Dodaj do ulubionych

kopia pit-36 potwierdzona w urzędzie skarbowym

09.12.03, 14:06
Ubiegam się o kredyt mieszkaniowy i bank bezwględnie rząda kopii pit-36 za
zeszły rok potwierdzonej w urzędzie skarbowym. Przed złożeniem pitu niestety
nie zrobiłem kopii, a urzędniczka z urzędu skarbowego twierdzi, że wydają
tylko zaświadczenia o dochodach, a kopii pitu z 2002 nie może zrobić.
Niestety dla banku nie wystarczy zaświadczenie o uzyskanym dochodzie, bo
potrzebne są informacje o jego źródłach (umowa o pracę, umowy zlecenie itd).
W związku z tym mam pytanie, czy urząd skarbowy, zgodnie z obowiązującymi
przepisami, ma obowiązek udostępnić kopię zeszłorocznego pitu (tak twierdzi
pracownik banku), czy nie? Jeśli tak, to jaka jest podstawa prawna, a jeśli
nie to jak inaczej można rozwiązać ten problem?
Obserwuj wątek
    • sasanka21 Re: kopia pit-36 potwierdzona w urzędzie skarbowy 09.12.03, 15:22
      Mój bank chciał ode mnie kopię PIT-a i nie musiałam potwierdzać w US, tylko w
      banku wpisałam na końcu formularza w obecności pracownika banku, że potwierdzam
      za zgodność z oryginałem i wystarczyło. Ale jeśli tak wymagają a w US masz
      takie problemy, to zrób PIT w domu za zeszły rok jeszcze raz (chyba masz PIT 11
      z pracy, czy inne dokumenty na podstawie których robiłeś rozliczenie) i zanieś
      do US a oni wtedy bez problemu powinni Ci potwierdzić i już.
      pozdrawiam
    • robert.g5 Re: kopia pit-36 potwierdzona w urzędzie skarbowy 09.12.03, 16:33

--Zaswiadczenie z US o uzyskanych dochodach z poprzedniego roku jest
      wystarczającym dokumentem dla banku. Niejednokrotnie składam wnioski klientów
      którzy nie posiadają kopi PIT-ów rocznych z takimi własnie zaswiadczeniami bez
      żadnego problemu.
      Robert
      PARTNER
      0602306737
      Kontakt:serwis internetowy
      www.grodzki.waw.pl
      • okuran Re: kopia pit-36 potwierdzona w urzędzie skarbowy 09.12.03, 16:45
        Cześć
        Ja nie miałam żadnego problemu z uzyskaniem kopii z US.
        Zaznaczam, że był to US Praga Północ na Mycielskiego, a wydlądało to tak:
        Poszłam, powiedziałam Pani w okienku czego potrzebuję a ona mi, że muszę
        napisać podanie i kupić znaczek skarbowy za 5 zł. Po dwóch tygodniach
        mogłam zgłosić się po odbiór skserowanego przez US mojego PIT-u , ale za (na)
        każdą stronę musiałam kupić znaczek skarbowy za 3 zł. I to wszystko,
        podziękowałam i to wszystko !!!!!
        Życzę powodzenia , ja nie miałam żadnych problemów
        • andrut77 Re: kopia pit-36 potwierdzona w urzędzie skarbowy 09.12.03, 17:42
          dzięki za szybkie odpowiedzi, chociaż niewiele mi pomogły, bo:
          - chciałem zrobić tak jak podpowiada sasanka21, ale pracownik banku uparł się,
          że musi być kopia tego pierwotnie oddanego (pytałem go)
          - bank wymaga pitu i koniec, zaświadczenie o wymaganych dochodach już mam.
          pracownik banku twierdzi, jak już wcześniej wspomniałem, że z tego
          zaświadczenia nie wynika z jakiego źródła pochodzą dochody (tu nawet ma rację),
          a przy ustalaniu zdolności kredytowej inaczej traktowane są dochody z umowy o
          pracę i np umowy-zlecenia (mnożone są przez 0,8). być może w bankach, z którymi
          wpółpracuje robert.g5 jest inaczej.
          - niestety nie mam tyle szczęścia co okuran, urzędniczki w drugim urzędzie
          skarbowym w Szczecinie twardo obstają przy swoim, sądzę, że jedynie powołanie
          się na odpowiednie przypisy w tym przypadku pomoże (może pogubili te papiery, i
          dlatego robią takie problemy?).

dzięki i czekam na dalsze podpowiedzi
          • andrut77 (prawie) roztrzygnięcie 13.12.03, 15:59
            Okazuje się, że w części urzędów skarbowych (sprawdziłem) wydają kopie pit (i
            rzeczywiście kosztuje to 5 zł za podanie + 3 zł za stronę), ale w drugim us w
            Szczecinie nie. Jak spytałem urzędniczkę o podstawę prawną odmowy, to
            powiedziała, że wynika to z ordynacji podatkowej, ale nie podała dokładnie
            paragrafu. Jak ją spytałem czy to znaczy, że inne us, w których nie ma z tym
            problemu, łamią prawo, to nie chciała odpowiedzieć. Zaproponowała też, żeby
            złożyć podanie o zrobienie kopii to wtedy się zastanowią i już dokładnie
            podstawę prawną podadzą (nie mam na to czasu, bo kredyt mi jest już potrzbny).
            Pracownik banku, po propozycji żeby sam zadzwonił do us i się dowiedział, że
            nie można takiej kopii uzyskać, zgodził się jednak przyjąc zaświadczenie o
            dochodzie jakie us łaskawie wydaje. Pzzy okazji dowiedziałem się, że w drugim
            us w Szczecinie nie dadzą nawet potwierdzenia na kopii, że się dany pit złożyło
            (potwierdzenia dają na swoich świstkach papieru, ale z nich nie wynika jakiej
            treści był złożony pit, więc dla banku jest on niczym). Oczywiście w innych us
            nie ma z tym problemu, wiele osób tak robi. Czemu drugi us w Szczecinie jest
            taki wyjątkowy nie wiem, może moja znajoma dziennikarka się zainteresuje.

ps. dziękuję ekspertom z expandera za liczne wypowiedzi w tym wątku
            • ofertapracy1 Re: (prawie) roztrzygnięcie 16.12.03, 00:04
              gdyby urzędnik bankowy jednak zmienił zdanie, proponuję zmianę banku. Pomogę
              bezprowizyjnie. 0-504 212 387 Piotr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka