pe66 27.05.07, 23:23 Witam, mam oferty kredytu z kilku banków i niektóre opierają się o Libor 3M inne o 6M. Który waszym zdaniem jest korzystniejszy? Libor 6M jest w tej chwili wyższy ale czy tak jest w dłuższym okresie? P Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doradca-finansowy Re: Libor 3M i 6M 28.05.07, 14:15 generalnie tak! podobnie jak z lokatami - te 3 mies. są nizej oprocentowane niz 6-mies - bo opierają się na pododbnych założeniach. Bardzo, bardzo rzadko zdarza sie by wskazniki 6mies były korzystniejsze od 3mies. Odpowiedz Link
open_gh Re: Libor 3M i 6M 28.05.07, 19:49 Zgadzam się z przedmówcą. Kiedyś porównywałem sobie oba wskaźniki na money.pl. Można tam ustawić sobie dowolny okres i wygenerować wykres. Okazało się, że w okresie 2 lat tylko przez bodaj 2 miesiące libor 6m dla chf był niższy od 3m. Odpowiedz Link
pe66 Re: Libor 3M i 6M 29.05.07, 13:46 Dziuje za informacje. A jak oceniacie jaka różnica w marży rekompensuje oprocentowanie oparte o Libor 6M? Czy jeśli mam dwie oferty kredytowe (jedną 3M drugą 6M) i druga ma marże niższą o 0,1% to czy w praktyce ostateczna rata w dłuższym okresie będzie taka sama? Odpowiedz Link
zbooycerz Re: Libor 3M i 6M 29.05.07, 17:04 teraz 3M jest nizszy i powinienes miec przy nim wyzsza zdolnosc roznica jest jakies 0.3% nie mysl teraz o dlugim okresie, przeciez banki mozna zmieniac, refinansowac czy to jedyne kryterium? dostales tyle ile chciales i zostala tylko ta kwestia? Odpowiedz Link
pe66 Re: Libor 3M i 6M 29.05.07, 20:56 Tyle ile chciałem dostałem w kilku miejscach. Porównuje kredyty porównując całkowite koszty kredytu narastająco w poszczególnych latach i planuje jakieś refinansowanie. A tak pytam bo faktycznie mam dwie oferty jedną z 3M drugą 6M i różnica marży jest 0,1% ale dochodzą różne kursy i spread i w ostatecznie oferty są porównywalne. Wiec pytam co może być w przyszłości niedalekiej Odpowiedz Link
zbooycerz Re: Libor 3M i 6M 30.05.07, 18:23 w takim razie imho kupujesz za male mieszkanie, skoro masz tyle propozycji na ile lat bierzesz? spread i kursy moze sie wiele zmienic Odpowiedz Link