otrebor76 07.10.06, 20:09 witam! czy to prawda, ze od 1 stycznia 2007r. zarówno kupujący jak i sprzedający działkę bedzie musiał zapłacić podatek w wysokości 19%? proszę o odpowiedż w tej sprawie. dziekuję z góry. robert Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowak-jarek Re: podatek 19 % ??? 07.10.06, 20:26 tego nie wiedza nawet najstarsi indianie.. patrzac na naszych"kochanych" politykow to wsyztskiego sie mozna spodziewac... Pozdrawaim Odpowiedz Link
arfer Re: podatek 19 % ??? 07.10.06, 21:16 Po pierwsze - tylko zbywca (który jest w tym momencie płatnikiem - jak się umówią z nabywcą - to inna sprawa). Po drugie - projekt ustawy leży w Sejmie i póki ożal się Boże koalicja nie będzie miała pewnej większości, dotąd nie zostanie poddany głosowaniu - i w komisji, i izbach parlamentu. Po trzecie - jeśli ustawa nie zostanie uchwalona do końca XI, nie wejdzie w życie od 1 I 07 (bo prawo wymaga wprowadzanie zmian podatkowych z co najmniej miesięcznym vacatio legis - orzecznie TK, którego Kaczki nie są w stanie ruszyć). Odpowiedz Link
arfer Re: podatek 19 % ??? 07.10.06, 21:17 Jeśli przeniesienia prawa lub własności nastąpiło po 1 I 07, tak, ale - patrz na mój pierwszy post. Odpowiedz Link
otrebor76 Re: podatek 19 % ??? 08.10.06, 11:20 witam! czyli na dwoje babka wróżyła....sytuacje mam taką, że nie wiem czy się spieszyć z zakupem działki do końca roku, czy na spokojnie juz w nowym roku realizowac cel. podatek 19% od zakupu działki to byłby spory koszt a nie uśmiecha mi się go ponosic. pozdrawiam Odpowiedz Link
arfer Re: podatek 19 % ??? 08.10.06, 12:20 Ale nie zapłacisz go przy zakupie (chyba, że zbywca nabył nieruchomość już w czasie obowiązywania nowej wersji podatków). Zapłacisz, kiedy będziesz chciał ją sprzedawać (dziś praktycznie w nielicznych sytuacjach podatek jest płacony). Odpowiedz Link
yansik Re: podatek 19 % ??? 09.10.06, 09:05 Jeżeli nawet przejdzie ta ustawa to: 1. Płaci tylko sprzedający 2.Podatek jest tylko od dochodu, czyli różnicy między tym co dałeś za nieruchomość, a tym co dostaniesz przy jej sprzedaży. 3.Od tego podatku można odliczyć koszty jakie poniosłeś na rzecz tej nieruchomości w czasie gdy byłeś jej właścicielem (nie wiem co może być tym kosztem przy gruncie, ale np w przypadku mieszkania można odliczyć koszty remontu itp.) Z resztą i tak jesteś nabywcą więc Ciebie ten podatek w tej chwili nie dotyczy. Pozdr. Odpowiedz Link
arfer Re: podatek 19 % ??? 09.10.06, 09:46 1. Tak, płaci sprzedający, ale zapewne będzie chciał (jak i dziś) obciążyć tymi kosztami nabywcę. 2,3. Racja, ale trzeba go będzie zapłacić. Obecny sposób opodatkowania w praktycznie większości sytuacji pozwala uniknąć podatku. Im szybciej wzrośnie wartość nieruchomości, tym bardziej będzie bolało. Pozdrawiam Odpowiedz Link