzję o zakupie mieszkania. Wartość mieszkania 110000,
brak wkładu własnego. Spośród wszystkich banków wybrałem BPH lub Multibank.
No i teraz mam dylemat - o ile BPH jest najtańszy jeśli chodzi o procent i
pojedyncze składki - to kredyt multibanku jest wyzej oprocentowany, wymagany
jest 5% wkład własny, jednakze nie ma zadnych kosztów w zakresie
przewalutowywania i wczesniejszych splat (które w tak odleglej perspektywie
jak 20-25 lat można przewidywać)... Co doradzacie ? jeszcze ciekawa oferte ma
PKO BP... ale jakos do nich mam uprzedzenia. Na korzysc multibanku w piatek
doszedl kolejny plus - mianowicie bylem w bph i multibanku, w bph obsługa
tragiczna (zielona góra) - sam musiałem o wszystko prosic, zadnej
inicjatywy , to w multibanku pelna kultura..... Co mysla o tych kredytach
eksperci?
Obserwuj wątek
    • robert.g5 Re: BPH czy Multibank 30.03.04, 10:09

--Kredyt hipoteczny to nie tylko to co jest teraz ale również umowa kredytowa
      oraz obsługa tego kredytu w czasie jego trwania. W/g mnie BPH jest lepsze.

Robert
      0602306737
      robert@grodzki.waw.pl
      www.grodzki.waw.pl
      • barabasz75 Re: BPH czy Multibank 30.03.04, 10:47
        A jakieś lepsze uzasadnienie można prosić? Bo wcześniejsza spłata np. części
        kredytu to też obsługa przez bank, a tu już BPH liczy sobie opłaty.
    • kena1 Re: BPH czy Multibank 30.03.04, 15:03
      Ja wybrałam BPH (niższe oprocentowanie). Jeśli chodzi o opłaty związane z
      wcześniejszą spłatą, opłaca się spłacać większą kwotę ale nie całość, wtedy
      zmiana umowy kosztuje 150 zł (przy spłacie np. 20 000 zł nie jest to przecież
      taie bolesne). Jeśli chciałbyś spłacić całość, to zostaw sobie chociaż jedną
      ratę do spłaty na później, wtedy nie będziesz ponosił większych kosztów niż ww.
      150 zł.
      Jeśli chodzi o obsługę klienta, jestem bardzo zadowolona z BPH (Warszawa).O PKO
      BP lepiej nie wspominać przy tej kwestii.
      • radek-rayo Re: BPH czy Multibank 31.03.04, 09:44
        kena1 napisała:

> Jeśli chodzi o opłaty związane z
        > wcześniejszą spłatą, opłaca się spłacać większą kwotę ale nie całość, wtedy
        > zmiana umowy kosztuje 150 zł (przy spłacie np. 20 000 zł nie jest to przecież
        > taie bolesne). Jeśli chciałbyś spłacić całość, to zostaw sobie chociaż jedną
        > ratę do spłaty na później, wtedy nie będziesz ponosił większych kosztów niż ww.
        Teraz tak, ale jak np. zarząd BPH zmieni za miesiąc albo za 2 lata tabelę
        prowizji i opłat i za wcześniejszą częsciową spłatę będzie sobie liczył np. 20%
        prowizji to się właśnie obudziłaś z ręką w nocniku. W Multibanku w umowie masz
        jasny zapis: wcześniejsza spłata bez prowizji w całym okresie kredytowania.
        I jeszcze dla potwierdzenia przykład z autopsji:
        Brałem kredyt w EUR 3 lata temu w PKO SA. oprocentowant Euribor3M+4%marża.
        Wcześniejsza częściowa spłata jak podpisywałem umowę to było 50PLN kosztów
        zmiany umowy. Jak się zdecydowałem tydzień temy, że przenoszę kredyt w CHF do
        innego banku to się okazało, że od 2 tygodni obowiązuje tabelka prowizji i
        opłat, w której jak byk stoi: prowizja za wcześniejszą częściową spłatę = 2.5%
        Ja swoją lekcję już odrobiłem smile i w następnym kredycie nie dam się na tym polu
        zrobić w leszcza.

• mamooth1 Re: BPH czy Multibank 13.04.04, 22:51
          "W Multibanku w umowie masz
          > jasny zapis: wcześniejsza spłata bez prowizji w całym okresie kredytowania.
          > I jeszcze dla potwierdzenia przykład z autopsji"

Gdzie jest taki zapis???? Dzisiaj rozmawiałem z Multibankiem. Powiedzieli że za
          opłaty za wcześniejszą spłatę też według aktualnej tabeli Opłat i Prowizji sad(
    • asia971 Re: BPH czy Multibank 31.03.04, 09:34
      Ja osobiście mam kredyt w BPH od zeszłego roku i jak do tej pory nie mam
      powodów do narzekania, mimo że miałam wypłatę w transzach, kredyt mieszkaniowy
      połączony z remontem, wykorzystałam zdolność kredytową na maksimum. Obsługa
      miła, wszystko szło sprawnie i bez problemu. Natomiast jeśli chodzi o prowizję
      to mozesz ją obniżyć do 0,6%. Bank wydał specjalny kupon dla osób
      posiadających kredyt w BPH i jeśli taka osoba poleci Cię w banku to bank obniża
      prowizję do 0,6%.
    • j0anna1 Re: BPH czy Multibank 31.03.04, 13:08
      Mnie w Multibanku wyszla duzo wieksza zdolnosc kredytowa. Poza tym przez caly
      okres kredytu hipotecznego mozesz zaciagnac kredyt na inne cele np. samochod
      oprocentowany tak jak kredyt mieszkaniowy w pln. Dodatkowo mozesz otrzymac
      spory debet (mnie wystarczyl na wykonczenie mieszkania) oprocentowany tak jak
      kredyt mieszkaniowy. Jest jeszcze bezplatne prowadzenie rachunku jesli do nich
      przeniesiesz (przelewy, oplaty miesieczne, prowizja od debetu itd).
    • mamooth1 Re: BPH czy Multibank 31.03.04, 15:27
      Właśnie przeanalizowałem ofertę Millennium. Też jest całkiem ciekawa. Jednakże
      są pewne nieścisłości. Otóż wg www wynika ze kredyt moze byc do 100 % wartości
      nieruchomości, natowiast kalkulator kredytowy takiej opcji dla CHF nie
      przewiduje... Już wysłałem do nich zapytanie bo jest to dla mnie kluczowa
      sprawa....
      • ewik_75 Re: BPH czy Multibank 01.04.04, 12:03
        Daj prosze znac, czego sie dowiedziales. Skorzystalabym, gdyby pozwalali na 0%
        wkladu dla CHF
        • radek-rayo Re: BPH czy Multibank 01.04.04, 13:29
          Opcja finasowania 100% w Millenium dotyczy tylko PLN. Dla innych walut jest
          standard - czyli 80%.
    • ewik_75 Re: BPH czy Multibank 01.04.04, 12:02
      BPH oferuje 0% wkladu wlasnego tylko dla nowych kredytow. Jesli chcesz
      refnansowac - to juz standard - 20% wkladu crying(( Jak dla mnie - porazka.
    • pe33 Re: BPH czy Multibank 02.04.04, 14:00
      Wg mnie dla większych kredytów i dużego udziału własnego lepszy jest BPH-PBK.
      Przy mniejszych kredytach i nieregularnych przychodach bardziej się opłaci
      kredyt w Multibanku z możliwością bilansowania salda rachunku oszczędnościowego
      z zadłuzeniem.
      Odradzam PKO SA i pozorne promocje w tym banku.
    • dydusia Re: BPH czy Multibank 07.04.04, 14:42
      Moim zdaniem nie przewidzisz zmian w przyszlym regulaminie, dlatego kluczowa
      jest umowa. Nie bardzo rozumiem dlaczego ludzie nie czytaja umów. A potem się
      dziwią, że bank ma na przykład 3 dni na zaksięgowanie wpłaty. Albo, że
      wcześniejsza spłata jest możliwa po wcześniejszym PISEMNYM złożeniu wniosku.
      Albo, że - i tu moje ulubione - bank może "rozwiązać umowę kredytową jeżeli
      poweźmie uzasadnione podjerzenie, że kredytobiorca stracił zdolność kredytową".
      Zapis niby wynika z Prawa Bankowego, ale prawie żaden bank nie definiuje co to
      znaczy "uzasadnione podejrzenie", ani jak to wylicza. Zasłaniają się
      wewnętrznymi regulacjami. A ja się dowiem na przykład, że fakt urodzenia przeze
      mnie kolejnego dziecka jest wystarczającą przyczyną, żeby mi wypowiedzieć umowę
      z 30 dniowym terminem.... I będę się wtedy wozić, żeby znaleźć inny bank!

LUDZIE - CZYTAJCIE UMOWY!!!!!
      • jedrek555 Re: BPH czy Multibank 08.04.04, 22:53
        Kilka postów wyżej ktoś pisze o stuprocentowym fiansowaniu w Millennium. Otóż
        rzeczywiście możemy wziąć kredyt na 100% wartości inwestycji ale uwaga!!! tylko
        w przypadku, gdy cena transakcyjna jest rażąco niższa niż wartość rynkowa
        wyceniona przez rzeczoznawcę banku... czyli normalnym językiem - jeżeli cena,
        za którą kupujesz mieszkanie jest niższa przynajmniej o 10% od wartości
        mieszkania, którą oszacuje bank. Czyli po dodaniu obowiązkowego ubezpieczenia
        na życie oraz 1 % prowizję od wcześniejszej spłaty przez pierwsze 3 lata
        okazuje się, że oferta jest do d... Zdecydownie BPH
    • mamooth1 Re: BPH czy Multibank 13.04.04, 16:25
      Po ponownym przeanalizowaniu, sytuacja nie wygląda już tak różowo (biorę kredyt
      w CHF):
      1) Bilansowanie w MB tylko dla złotówek;
      2) wyższe oprocentowanie MB (3,80) - BPH (3,08);
      3) "bezpłatność i bezprowizyjność szybszej spłaty kredytu i przewalutowania"
      tylko na podstawie aktualnej tabeli opłat i prowizji sad( kredyt biorę na 25
      Lat !!!! więc DZIĘKI; oczywiście w BPH też jest na podstawie tabeli opłat i
      prowizji , ale wg mnie ich zmiana jest w długim okresie mniej prawdopodobna niż
      w MB.
      4) wyższa składka za ubezpieczenie braku wkładu własnego w MB;
      5) oplata za aneks do umowy za szybsza splate w BPH (150 PLN) - nie ma
      możliwości nadpłat zmniejszających całkowitą kwotę jak w MB;
      6) możliwość stosowania stawki proc. kredytu hipotecznego w stosunku do innych
      kredytów w MB;
      7) minimalny wkład własny w MB 5%

Podsumowująć - zraziłem się trochę do MultiBanku - według ich stron wszystko
      wygladało bardzo ciekawie - jednakże biorąc pod uwagę tak długi okres
      kredytowania BPH wydaje się lepsze, chociaz ma zdecydowanie mniej "bajerów".
      • j0anna1 Re: BPH czy Multibank 14.04.04, 08:30
        chyba musieli cos ostatnio zmienic poniewaz ja w umowie mam napisane, ze "za
        wczesniejsza splate kredytu Multibank nie pobiera prowizji.
        • xmarcinx Re: BPH czy Multibank 14.04.04, 10:38
          A ja wziąłem w BPH na kwotę 126tyś CHF. Prowizja 1.6%, oprocentowanie 2.8+6M
          Libor, w umowie mam zapis że aneks do wcześniejszej spłaty zwolniony z opłat.
          Wszystko szybko i bez zbędnej zwłoki. A rozważałem jeszcze Multi ale odpadł.
          Pozdrawiam
      • borkos16 Re: BPH czy Multibank 14.04.04, 16:08
        Czytam to forum juz "kawalek" czasu i przez to takze dalem sie nabrac
        poczatkowo na MileniumBank ale zostawilem sobie sporo czasu aby w razie "
        czego" ( w razie czego nawet ksiadz ma Gosposie wink zmienic bank.
        Faktycznie jak piszecie wszystko zalezy od ludzi na jakich sie trafi jednk
        niekompetencja pracownikow MB jest straszna, powiedza Ci wszystko co chcesz
        uslyszec a jak przychodzi do podpisania umowy to nie ja tak nie mowilem nie to
        pozniej crying - zostajesz postawiony z faktem dokonanym czasu na zalatwianie
        kredytu nie ma i bierzesz kredyt na ich warunkach.
        Prowizje maja spore, ubezpieczenie chyba najwieksze jakie znalazlem ,
        zabezpiezaja sie jakby dom ktos wykopal i przeniosl i jeszcze sie obawiaja.
        Nie dajcie sie nabrac na reklamy MultiBanku wszystko ladnie wyglada na ich
        stronie z kalkulatorkiem wink
        BPH nie znam wzialem w PKO BP kredyt ale mam w swojej umowie ze
        wczesniejsza splata 0 zl a nie w zalaczniku z tabela oplat oraz oprocentowanie
        wg LIBOR, prowizja 0 zl i ubezpieczenie 3 x nizsze niz w MB

pozdrawiam i zycze owocnych targow z bankami
        pamietajcie ze to bank ma nam w tylek wchodzic a nie my jemu wink
        • borkos16 Re: BPH czy Multibank 14.04.04, 16:12
          MultiBank a nie MileniumBank
          przepraszam za pomylke wczesniej czytalem watek o tym banku - takze sie
          zastanawialem
          jeszcze raz przepraszam

• ronan15 Re: BPH czy Multibank 14.04.04, 17:20
      Nie wiem jak u Ciebie ale ode mnie BPH zazadalo cesji z ubezpieczenia na zycie
      wielkosci kredytu. co oznacza dodatkowe koszty. zrezygnowalem wiec z nich.
      Wszedlem w kredyt w Fortisie gdzie zostalem naprawde dobrze obsluzony. Warto
      sprawdzic. powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka