Dodaj do ulubionych

kredyt bank marża prawie 8%!!!??? poradźcie!

03.11.08, 16:34
Witam!
dostaliśmy zgodę w kredyt banku 140tys zł w CHF na 30 lat, marża ok 3 %. Wielka radośc nie trwała jednak długo sad dzisiaj niestety dostaliśmy telefon od doradcy że marża w kredytbanku w CHF skoczyła do ok 8% i będzie szła cały czas w górę, poradził kredyt w EUR przy marży 2%.
Dzwoniłam równiez na infolinię KB, tam mnie poinformowano, ze aktualne oprocentowanie w CHF wynosi 7,92% a marża 5,2%.
Szczerze mówiac to nie wiem komu wierzyć.
Czy rzeczywiście to dobry moment aby brać kredyt w EUR???, a może szukać innego banku lub wstrzymAĆ się z kredytem do nowego roku?

poradźcie prosze, jutro mamy spotkanie z doradcą i mamy go powiadomić o naszej decyzji czy przepisujemy wniosek na EUR, nie ma kompletnie pojęcia co robić sad
Obserwuj wątek
    • al9 Re: kredyt bank marża prawie 8%!!!??? poradźcie! 03.11.08, 16:45
      bierz w złotówkach w jakimkolwiek banku z marżą 1 do 2
      za kilka miesiecy zobaczysz co będzie
      kredyt bank kopnij w dupę
      Pozdr
      al
    • lybero Marża poniżej 3%, kredyt w dwa tygodnie, to możliw 03.11.08, 19:32
      Nie decydować się na kredyt w kredyt banku, bank ma kłopoty z
      uruchamiem kredytów we frankach. Spokojnie zrobimy taki kredyt w
      innym banku, chętnie pomogę, proszę podać swój nr telefonu w liście
      do mnie: lybero@gazeta.pl
      • iskierka-1 Re: Marża poniżej 3%, kredyt w dwa tygodnie, to m 03.11.08, 20:03
        Skąd masz takie info, że bank ma kłopoty z uruchamianiem transz?

Akurat ten Bank miał do tej pory dobrą opinie, ludzie dostawali w nim takie
        kredyty o jakie wnioskowali, nie zmieniali pozytywnej decyzji ani warunków.

Niedobrze że taki sygnał o tym banku ;/
        ja czekam na umowę w nim ;/
    • madzioraa_23 Re: kredyt bank marża prawie 8%!!!??? poradźcie! 03.11.08, 20:42
      Faktycznie!!!! Na stronie Kredyt Banku- marza banku w CHF od 5,2. SZOK!!!
    • pawelmolenda Multibank 03.11.08, 21:09
      Witam serdecznie,
      5% to strasznie dużo proszę napisać coś więcej o kredycie a przygotuję Państwu
      ofertę Multibanku.
      Prowizja do negocjacji, wcześniejsza spłata, nadpłata oraz dowolna ilość zmian
      waluty kredytu bez opłat i prowizji.

Jeśli mają Państwo pytania proszę o kontakt.

Pozdrawiam

Paweł Molenda
      Multibank
      791 41 01 81
      molenda.pawel@wp.pl
      • arfer Re: Multibank 04.11.08, 01:17
        Ale marże co prawda niższa ok. 2 % niż KB, ale nie zmienia to faktu, że okolice 3 % w CHF to pomyłka.

Lepiej zaciągnąć tani kredyt w EUR albo PLN i przeczekać zawieruchę.

Kiedy sytuacja się uspokoi bank nie będzie dobrym wujkiem i automatycznie nie zmniejszy 3 % marży o połowę czy 2/3.
        • oracki Re: Multibank 04.11.08, 08:55
          Cześć arfer,

Marże 2 okolicach 3 % w CHF były już kilka lat temu, ludzie brali wtedy kredyty
          i nie było żadnych narzekań. Zastanówmy się, czy marże na poziomie 0,5 - 1% dla
          CHF, jakie były jeszcze niedawno proponowane przez większość banków, były
          marżami rozsądnymi ze strony banków? Czy przypadkiem nie były zbyt niskie?
          Rozumiem, że ludziom trudno się będzie przyzwyczaić od podwyżki marż, ale czy
          jest to ostatnia podwyżka? Szczerze mówiąc wątpię, aby marże na poziomie 3 % nie
          podskoczyły w perspektywie 2 tygodni czy miesiąca do poziomu 5 %. Jest to tylko
          i wyłącznie moja prywatna opinia - zupełnie niezwiązana z bankiem, w którym pracuję.

Pozdrawiam,
          Daniel Oracki
          • arfer Re: Multibank 04.11.08, 09:21
            I wynika to tylko z powodu braku płynności na rynku międzybankowym.

Czym w takim razie tłumaczysz kosmiczne marże w PLN w BRE w
            sytuacji, gdy inne banki nie dokonaly modyfikacji
            • oracki Re: Multibank 04.11.08, 12:22
              W MultiBanku zawsze mieliśmy wyższe od konkurencji marże na PLN. Wg. mnie
              spowodowane jest to z 2 względów :

1) Zawsze woleliśmy udzielać kredytów w CHF niż w PLN

2) rachunek bilansujący w PLN wymaga odpowiednio wyższej marży, aby był dla
              banku opłacalny. MultiPlan Offsetowy nie jest docelowo skierowany do każdego
              kredytobiorcy lecz do tego, który ma nadwyżki finansowe. Klient posiadający
              nadwyżki finansowe, powiedzmy, że chwilowe, ale jednak cyklicznie powtarzalne,
              może dzięki rachunkowi bilansującemu u nas sporo zaoszczędzić. Osoba, która
              takich nadwyżek nie posiada, a weźmie kredyt w PLN, zapłaci więcej. Marże w PLN
              przy MultiPlanie Offsetowym zawsze były wyższe niż w innych-niektórych bankach
              przy kredytach złotowych. Z tym, że tamte kredyty złotowe nie mają rachunku
              bilansującego. Jakby go posiadały, ich marże również byłyby odpowiednio wyższe.
              • arfer Re: Multibank 04.11.08, 20:51
                Jadna bajeczka. Akurat nie przeszkadza to także tym bankom, które także maja formę r-ku bilansującego.

A co do marż w PLN - jest różnica między wyższe, a skandalicznie wysokie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka