04.01.11, 22:01
Czy ktoś mi może powiedzieć, jak wygląda wypadanie zębów mlecznych? Czy one wszystkie wypadną w niedługich odstępach czasowych, czy tak jak u ludzi co jakiś dłuższy lub krótszy czas? Dzisiaj Klusce wypadły 2 zęby... Jako, że późno jej się wyżynały, kiełki były już dawno, a pozostałe ledwo widoczne, pogubiłam się... Nie wiem co to za zęby jej wyleciały... :(
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • shih-an Re: Zęby!! 05.01.11, 09:53
      Zęby mleczne wypadają od 3 do ok 7 miesięcy (sprawa osobnicza).
      Na ogół najpierw wypadają siekacze, potem przedtrzonowe, trzonowe i kły.
      U shih-tzu często występują tzw. przetrwałe zęby mleczne. Najczęściej są to kły, chociaż nie tylko. Kiedy zauważysz, że w jakimś miejscu pojawiają się "podwójne" zęby, czyli że jeszcze nie wypadł mleczny, a już wychodzi stały, za wszelką cenę próbuj rozruszać mocno mleczaka, aby wypadł. Jeśli nie uda Ci się to, a stały będzie wyrastał krzywo, pójdź do weta, aby usunął mleczaka.
      Pozdrawiam :)
    • an3czka2 Re: Zęby!! 05.01.11, 09:55
      Wypadają różnie, jednemu szybciej, drugiemu wolniej. Mojej wypadł pierwszy ząb około 8-9 m-ca. Późno jak na psa, ale długo miała podwójne na dole. Wyglądało to komicznie, zęby jak u rekina. Na szczęście rosły równe, nie powodowały wykrzywienia stałych, więc nic z tym nie robiłam. Do dziś ma jednego mleczaka (ma 1,5 roku). Poprzedniemu jednak wypadły błyskawicznie, bo w parę tygodni, i dużo wcześniej. Gdzieś około 5-6 miesiąca. musisz tylko pilnować czy mleczaki nie wykrzywiają stałych, bo jeżeli wykrzywiają minimalnie, to natychmiast musisz usunąć u weta. Pozdrawiam Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka