Dodaj do ulubionych

Pytanie o kolejność działań

29.09.06, 18:17
Cześć,

Interesuje mnie zakup działki i budowa na niej domku - całość na kredyt. Prośba o wyjaśnienie kilku kwestii bo jestem całkowicie zielony:

Ponieważ najpierw zamierzam znaleźć działkę a potem dopiero pod jej kątem dopasować projekt - jak w takiej sytuacji bierze się kredyt:

1. Nie wiem jeszcze ile dokładnie potrzbuję na budowę. W pierwszej kolejności znam tylko koszt działki.

2. Nie wiem ile potrwa załatwianie formalności a co za tym idzie po jakim czasie od wzięcia kredytu na działkę - będę potrzebował pieniądze na budowę.

Jak się załatwia takie sprawy ? Czy bank udzieli kredytu na działkę wiedząc, że potrem będzie potrzebny jeszcze X zł na budowę ? Czy też trzeba mieć bardzo dokładny plan kosztów budowy domu już na etapie ubiegania się o kredyt na działkę ?

Prośba o podpowiedż ....
Pozdrowienia
Maryś
Obserwuj wątek
    • ziut19 Re: Pytanie o kolejność działań 29.09.06, 18:22
      Najpierw dzialka: wybierz, wez kredyt, kup.
      Nastepnie dom: znajdz projekt, zdobadz pozwolenia, ustal kosztorys, wez kredyt
      (albo w tym samym banku, albo splacisz poprzedni), buduj.
      • bolexim Re: Pytanie o kolejność działań 29.09.06, 23:53
        rzeczywiscie problem masz natury filozoficznej
        • marysioza Re: Pytanie o kolejność działań 30.09.06, 12:09
          Dzięki, wiedziałem że mogę liczyć na odpowiedź tego typu - brawo - sól wszystkich grup dyskusyjnych.

Na marginesie - odpowiedź Ziut19 była dla mnie bardzo trafna (nie dla każdego jest to oczywiste jeśli interesuje się tematem od 3 dni), geniuszu budowlany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka