Dodaj do ulubionych

PLN 5.37% PLN - Expander?

08.02.06, 08:15
W Expanderze proponują mi 5.37% (ING Śląski), brak opłaty za udzielenie
kredytu, możliwość wcześniejszej spłaty (0%). Kredyt na 10 lat (ale chcę
wcześniej spłacić), 65 tys. zł co stanowi 35% wartości inwestycji. Odradzają
waluty obce z uwagi na krótki okres kredytu i chęć wcześniejszej spłaty. Czy
gdzieś jest lepiej? robiw
Obserwuj wątek
    • kinet Re: PLN 5.37% PLN - Expander? 08.02.06, 20:09
      zgadza sie,na taki okres zdecydowanie zlotowki;
      godne polecenia jest tez millennium obecnie 5,35(wibor+0,75),bedzie nizej od kwietnia,bo bedzie liczone od nizszego wiboru(w tej chwili podstawa jest wibor=4,6);nawet doliczajac ubezpieczneie na zycie konieczne w tym banku to i tak koszt kredytu bedzie nizszy niz w ing,a zawsze masz dodatkowe zabezpieczenie.
      • robiw Re: PLN 5.37% PLN - Expander? 08.02.06, 21:22
        Czy taniej będzie w Millenium to nie wiem bo przecież różnica jest tylko 0.02%,
        a w Millenium dochodzi 50zł/mc za ubezpieczenie, które i tak mam. W ING nie
        biorą opłaty za przyznanie kredytu i wcześniejszą spłatę, biorą bodajże
        0.19%/kwartał za ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki (czyli u mnie ok.
        6 miesięcy). Rozpatruję jeszcze PKO S.A. bo tam mam konto (choć są "słabi") i
        chyba będą mieli niezłą ofertę. Nie wiem tylko jak u nich z opłatami bo chyba
        życzą sobie za wszystko.
        Inną sprawą jest to (pisałem w innym wątku), że wpłaciłem 20% wartości
        mieszkania, od banku potrzebuję 35% na środkową ratę a ostatnią ratę spłacę z
        pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży aktualnego mieszkania więc tak naprawdę
        deklaruję, że mam tą pozostałą część. W ING zaproponowano mi że wypłacą mi
        pierwszą transzę 60 tys. a 5 tys. razem z moją ostatnią ratą po to aby ich
        pieniądze "zakończyły" inwestycję. Czyli w przypadku takiego rozwiązania ja
        muszę mieć od siebie 5 tys. zł na tą "środkową" ratę. Może są też i inne
        rozwiązania... robiw
      • robiw Re: PLN 5.37% PLN - Expander? 08.02.06, 21:29
        kinet napisał:

> zgadza sie,na taki okres zdecydowanie zlotowki;
        > godne polecenia jest tez millennium obecnie 5,35(wibor+0,75),bedzie nizej od kw
        > ietnia,bo bedzie liczone od nizszego wiboru(w tej chwili podstawa jest wibor=4,
        > 6);nawet doliczajac ubezpieczneie na zycie konieczne w tym banku to i tak koszt
        > kredytu bedzie nizszy niz w ing,a zawsze masz dodatkowe zabezpieczenie.

1.Czy w umowie z Bankiem zawsze podane jest oprocentowanie typu: WIBOR + marża?

2.Skoro w Expanderze proponują tyle samo co w ING to czy jest sens załatwiać
        przez pośrednika skoro bank ING mam kilometr dalej?

3. Pieniądze dla dewelopera mam mieć do końca Marca, więc nowy WIBOR mnie już
        nie dosięgnie, no chyba, że się mylę.

robiw
        • jk Re: PLN 5.37% PLN - Expander? 08.02.06, 21:45
          robiw napisał:

> 1.Czy w umowie z Bankiem zawsze podane jest oprocentowanie typu: WIBOR +
          > marża?

to zależy od banku, bo nie wszędzie oprocentowanie to wibor/libor + marża (tam
          gdzie tak jest, znajdziesz zapis w umowie; tak, gdzie nie, znadziejsz pewnie
          inny - proste smile)

> 2.Skoro w Expanderze proponują tyle samo co w ING to czy jest sens załatwiać
          > przez pośrednika skoro bank ING mam kilometr dalej?

no właśnie, zapytaj się w Expnadrze!
          bo powinno mieć atrakcyjniejszą odertę...

> 3. Pieniądze dla dewelopera mam mieć do końca Marca, więc nowy WIBOR mnie już
          > nie dosięgnie, no chyba, że się mylę.

nowego wiboru, jeśli nawet ma być, na razie nie ma - jeśli potrzebujesz kredytu
          teraz, to i tak nie ma sensu gdybać, co by było...
        • kinet Re: PLN 5.37% PLN - Expander? 08.02.06, 22:19
          1.nie w kazdym banku w umowie jest wibor + marza;w millennium i ing jest.
          2.oprocentowanie kredytu zmienia sie wraz z wiborem wtedy,kwestia tego jak czesto bank to robi.teraz w millennium jest wibor z ostatniego grudnia +0,75 i na takieprocent zaciagasz kredyt,ale...w kwietniu bedziesz mial oprocentowanie kredytu wibor z ostatniego marca +0,75(czyli wyjdzie w okolicach 5,05).jakby nie patrzec,to marza w millennium jest nizsza o 0,25 od tej w ing
          • robiw Re: PLN 5.37% PLN - Expander? 08.02.06, 22:24
            kinet napisał:

> 1.nie w kazdym banku w umowie jest wibor + marza;w millennium i ing jest.
            > 2.oprocentowanie kredytu zmienia sie wraz z wiborem wtedy,kwestia tego jak czes
            > to bank to robi.teraz w millennium jest wibor z ostatniego grudnia +0,75 i na t
            > akieprocent zaciagasz kredyt,ale...w kwietniu bedziesz mial oprocentowanie kred
            > ytu wibor z ostatniego marca +0,75(czyli wyjdzie w okolicach 5,05).jakby nie pa
            > trzec,to marza w millennium jest nizsza o 0,25 od tej w ing

To skąd w Millenium wychodzi 5.35% a ING 5.37% bo tak podają? robiw

• kinet Re: PLN 5.37% PLN - Expander? 08.02.06, 22:33
              ing bierze do wyliczenia oprocentowania biezacy,czyli aktualny wibor,a w millennium jest on uaktualniany raz na kwartal
              • robiw Re: PLN 5.37% PLN - Expander? 08.02.06, 23:23
                kinet napisał:

> ing bierze do wyliczenia oprocentowania biezacy,czyli aktualny wibor,a w millen
                > nium jest on uaktualniany raz na kwartal

To powinno być lepiej bo teraz jest niższy... a wychodzi, że jest gorzej... robiw
                • kinet Re: PLN 5.37% PLN - Expander? 09.02.06, 00:03
                  ale gdzie jest gorzej,w ing? ing ma wieksza marze
                  • robiw Re: PLN 5.37% PLN - Expander? 09.02.06, 05:57
                    kinet napisał:

> ale gdzie jest gorzej,w ing? ing ma wieksza marze

Nie wiem gdzie jest większa marża bo przecież podają wartość wynikową więc nie
                    wiadomo od jakiego WIBORU liczą... robiw
                    • kinet Re: PLN 5.37% PLN - Expander? 09.02.06, 06:42
                      wiec wlasnie napisalem,ze marza w millennium przy twoich parametrach kredytu to 0,75;w ing to 1;
                      pozdrawiam
                      • robiw Re: PLN 5.37% PLN - Expander? 09.02.06, 13:30
                        kinet napisał:

> wiec wlasnie napisalem,ze marza w millennium przy twoich parametrach kredytu to
                        > 0,75;w ing to 1;
                        > pozdrawiam

A może wybiorę takie rozwiązanie z racji, że ostatnią 3-cią ratę za mieszkanie
                        mam spłacić ze środków uzyskanych ze sprzedaży aktualnego:
                        Pożyczam od banku 146 tys. ale:
                        1. 65 tys. dostaję teraz a 81 tys. do końca Pażdziernika: wtedy sprzedaję
                        aktualne mieszkanie i spłacam bankowi 81 tys. i proszę o przeliczenie rat.
                        2. Ewentualnie rezygnuję z tych 81 tys. w Pażdzierniku jeśli będę miał pieniądze
                        se przedaży aktualnego mieszkania.

Gdzie te rozwiązania będą najmniej kosztowne - chyba ING?
                        Czy spłacać od teraz kapitał czy same odsetki?

Z góry dzięki... robiw
      • robiw Re: PLN 5.37% PLN - Expander? 08.02.06, 21:54
        kinet napisał:

> zgadza sie,na taki okres zdecydowanie zlotowki;
        > godne polecenia jest tez millennium obecnie 5,35(wibor+0,75),bedzie nizej od kw
        > ietnia,bo bedzie liczone od nizszego wiboru(w tej chwili podstawa jest wibor=4,
        > 6);nawet doliczajac ubezpieczneie na zycie konieczne w tym banku to i tak koszt
        > kredytu bedzie nizszy niz w ing,a zawsze masz dodatkowe zabezpieczenie.

Czy taniej będzie w Millenium to nie wiem bo przecież różnica jest tylko 0.02%,
        a w Millenium dochodzi 50zł/mc za ubezpieczenie, które i tak mam. W ING nie
        biorą opłaty za przyznanie kredytu i wcześniejszą spłatę, biorą bodajże
        0.19%/kwartał za ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki (czyli u mnie ok.
        6 miesięcy). Rozpatruję jeszcze PKO S.A. bo tam mam konto (choć są "słabi") i
        chyba będą mieli niezłą ofertę. Nie wiem tylko jak u nich z opłatami bo chyba
        życzą sobie za wszystko.

Inną sprawą jest to (pisałem w innym wątku), że wpłaciłem 20% wartości
        mieszkania, od banku potrzebuję 35% na środkową ratę a ostatnią ratę spłacę z
        pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży aktualnego mieszkania więc tak naprawdę
        deklaruję, że mam tą pozostałą część. W ING zaproponowano mi że wypłacą mi
        pierwszą transzę 60 tys. a 5 tys. razem z moją ostatnią ratą po to aby ich
        pieniądze "zakończyły" inwestycję. Czyli w przypadku takiego rozwiązania ja
        muszę mieć od siebie 5 tys. zł na tą "środkową" ratę. Może są też i inne
        rozwiązania... robiw
        • zbooycerz Re: PLN 5.37% PLN - Expander? 09.02.06, 10:14
          PKO SA jest ok, dawali 0.5% marzy na 2 lata i potem gwarantowane 0.75%

zniechecilo mnie jednak: polisa na zycie i tylko na 30 lat i bez bilansowania +
          platne dretwe konto

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka