Dodaj do ulubionych

OSTRZEŻENIE

22.06.05, 09:48
Będąc początkowo zachwycony pomocą Expandera, przeraziłem się kosztami
otrzymania kredytu za tym pośrednictwem. Zdaję sobie oczywiście sprawę z
tego, że Expander to nie instytucja charytatywna ale broker, który zarabia,
jednak w przypadku BPH różnice w koszcie kredytu zawartego z tym pośrednikiem
a kredytu otrzymanego bezpośrednio są ogromne.
Zacznijmy od prowizji. Działając przez Expander prowizja wynosi rekordowe
2,2%. Bezpośrednio bank proponuje 0,7%. Ja wynegocjowałem 0,5. Różnica
finansowa była znaczna: pomiędzy 6700 a 1500.
Expander przekonuje, iż wysoka prowizja jest wynagradzana niższym
oprocentowaniem kredytu, które ma wynogocjowane z BPH dla swoich klientów. To
dobry argument, bo oczywiście oprocentowanie jest ważniejsze niz prowizja. O
ile pamiętam marża banku przy współpracy z Expanderem wynosi 2,1.
Bezpośrednio BPH żąda więcej lecz jest na tyle elastyczny, iż można bez
większych problemów wynegocjować 1,9, a nawet mniej.
Obserwuj wątek
    • al9 w bph kazali spadać 22.06.05, 12:43
      kto moze negocjować to może. Moi klienci - normalni zjadacze chleba o średnich
      dochodach - bank kazał im isc na drzewo w sprawie marży. A przez expandera
      wszystko poszło ok. prowizja wyższa, ale marżę ma się na 30 lat.
      Pozdrawiam
    • onnade Re: OSTRZEŻENIE 22.06.05, 15:11
      Nie należy korzystać z usług pośredników i im podobnych cwaniaczków. Brokerzy to
      to generalnie banda kombinatorów, przez których oprocentowanie kredytu i
      prowizja sa znacznie wyższe. Ponadto spora ich część przestaje się interesować
      klientem od momentu złożenia wniosku kredytowego przez niego. Klient sam musi w
      banku dowiadywać się co i jak. Brałem ostatnio kredyt. Skorzystałem z brokera.
      Raz, że sprawa zakończyła się moją rezygnacją, bo broker po wstępnie odmownej
      decyzji uznał, że nic się nie da zrobić i chciał złożyć wniosek w paru innych
      bankach. Sam sie skontaktowałem z bankiem, wyjaśniłem to i owo i uzyskałem
      decyzję pozytywną (z warunkiem większego udziału własnego niestety, stąd
      rezygnacja). Jak sobie potem sprawdziłem, to oprocentowanie podawane przez
      brokerów/doradców jest ok. 0.5-1 punktu procentowego wyższe, niż gdybym brał
      bezpośrednio w banku. Ponadto broker zachęcał mnie do ukrywania we wniosku
      informacji o posiadanych zobowiązaniach kredytowych, gdyby te nie figurowały w
      rejestrach.
      Poszedłem więc bezpośrednio do innego banku, gdzie w 2 tygodnie załatwiłem
      kredyt na 100% nieruchomości, z 3 krotnie mniejszymi opłatami, również
      wliczonymi w kredyt i z dużo mniejszym oprocentowaniem.
      Celowo nie podaję nazw firm i banków. Ostrzegam jedynie przez pośrednikami,
      którym nie zależy na dobru klienta (nigdy nie wynegocjują dla nas lepszych
      warunków). Zachęcam do wizyty bezpośrednio w oddziałach banków. Nie liczmy na
      pomoc osób trzecich, bo to złudzenie.
      • ziemovit Re: OSTRZEŻENIE 23.06.05, 16:18
        popieram - byłem w ekspanderze na rozmowie i robili wielkie tajemnice z tego
        który bank daje uproszczoną procedurę (nie sprawdza dochodów). Napisałem na
        forum wątek i miałem odpowiedź od razu haha. I za to niby miałbym im płacić?
        • ziemovit Re: OSTRZEŻENIE 23.06.05, 16:19
          Zatrudnili kilka fajnych lasek, kawke robią i w ogóle fajne biuro - a to tylko
          wszystko chwyt żeby omotać klienta.
    • michal_s1 Re: OSTRZEŻENIE 24.06.05, 10:11
      Racja. mBank - Expander - 2% - mBank w mBanku poniżej 1
      • michal_s1 Re: OSTRZEŻENIE 24.06.05, 10:11
        Ups, nie dodałem że chodzi o prowizje
      • onnade Re: OSTRZEŻENIE 24.06.05, 11:19
        I dlatego należy tępić tych wszystkich cwaniaczków, pseudo doradców, którzy
        praktycznie za nic zarabiają na nas. Krótko mówiąc płacisz za doradzenie przy
        wyborze kredytu czasem parę tysięcy złotych. To jest zwykłe wyłudzanie i
        żerowanie na tych, którzy mają mniej czasu lub nie wiedzą jak się zabrać za
        kredyt. Sądzę że poświęcenie chwili czasu w programie Uwaga albo Superwizjer,
        przybliżyłoby opinii publicznej ten proceder.
        • michal_s1 Re: OSTRZEŻENIE 24.06.05, 11:28
          E, no nie przesadzajmy. Naprawde mozna nie miec czasu i machnąć ręką na te
          powiedzmy 2000 i miec załatwione wszysyko od reki bez biegania z papierami.
          Jest wolny rynek i juz. W sklepie osiedlowym chleb kosztuje 2zl w hipermarkecie
          1.2. Jak ktos chce to jedzie i kupuje taniej. A jak nie ma czasu i ochoty to
          kupuje drozej. Ja tak to widze. Jesli biore kredyt w Expanderze to logiczne
          jest zeby zadzwonic tez do banku i zapytac czy nie da sie taniej. Decyzja
          nalezy do nas.
          • onnade Re: OSTRZEŻENIE 24.06.05, 11:32
            Pewnie, że każdy ma wybór. Tak samo było z systemem argentyńskim. Zabroniono
            tego, a przecież klienci nie musieli z tego korzystać, prawda? Tu chodzi o
            zasadę. Taki doradca wmawia klientowi, że załatwi mu najlepszą ofertę. To jest
            jawne kłamstwo, bo jeśli załatwi ofertę w banku X z prowizją 2%, a w tym samym
            banku bezpośrednio jest 1%, to jest to oszustwo. Co innego, gdyby napisane było:
            "Znajdziemy Ci najlepsza ofertę, a Ty zapłać nam za to 1%". O to mi chodzi.
            • michal_s1 Re: OSTRZEŻENIE 24.06.05, 11:57
              Mejbi jur rajt smile Jest zasada że należy wszystko sprawdzać i sie dowiadywać a
              nie wierzyć w to co mówią. Niestety mimo tego że od jakiegoś czasu o tym
              wszyscy trąbią to i tak ludzie ludzi robią w trąbe.
              Tak czy inaczej ja tam expander postrzegam pozytywnie. Tajemnicą nie jestr że
              nikt nie robi niczego za darmo i z czystej logiki musi wynikac że koniec końców
              Klient płaci za wszystko.
            • al9 wywalili cie z roboty 30.06.05, 17:23
              Onnade bredzisz tak, że szkoda nawet odpisywać. Gołym okiem nieuzbrojonym
              widać, ze masz do nich nieobiktywny stosunek. Wiedz, ze w cywilizowanych
              krajach przez doradców finansowych sprzedaje sie 70% kredytów hipotecznych. To
              najważniejszy kanał dystrybucji. Po pierwsze - nie jest droższy - wbrew temu co
              piszesz - (a nie przytaczasz żadnych liczb- co dziwne i znaczące) marża jest
              częśto NIŻSZA niż standardowa w banku - patrz oferty BPH I GE Money w
              expanderze.
              Po drugie - pomimo nie do końca pełnego obiektywizmu - jednak u dobrego doradcy
              mozna w jednym miejscu porównać wszystkie istotne na rynku oferty kredytowe
              (czy inwestycyjne - ciekawe czy jestes w stanie porównać np ofertę ponad 200
              funduszy inwestycyjnych)
              A porównywanie doradców do systemów argentyńskich to juz granda i chamstwo!
              tamci to złodzieje - a tu masz mniej lub bardziej profesjonalnych - ale
              wywiązujących się ze swoich obietnic ludzi.
              Dlatego jestem pewien onnade, ze Cię wywalili albo nie przyjęli - co mnie
              zreszta nie dziwi. Jesteś skrajnie i głupio nieobiektywny.
              Zaznaczę, że nie jestem doradcą
              al
              • stokrotka16 Re: wywalili cie z roboty 06.07.05, 12:51
                Popieram al9,
                jak komuś sie nudzi to niech idzie się poopalać albo popływać a nie wypisuje
                stek bzdur, Onnande, jeśli Ty miałeś pecha i złe doświadczenia to nie skreślaj
                wszystkich pośredników. Żle trafiłeś ale w Bankach też nie pracują sami super
                doradcy. Generalnie są pośrednicy, którzy dobrze obsługuja Klientów i mają dużo
                lepsze warunki niż Banki bezpośrednio i otaczają Cie opieką nawet do 5 lat po
                wypłacie kredytu
                i to jest fakt
                pozdrawiam
              • chrisu_gd Re: wywalili cie z roboty 06.07.05, 14:03
                Popieram onnade. Co z tego, że tak sprzedaje się 70% kredytów hipotecznych.
                Własnie dlatego powstali tzw doradcy, którzy biorą za to od banków kasę, 70%
                ludzi nie jest w stanie (nie chce, nie umie, nie ma na to czasu) korzysta z ich
                usług. Popyt napędza podaż i to jest naturalne. Tu nie chodzi o to, że oni są.
                Bo dobrze, że są, pomagają wybrać, zapanować nad dokumentami. Tu chodzi o to, i
                ja też miałem okazję tego doświadczyć, że wartości przez nich podawane różniły
                się od podawanych w bankach na moją NIEKORZYŚĆ. Pytam się DLACZEGO? Podane przez
                Ciebie wyjątki być może potwierdzają tylko regułę i bank zrobił jakąś promocję.
                Doradcy za znalezienie klienta dostaja kasę. Od kogo? Od banku. Bank musi to
                sobie odebrać, więc w lwiej części przypadków wlicza to w oprocentowanie, które
                oferuje doradca. Mój własny przykład. Doradca podawał mi oprocentowanie w banku
                X na poziomie 3.5, mi bank X zaproponował 2.6. Pytam się dlaczego. Składałem
                wcześniej wniosek w banku Y. Doradca wprost mi powiedział, że też już chciałby,
                aby się wyjaśniło, bo koniec miesiąca i kasa mu potrzebna. Znajomy brał kredyt z
                kwartał temu. Postanowił skorzystać z doradcy. Dostał oprocentowanie w banku Z o
                0.9% wyższe niż w tym samym banku bezpośrednio, przez kontakt, który dostał od
                developera. Nie ma się co dziwić, że człowiek na podstawie 3-4 takich przypadków
                i ani jednego innego, wyciąga takie wnioski a nie inne.

Porównanie do systemu argentyńskiego dotyczyło raczej "świadomości klienckiej".
                Jeśli tego nie zrozumiałeś, to trudno. Insynuacje o wywaleniu człowieka z roboty
                świadczą tylko o Twoim niskim poziomie, z czym nie zamierzam dyskutować.
          • kraszczak1 Re: OSTRZEŻENIE 23.07.05, 10:34
            a z jakimi papierami ty musiales biegac? Dac 2000 za taka sama procedure jak w
            banku to mi sie nie usmiecha. za to mozna cos do chaty kupic. Ja bylem w banku
            na rozmowie wstepnej, zlozenie wniosku i podpisanie umowy. Wydaje mi sie ze
            expander szybciej tego nie zrobi. Pozdrawiam
    • lipiskip [...] 06.07.05, 20:29
      Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka