gogi25 12.07.05, 06:51 Chcę wziąć kredyt na 210 000. Mamy z mężem zdolność kredytową. Kredyt w CHF. Czy to dobra oferta? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcelowat Re: PKO BP ZAPROPONOWAŁO MI 3,05 w CHF 12.07.05, 07:32 wziąłem niedawno kredyt w BOŚ, co prawda było wiele korowodów, około miesiąca wszystko to trwało, ale w końcu. wszytko co pisząo boś to prawda, że restrykcyjna umowa, że spread na walucie i kurs uruchomienia są fatalne na tle rynku, ale oprocentowanie nadziś 1,77%, a marża 1% dla CHF. tyle mo Odpowiedz Link
doradcy.expandera Re: PKO BP ZAPROPONOWAŁO MI 3,05 w CHF 12.07.05, 11:02 > Chcę wziąć kredyt na 210 000. Mamy z mężem zdolność kredytową. Kredyt w CHF. > Czy to dobra oferta? Zależy jaki wkład własny. Generalnie jednak nie jest to szczeólnie atrakcyjna stawka. Nawet przy kredycie bez wkładu własnego można zejść poniżej 3 proc. Oczywiście nie wspominając o BOŚ który w tej chwili nokautuje cenę inne oferty. Ale dyskusji już było sporo nt. wad i zalet BOŚ-a więc nie będę rozwijał. Odpowiedz Link
czuk1 Re: PKO BP ZAPROPONOWAŁO MI 3,05 w CHF 12.07.05, 11:17 Gogi - nie szukaj miodu. negocjuj warunki w tym banku gdzie jesteś. Chyba nie sądzisz, że blisko 40 % ogołu kredytów mieszkaniowych w Polsce udzielonych przez PKO BP - to dlatego że to PKO BP???? To świadomy wybor klientów, ich ocena dobrych (lepszych niż gdzie indziej) warunkow jakie Bank Polski oferuje. m Odpowiedz Link
niezalezny.doradca Re: PKO BP ZAPROPONOWAŁO MI 3,05 w CHF 12.07.05, 13:41 wydaje mi się że nie jest to zaciekawa oferta ale by zaoferowac cos lepszego potrzebowałbym więcej informacji o Was. Jakby co to czekam na maila. Pozdrawiam Odpowiedz Link
doradca.ing Re: PKO BP ZAPROPONOWAŁO MI 3,05 w CHF 12.07.05, 14:31 czuk1,już Ci pisalem wcześniej na forym o co chodzi z PKO BP.Kiedyś był tylko jeden,jedyny "słuszny" bank.Miał całe 100% rynku.Teraz(jak sam napisałeś)ma już "tylko"40%rynku kredytowego.Nie neguję tego banku,ale oszczędż już takich sugesti i wyjaśnień.Proszę. Pozdrawiam A.S. > Gogi - nie szukaj miodu. negocjuj warunki w tym banku gdzie jesteś. Chyba nie > sądzisz, że blisko 40 % ogołu kredytów mieszkaniowych w Polsce udzielonych > przez PKO BP - to dlatego że to PKO BP???? To świadomy wybor klientów, ich > ocena dobrych (lepszych niż gdzie indziej) warunkow jakie Bank Polski oferuje. > m Odpowiedz Link
czuk1 Re: PKO BP ZAPROPONOWAŁO MI 3,05 w CHF 13.07.05, 17:22 Jeśli PKO BP ma udział (jak napisałem) to nie jest jedynie słuszny bank. Sugesie i wyjaśnienia to cały urok i pożytek dla internautow zagubionych w ofertach bankowych i tendencyjnych poradach doradców (takich jak TY czy Ja). Nie możesz mnie przeganiac z forum jak nie przeganiaja Ciebie doradcy Expandera , ktor ma oferty kilkunastu bankow. Z moim prywatnym (a nie zawodowym) poglądem możecie Państwo nie godzić się. Trudno. W tym przypadku nie twierdzilem , że PKO BP to jedynie słuszny bank , podalem przecież że PKO BP ma ok 40 % owy udział w rynku (teraz dodam, że nie jest on rosnący). Nie moglem - a zrobilem to szczegółowo na konkretny mail Pani Gogi - zostawić tak sprawy. Bo PKO BP ma dobre usługi na rynku nieruchomości, bo można ceny negocjować. Myślę, że Pani Gogi jest innego zdania na temat mojej wypowiedzi - niż TY. Mój wpis dla Gogi a nie dla doradcy ING. pozdrawiam Cię Mariusz-czuk Odpowiedz Link
doradca.multiinvest Re: PKO BP ZAPROPONOWAŁO MI 3,05 w CHF 12.07.05, 14:23 maja racje, zbyt malo informacji podalas aby dokladnie ocenic czy jest to dobra oferta. Dodam, ze wiele bankow ma bardzo ciekawe oferty i korzystajac z naszych uslug dodatkowo obnizysz bazowe oprocentowanie nawet o kilkanascie punktow bazowych. Po informacje zapraszam na www.multiinvest.pl tam znajdziesz kontakt na infolinie Odpowiedz Link
gogi25 dodatkowe dane 13.07.05, 21:54 Ja mam 28 lat i umowę na czas nieokreślony i mam netto 1242zł. Mąż-25 lat, ma drugą umowę u tego samego pracodawcy i jest to umowa na czas określony-5 lat z możliwością przedłużenia.Zarabia netto 1303 zł. mamy jedno dziecko. Czy teraz mogę się dowiedzieć czy to dobry procent? Odpowiedz Link
czuk1 Re: dodatkowe dane 14.07.05, 07:35 Miła Gogi. Procent jest dobry (tj. niska), w innym niz PKO BP może byc nawet ten "procent" niższy. Nie w tym jest problem. Problem jest w Twojej zdolności kredytowej. problem jest w wysokosci kredytu . Kredyt jest duzy w stosunku do dochodow. Rodzi sie (w banku analizujacym wniosek) pytanie na ktore musisz dac odpowiedż ; Jak przezyjesz z rodzina , zapłacisz podatki i wszelkie zobowiazania (w tym krdyty0 przez okres spłaty kredytu mieszkaniowego- hipotecznego. Twoja (podana dopiero teraz) sytucja finansowa nie wskazuje na mozliwość zaciagnięcia kredytu rzędu 200 tys.żl . Obym sie mylił. Dochody masz niskie (męża dochody trudno dodawać bo sa udokumentowane na 5 lat a kredyt na kilkadziesiąt lat), a wiec moze być problem. Sprawdż w banku. W PKO BP odrazu Ci powiedzą czy mogą Ci takiego kredytu udzielic. pzdr mariusz Odpowiedz Link
gogi25 Re: dodatkowe dane 14.07.05, 08:41 W PKO BP jest tak, że trzeba dostarczyć z męża firmy zaświadczenie, że później będzie mieć możliwość dalszego zatrudnienia.Gdyby to była jego pierwsza umowa w tej firmie to nie dostalibyśmy kredytu, ale to jest już druga. Poza tym utrzymanie tego domu jest dość tanie więc sobie poradzimy. Rata kredytu to około 1000zł. A czy jest inna możliwość zaciągnięcia takiego kredutu? Odpowiedz Link
gogi25 Re: PKO BP ZAPROPONOWAŁO MI 3,05 w CHF 14.07.05, 08:42 A może uzyskam jakąś podpowiedź na inny mój post: Poważny problem do zgryxienia- pomocy'???? Odpowiedz Link
mdulniak Re: PKO BP ZAPROPONOWAŁO MI 3,05 w CHF 14.07.05, 10:05 Jeśli mogę coś doradzić to przestrzegałabym was przed tak wysokim kredytem przy naprawdę niskich dochodach!!!! Rata 1000 zł jesli posiadacie niewiele ponad 2500 na miesiąc was dobije. No chyba że macie jakies dochody z innych żródeł niż oficjalne podawane w banku. Ja wzięłam kredyt na 30 lat rata 600 zł a mój dochód i męża 3500. I powiem Ci że od kilku miesięcy naprawdę odczuwamy brak tej kwoty. To nawet nie to że nam brakuje pieniążków bo nie brakuje ale jest to obciążające. My na szczęście za kilka miesięcy sprzedamy to mieszkanko i kredyt zejdzie nam z placów. ALe rozważcie czy przez najbliższe kiklkadziesiąt lat przeżyjecie za 1500 zł. MAcie dziecko ono pójdzie do szkoły będzie coraz więcej kosztować wakacje wyjazdy szkoła. Nigdy na waszym miejscu tak bym sie nie zadłużyła. Ale pozostawiam oczywiście decyzje WAm. Bank natomiast daje chętnie już prawie wszystkim i później 10-15 % ludzi tych kredytów nie spłaca. POzdarawiam Odpowiedz Link
tombed1 Re: PKO BP ZAPROPONOWAŁO MI 3,05 w CHF 14.07.05, 10:35 Nie zgadzam się z przedmówcą. Dlaczego odbierasz im prawo zarabiania w przyszłości więcej. A może lepiej wynajmować mieszkanie za 1000 PLN miesięcznie, albo mieszkać z teściami. Ja moich lubie, ale raczej dziekuję. Odpowiedz Link
gogi25 Re: PKO BP ZAPROPONOWAŁO MI 3,05 w CHF 14.07.05, 10:39 No włąśnie. Teraz mieszkamy w wynajętym mieszkaniu i płacimy drogo. Docghodzi to wszystko z opłatami do kwoty prawie 1000 zł. W Warszawie płaciliśmy jeszcze więcej a zarobki były mniejsze. Myślę, że sobie poradzimy bo będziemy mieć przepisaną darowiznę na ziemię i potem ją sprzedamy no i chociaż trochę spłacimy kredyt.Ja jestem całe życie optymistką, czasami mam chwile zwątpienia ale bardzo krótkie. I dobrze mi ztym. Odpowiedz Link
piotrw75 a może weźcie mniejszy kredyt? 14.07.05, 11:19 Czy to na pewno musi być akurat taka kwota kredytu? To naprawdę duża kwota przy tak niskich zarobkach (zakładając, ze deklarowane dochody sa jedynymi dochodami waszej rodziny) Przy obecnym kursie CHF wasza miesięczna rata malejąa wyniosłaby około 1200 zł, ale jeśłiby LIBOR wzrósł o jeden procent to rata wynosiłaby około 1350 zł. Teraz LIBOR 3M wynosi 0,7500, rok temu przez długi czas był około 0,25, ale na przykład cztery lata temu był nawet 3,500 LIBOR CHF gdyby teraz był 3,500 LIBOR to byście płacili prawie 1700 zł raty miesięcznej (wszystko przy założeniu, kredytu na 30 lat. A może zdecydujecie się na 70 tys. kredytu na mieszkanie? Odpowiedz Link
mdulniak Re: a może weźcie mniejszy kredyt? 29.07.05, 15:30 Ja nikomu nie odmawiam prawa do własnego M bo sam sie zadłużyłam. Pisałam tylko to że jak ja brałam kredyt to mój tata mnie przestrzegał że będzie mi trudno spłacać. A ja mówiłam że nie będę przecież całe życie wynajmować. Teraz mam kredyt i niestety czasami dylemat czy kupić dziecku skórzane buty za 150 zł czy sztuczne za 30. A kredyt mam na 30 lat. Podziwiam po prostu ludzi którzy pozostawiaja sobie na życie 1500 zł na 3 osoby. Moja znajoma właśnie ma dochód 2500 i kredyt na 1200 zł. jest im strasznie ciężko. No ale mają własne M. Oczywiście że należy zakładac poprawę warunków finansowych. Oby tylko nie szło to w parze ze wzrastajacą wysokościa raty. Sama zaryzykowałam bo chciałam mieć włąsny kąt i nie żałuje. Dostałam duża podwyżką awansowałam i jest ok. ALe ja mam ratę 600 i łączny dochód z mężem obecnie ponad 4000 zł. Odpowiedz Link
rtomik Re: a może weźcie mniejszy kredyt? 30.07.05, 00:11 To dali Wam kredyt na 210 000 przy tych dochodach zwlaszcza ze maz ma umowe na 5 lat i jeszcze dochodzi dziecko?? Gratuluje przychylnosci banku. Ja zarabiam 2200, wzialem 120 000 na 30 lat i bede placil okolo 550zl/mc. Umowe mam na czas nieokreslony. Jestem kawalerem bez zobowiazan takze nie mialem problemu z zaciagnieciem kredytu. Nigdy bym nie chcial wynajmowac mieszkania. Po co kokus nabijac kase w zamian nie majac nic. Pieniadze tylko ida w bloto. Tylko zastanawiam sie jak Wy przezyjecie za 1500 zl. A czynsz za mieszkanie?? Zostanie Wam jakies 1000 na 3 osoby czyli 330 na glowe. Jestescie twardzielami Odpowiedz Link
hiszpanski6 Re: a może weźcie mniejszy kredyt? 01.08.05, 17:44 Rtomik, a w jakim banku brales kredyt, ze wyszla Ci taka niska rata? Ja robilam symulacje w PKO BP (zarobki netto: 1900 zl, kredyt na 130 tys. i przy ratach malejacych wyszlo ponad 960 zl/mies....) Sporo... Odpowiedz Link