Dodaj do ulubionych

Libor 3M i 6M

27.05.07, 23:23
Witam,
mam oferty kredytu z kilku banków i niektóre opierają się o Libor 3M inne o
6M. Który waszym zdaniem jest korzystniejszy? Libor 6M jest w tej chwili
wyższy ale czy tak jest w dłuższym okresie?

P
Obserwuj wątek
    • doradca-finansowy Re: Libor 3M i 6M 28.05.07, 14:15
      generalnie tak!
      podobnie jak z lokatami - te 3 mies. są nizej oprocentowane niz 6-mies - bo
      opierają się na pododbnych założeniach. Bardzo, bardzo rzadko zdarza sie by
      wskazniki 6mies były korzystniejsze od 3mies.
      • open_gh Re: Libor 3M i 6M 28.05.07, 19:49
        Zgadzam się z przedmówcą. Kiedyś porównywałem sobie oba wskaźniki na money.pl.
        Można tam ustawić sobie dowolny okres i wygenerować wykres. Okazało się, że w
        okresie 2 lat tylko przez bodaj 2 miesiące libor 6m dla chf był niższy od 3m.
        • pe66 Re: Libor 3M i 6M 29.05.07, 13:46
          Dziuje za informacje. A jak oceniacie jaka różnica w marży rekompensuje
          oprocentowanie oparte o Libor 6M? Czy jeśli mam dwie oferty kredytowe (jedną 3M
          drugą 6M) i druga ma marże niższą o 0,1% to czy w praktyce ostateczna rata w
          dłuższym okresie będzie taka sama?
    • zbooycerz Re: Libor 3M i 6M 29.05.07, 17:04
      teraz 3M jest nizszy i powinienes miec przy nim wyzsza zdolnosc
      roznica jest jakies 0.3%

nie mysl teraz o dlugim okresie, przeciez banki mozna zmieniac, refinansowac smile

czy to jedyne kryterium? dostales tyle ile chciales i zostala tylko ta kwestia?
      • pe66 Re: Libor 3M i 6M 29.05.07, 20:56
        Tyle ile chciałem dostałem w kilku miejscach. Porównuje kredyty porównując
        całkowite koszty kredytu narastająco w poszczególnych latach i planuje jakieś
        refinansowanie. A tak pytam bo faktycznie mam dwie oferty jedną z 3M drugą 6M i
        różnica marży jest 0,1% ale dochodzą różne kursy i spread i w ostatecznie oferty
        są porównywalne. Wiec pytam co może być w przyszłości wink niedalekiej wink
        • zbooycerz Re: Libor 3M i 6M 30.05.07, 18:23
          w takim razie imho kupujesz za male mieszkanie, skoro masz tyle propozycji smile

na ile lat bierzesz?

spread i kursy moze sie wiele zmienic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka