Dodaj do ulubionych

Czy ktoś mnie pocieszy?? chodzi o franka!!! pomocy

06.11.06, 22:54
Spłacam kredyt w transzach, mam ratę do 15 listopada i frank spadł duzo
poniżej poziomu w jakim zaciągnęłam kredyt - 2,456 CHF, w tech chwili przy
kwocie transzy 112000, jestem do tyłu jakieś 5000PLN!!!!
Co robić, czy już spłacać i być te 5 tys do tyłu bo może spaść jeszcze
bardziej, czy czekać do 15 listopada z nadzieją na cud??????
pomóżcie
Obserwuj wątek
    • jk Re: Czy ktoś mnie pocieszy?? chodzi o franka!!! p 06.11.06, 23:06
      Ja czekam. Co prawda do 22 listopada, ale czekam smile
      Trzymam kciuki za franka...
    • arfer Re: Czy ktoś mnie pocieszy?? chodzi o franka!!! p 06.11.06, 23:59
      Spłacasz, czy zaciągasz ?
    • patras-68 Re: Czy ktoś mnie pocieszy?? chodzi o franka!!! p 07.11.06, 01:34
      nie za bardzo wyjaśniasz jaki masz rodzaj spłaty czy to jest transza do
      dewelopera czy rata kredytu do banku ? Jeżeli to pierwsze to bym czekał ze
      wzgledu na to , że jest szansa na wzrost tak niski był bardzo dawno , jeżeli
      masz do zapłacenia ratę to spłata jest korzystna. Jeszcze musisz rozważyć czy
      nie masz karnych odsetek za spóźnioną spłatę i skalkulować czy mimo wszystko
      nie opłaca się poczekać. Ja tak zrobiłem w maju i opłacało sie.
      • gabi54 Re: Czy ktoś mnie pocieszy?? chodzi o franka!!! p 07.11.06, 08:39
        Spłacam transze do developera, tylko w takim wypadku niski frank jest dla mnie
        zagrożeniem. Jest szansa że wzrośnie??? Ja czytałam na różnych portalach że
        może tylko spadać!!

Boże właśnie sprawdziłam jest jeszcze gorzej niż wczoraj, zupełnie nie wiem co
        robić
        • miss.laura Re: Czy ktoś mnie pocieszy?? chodzi o franka!!! p 07.11.06, 17:01
          Zalezy w jakim banku masz ten kredyt?Bo niektore banki ida na reke i pozwalaja
          negocjowac kurs w dniu przelania pieniedzy.
          • gabi54 Re: Czy ktoś mnie pocieszy?? chodzi o franka!!! p 07.11.06, 17:23
            mam w BGŻ, a w jaki sposób negocjować, nie rozumiem - czy banki w ogóle idą na
            to?
            • gracja275 Re: Czy ktoś mnie pocieszy?? chodzi o franka!!! p 07.11.06, 17:56
              Też jestem w podobnej sytuacji. Najlepiej dogadac się z developerem i przesunąć
              termin wypłaty transzy i jak nie jest za poźno składać wniosek o kredyt w PLN.
              • gabi54 Re: Czy ktoś mnie pocieszy?? chodzi o franka!!! p 07.11.06, 18:30
                mówisz o przewalutowaniu? ale dlaczego, nie bardzo rozumiem?? przeciez jak już
                wypłacę wszystkie transze to bardzo dobrze bedzie jak kurs bedzie niski, bo
                raty bedz niskie. Tylko teraz jest to dla mnie niekorzystna sytuacja.
                Róznica w ratach chf i złotówkach była bardzo duża!!! Co moge zyskać i czy moge
                przewalutowac teraz???
                • gracja275 Re: Czy ktoś mnie pocieszy?? chodzi o franka!!! p 07.11.06, 18:36
                  Mówie o przewalutowaniu po wyplacie wszystkich transz. Zeby kredyt wziac w PLN
                  i uniknac doplat do transz, a potem przewalutowac na CHF - po wyplacie
                  ostatniej transzy. W tej chwili jest to krzystne rozwiazanie skoro frank stoi
                  nisko.
                  • gabi54 Re: Czy ktoś mnie pocieszy?? chodzi o franka!!! p 07.11.06, 19:07
                    to przewalutować po wpłacie transz czy przed bo troszke nagmatwałaś? pozatym
                    wydaje mi się to niemozliwe.
                    gabi
                    • gracja275 Re: Czy ktoś mnie pocieszy?? chodzi o franka!!! p 07.11.06, 19:13
                      dlaczego sądzisz, że niemozliwe jest przewalutowanie po wyplacie transz?
                      • miss.laura negocjacja kursu 07.11.06, 20:34
                        nikt o tym nie mowi, ale istnieje mozliwosc negocjacji po jakim kursie pojdzie
                        wyplata kredytu.Takie operacje robi Pko bp.podpisujesz umowe, po czym ja
                        przesylaja do dilerow w wawie, w tym czasie bank wysyla twoja umowe do wawy
                        oraz informacje ze kredyt jest wplacany.Po potwierdzeniu tych informacji
                        dzwonisz do wawy i rozmawiasz z dilerem, ktory proponuje ci kurs po jakim moze
                        odkupic od Ciebie chf,i mowi,ze odkupuje od Ciebie tyle i tyle frankow po takim
                        kursie.Czasem mozna zyskac 3-4 grosze, a przy duzym kredycie to robi sie 2500-
                        3000zl.Wracasz do banku i maja tam potwierdzenie operacji i nastepuje przelanie
                        srodkow, musi to nastapic tego samego dnia co negocjowalas kurs.Ale czy tak
                        jest w BGZ?Nie wiem?Kolezanka strasznie narzekala na ten bank. Wiec omijalam go.
                        • gabi54 Re: negocjacja kursu 07.11.06, 20:40
                          miss.laura napisała:
                          > nikt o tym nie mowi, ale istnieje mozliwosc negocjacji po jakim kursie
                          pojdzie
                          > wyplata kredytu.Takie operacje robi Pko bp.podpisujesz umowe, po czym ja
                          > przesylaja do dilerow w wawie, w tym czasie bank wysyla twoja umowe do wawy
                          > oraz informacje ze kredyt jest wplacany.Po potwierdzeniu tych informacji
                          > dzwonisz do wawy i rozmawiasz z dilerem, ktory proponuje ci kurs po jakim
                          moze
                          > odkupic od Ciebie chf,i mowi,ze odkupuje od Ciebie tyle i tyle frankow po
                          takim
                          >
                          > kursie.Czasem mozna zyskac 3-4 grosze, a przy duzym kredycie to robi sie 2500-
                          > 3000zl.Wracasz do banku i maja tam potwierdzenie operacji i nastepuje
                          przelanie
                          >
                          > srodkow, musi to nastapic tego samego dnia co negocjowalas kurs.Ale czy tak
                          > jest w BGZ?Nie wiem?Kolezanka strasznie narzekala na ten bank. Wiec omijalam
                          go
                          > .

Bardzo dziękuję, na pewno sie zorientuję czy jest taka możliwość, może u
                          doradcy expandera uzyskam dokładniejsze informacje jak to rozwiązać.
                          odnośnie banku BGZ, to ja też jestem na nie, jeśli chodzi o zwykłe rachunki,
                          utrzymanie kont - koszmar, ale kredyt mam na bdb warunkach, duzo lepszych niż
                          proponowano mi w innych bankach, no i uzyskałam go bardzo szybko.
                      • gabi54 Re: Czy ktoś mnie pocieszy?? chodzi o franka!!! p 07.11.06, 20:38
                        przewalutowanie po wypłacie transz jest możliwe owszem, tylko to juz będzie
                        wtedy po tym ryzyku kursowym, po ewentualnych dopłatach wynikających ze spadku
                        kursy chf. Tylko czy wtedy bedzie to już miało sens? Potem niski kurs będzie
                        jak najbardziej ok, bo wtedy raty będa mniejsze. Poza tym ja mam jeszce 2
                        transze teraz 15 listopada i ostatnią (niewielką) ostateczny termin około
                        lutego.
                        • patras-68 Re: Czy ktoś mnie pocieszy?? chodzi o franka!!! p 07.11.06, 20:50
                          Mialem wziąść kredyt w BGZ i zraziły mnie zasady na jakich jest przydzielana
                          kwota kredytu, rzeczywiście masz bolączkę tam przy złożeniu wniosku odrazu
                          całość przeliczają na franki i tyle ma sie do dyspozycji ostatecznie. Jak kurs
                          spada to sie może okazać , że zabraknie Ci na ostatnią transzę gdyż przy niskim
                          kursie potrzebujesz wymienić więcej franków i w ten sposób uszczupla Ci się
                          konto frankowe. Przemyśl czy nie warto zaczekać bo być może lepiej zapłacić
                          karne odsetki. Ale to juz sama musisz się zastanowić nikt nie jest w stanie
                          przewidzieć jak zachowa się kurs franka , może wybory coś zmienią. Narazie bym
                          nie panikował masz jeszcze czas. A przewalutowanie odpuść sobie to jest możliwe
                          dopiero po uruchomieniu całego kredytu.
                          • fkgrl Re: Czy ktoś mnie pocieszy?? chodzi o franka!!! p 07.11.06, 21:32
                            Dokładnie.
                            BTW: Czy przypadkiem przewalutowanie nie jest obciążone dodatkowymi kosztami?
                          • gabi54 Re: do patras-68 07.11.06, 21:49
                            patras-68 napisał:
                            > Mialem wziąść kredyt w BGZ i zraziły mnie zasady na jakich jest przydzielana
                            > kwota kredytu, rzeczywiście masz bolączkę tam przy złożeniu wniosku odrazu
                            > całość przeliczają na franki i tyle ma sie do dyspozycji ostatecznie. Jak
                            >kurs spada to sie może okazać , że zabraknie Ci na ostatnią transzę gdyż przy
                            >niskim kursie potrzebujesz wymienić więcej franków i w ten sposób uszczupla Ci
                            >się konto frankowe.

dokładnie tak jest jak piszesz, ale czy nie jest tak w każdym banku??????
                            Teraz to mam niezłe zdziwko. bo moja doradczyni z ekspander nic nie mówiła o
                            tym wyjątku. Czyli gdybym była w innym banku to nie byłoby problemu??????

>Przemyśl czy nie warto zaczekać bo być może lepiej zapłacić
                            > karne odsetki. Ale to juz sama musisz się zastanowić nikt nie jest w stanie
                            > przewidzieć jak zachowa się kurs franka , może wybory coś zmienią. Narazie
                            >bym nie panikował masz jeszcze czas. A przewalutowanie odpuść sobie to jest
                            >możliwe dopiero po uruchomieniu całego kredytu.

Nie panikować, już jestem na stracie ok 5000 (ponad 2250CHF), czy ten mój czas
                            8 dni wystarczy by coś się zmieniło?????
                            Ja już się tylko boję że będzie jeszcze gorzej.
                            Co do tych odsetek karnych to też tak myślałam, ale jak spadnie jeszcze
                            bardziej i do tego dojdą odsetki to już kaplica będzie. No mam totalną załamkęsad
                            • kajka777 Re: do patras-68 07.11.06, 22:26
                              gabi54 napisała:

> , ale czy nie jest tak w każdym banku??????

nie jest

> Teraz to mam niezłe zdziwko. bo moja doradczyni z ekspander nic nie mówiła o
                              > tym wyjątku. Czyli gdybym była w innym banku to nie byłoby problemu??????

nie byłoby.
                              Część banków przyznaje ci konkretna kwotę w PLN, a poszczególne transze są
                              przeliczane po kursie kupna w chwili uruchomienia każdej kolejnej transzy.
                              Wysokość zadłuzenia w CHF poznajesz więc dopiero w momencie uruchomienia całego
                              kredytu, ale też nie masz tez takiej sytuacji , jaką masz w tej chwili.
                              • gabi54 Re: do patras-68 07.11.06, 23:10
                                Część banków przyznaje ci konkretna kwotę w PLN, a poszczególne transze są
                                > przeliczane po kursie kupna w chwili uruchomienia każdej kolejnej transzy.
                                > Wysokość zadłuzenia w CHF poznajesz więc dopiero w momencie uruchomienia
                                całego
                                >
                                > kredytu, ale też nie masz tez takiej sytuacji , jaką masz w tej chwili.

Nie wiem czy dobrze rozumiem, czyli to zagrożenie w innych bankach też jest
                                tylko o ewentualnych dopłatach czy zwrotach dowiadujesz się pod koniec
                                wypłacania transz? Jeśli tak to ja mam podobnie, tylko ja wiem po prostu gdzie
                                leży punkt dopłaty czy zwrotu przy kursie 2,456 poniżej już dopłacam - ale te
                                dopłaty będe robić dopiero na koniec (tak samo jak zwroty - bo mam nadpłatę za
                                2 poprzednie transze, wypłacą mi ewentualnie pod koniec - po zsumowaniu
                                wszystkiego)

A może źle rozumiem i w innych bankach nie ma takich zagrożeń? i nie ma ryzyka
                                kursowego???????
                                • kajka777 Re: do patras-68 07.11.06, 23:50
                                  nie.
                                  powiedzmy, ze zaciagasz kredyt 300tys, wypłacany w 3 transzach po 100tys.
                                  Gdy bank wylicza CHF w chwili decyzji i kurs był np. 2,50, to zakupiłaś 120tys
                                  CHF. Gdy kurs spadnie do np. 2, 35 to pierwsza transza przeliczona na PLN
                                  wyniesie nie 100tys, a 94tys, więc musisz dopłacić z własnej kieszeni 6tys zł.

Gdy bank przelicza CHF w chwili uruchomienia transzy, to Deweloper nadal
                                  dostanie 100tys od banku (czyli ty nie dokładasz z własnych srodków), tyle
                                  tylko, że twoje zadłużenie w banku wyniesie na tą chwilę nie 40tys CHF, a
                                  42.553 CHF. Ale tą "różnicę" będzisz spłacać bankowi rozłożoną ratach przez 30
                                  lat.

dlatego przy rynku pierwotnym lepiej (wg mnie) zaciągać kredyt w takim banku,
                                  który przelicza CHF w chwili uruchomienia srodków.
                                  • gabi54 Re: do patras-68 08.11.06, 00:10
                                    już rozumiem, dziękuję za wyjaśnienie.

Ale sama już nie wiem co mam robićsad
                                    Mam jeszcze 7 dni (jest juz 00:10)
                            • patras-68 Re: do patras-68 08.11.06, 03:21
                              Powiem Ci , że też początkowo załatwiałem przez expandera i nigdy nie
                              proponowano mi BGZ a moje pierwsze rozmowy były we wrześniu tamtego roku w
                              sumie kredyt zaciągnełem w marcu tego roku , niestety smile jestem dociekliwy i
                              nie zawierzam jednej osobie. Indywidualnie rozmawiałem z wybranymi bankami
                              również z BGZ ( bo tam miałem konto) i właśnie oni proponowali mi z tego powodu
                              korzystną marżę ale bałem się takiej sytuacji jaką Ty masz teraz. Ostatecznie
                              wybrałem millenium tam kredyt przydzielają z ZŁ i indeksują do CHF każdą
                              transzę więc jest bezpieczniej. A wracając do propozycji expandera to głównie
                              proponowano mi mBank , bo rzeczywiście byli najkorzystniejsi procentowo ale
                              obawiałem się zasad na jakich było ustalane oprocentowanie. W mBanku nie było
                              podziału na marżę i libor tylko oprocentowanie ustalał prezes zarządu a to jest
                              bardzo ryzykowne.
                              Wracając do Twoich obaw , no cóż ciężko jest w takich sytuacjach radzić pewno
                              też bym panikował. Niestety przy CHF i kredycie w transzach jest takie ryzyko.
                              Może spróbuj przeanalizować kurs franka przez kilka ostatnich miesięcy a nawet
                              lat. Wiem, że to też nie jest pewne rozwiązanie ale z doświadczenia też wiem ,
                              że najgorszym doradcą jest panika.
                              Musisz podjąć decyzję sama bo nikt nie jest w stanie Ci tu doradzić. Masz dwa
                              wyjscia albo zareagować szybko mimo już pokaźnej straty i zlecić przelanie
                              transzy, albo zaryzykować i czekać na wzrost co napewno nastąpi ( tylko jest
                              ryzyko kiedy ) a ewentualnie negocjować z deweloperem o przesunieciu terminu
                              przelewu transzy ( jeżeli jest to możliwe).
                              Zyczę Ci trafnych decyzji i wysokiego franka. Powodzenia

• miss.laura odnosnie franka 08.11.06, 14:57
                                z wczorajszej wypowiedzi ekspertow w tv wynika,ze zlotowka bedzie sie
                                umocniac, w zwiazku z tym chf bedzie spadal.
                                ponadto podano jeszcze jedna zaleznosc, jesli gielda zwyzkuje w Polsce rownie
                                dobrze trzyma sie zlotowka. i z tego co prognozuja kurs chf bedzie spadal, bo
                                gielda dobrze sie trzyma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka