Dodaj do ulubionych

przyczyny łzawienia

03.04.12, 09:02
są różne a jedną z nich jest dwurzędowość rzęs.
to właśnie powodowalo łzawienie itp u frediego a kanaliki są drożne.

wczoraj wreszcie dotarłam do dr Kiełbowicza (tydzień wcześniej nie dotarłam bo okradli nam auto we Wrocku itd ), udało się, miałam szczęście.

dr usuwał te dodatkowe rzęski ( byly martwe, gorzej by było jakby były wrośnięte).

za 2 tyg kontrola, być może trzeba zabieg " powtórzyć" i tak trzeba zaliczyć z kilka wizyt.

te rzęski drażnią oko uszkadzają rogówkę, powodują stany zapalne, jaki to musi być dyskomfort i ból itp

fredi ma uszkodzoną rogówkę i myślałam, że przyczyną było jak kiedyś zaliczył skok na narożnik w kuchni i niefortunnie walnął się w kant stołu.Nie było obrzęku oka żadnej krwi itp więc nie poszłam do weta.

co może być niepokojące u psiaków, częste mrużenie( jak był mały często tak robił ).

zaczerwienione ' białkówka", ja myślałam, ze to tylko przez włoski, które rosną w kącikach oczu.

nieprzyjemny zapach itd

farfocle w oczach itd

zafundowałam skarbkowi cierpienie, bo zaufałam wetowi/wetce, że tak ma być...
Obserwuj wątek
    • an3czka2 Re: przyczyny łzawienia 03.04.12, 09:31
      Lila ma to samo, przyznaj się ile kasy cię to kosztowało?, mój mi coś tam wspominał ale nie pamiętam ile mówił. Ja muszę Lilę wysterylizować w tym roku, małą na wiosnę w przyszłym. To są niestety koszty. Najlepiej to robić w marcu, bo jest duża obniżka za sterylkę, ale u Lili było za późno bo dostała właśnie:( w marciu. Na te oczka się piszę też, jeszcze muszę u drugiej sprawdzić czy nie ma też podwójnych rzęs. Zobaczymy jakie efekty będą u ciebie, znaczy u Frediego po zabiegu, Pozdrawiam Ania.
      • cccykoria Re: przyczyny łzawienia 03.04.12, 12:28
        an3czka2 napisała:

> Lila ma to samo, przyznaj się ile kasy cię to kosztowało?, mój mi coś tam wspom
        > inał ale nie pamiętam ile mówił. Ja muszę Lilę wysterylizować w tym roku, małą
        > na wiosnę w przyszłym. To są niestety koszty. Najlepiej to robić w marcu, bo je
        > st duża obniżka za sterylkę, ale u Lili było za późno bo dostała właśnie:( w ma
        > rciu. Na te oczka się piszę też, jeszcze muszę u drugiej sprawdzić czy nie ma t
        > eż podwójnych rzęs. Zobaczymy jakie efekty będą u ciebie, znaczy u Frediego po
        > zabiegu, Pozdrawiam Ania.

400 zł :)), pojechałam i nie przyszło mi do głowy, że dr w ten dzień będzie dr robił. fredi najedzony tzn o 13 dałam mu jeść a zabieg o 20. Dostałam opiernicz:) za to a tak w ogóle "to pani nie wiedziała, że to weterynarza przychodzi się z pieskiem "głodnym" :) dr na luzie :)) a ja w strachu:)) nie wspomnę o fredim...

podał zastrzyk na bazie relanium (pierwsze zważył ) i po około 10 min fredi zwymiotował, nadmiar jedzenia.Czekałam jeszcze może z 20 min i podał krople znieczulające i zaczął usuwać te włoski i martwymi cebulkami. dokładnie wszystko tłumaczył. Zresztą wszystko widziałam w monitorze.

następne wizyty nie dopytałam:)

babka była z buldożką angielską do kontroli, ale ona miała usuwane laserowo i płaciła 600zł, miała mocno wrośnięte i b. gęsto.

byłam w strachu, fredi dostawał takich "drgawek" co jakiś czas ale dr powiedział, że to normalne a dochodził do siebie z 3 godz, po tym " głupim jasiu" i noc z głowy:))

ale ja tak mam, nadopiekuńczość:)

fabia może nie mieć, zależy jakie geny? może po tatusiu? ale warto sprawdzić.pozdrawiam

a dojechać tam to koszmar, ukradli nam radio i nawigację więc bładziliśmy, dopiero syna olśniło, że ma nawigację w tel.:))
        • iwona.jg Re: przyczyny łzawienia 04.04.12, 14:57
          Dziewczynki, a czy te podwójne rzęsy zauważyłyście same? Czy tylko po objawach doszłyście,że to może być to... Mojemu zdarzają się śpiochy i farfocle... ale baaaardzo rzadko
          • an3czka2 Re: przyczyny łzawienia 04.04.12, 17:49
            Można to zauważyć odwijając powiekę dolną psiakowi, od strony noska. Mojej sprawdził to wet i od razu wylazło. Teraz kolej na młodszą, u niej jest gorzej gdyż jest czarna i ma oprawę oczu też ciemną. Muszę się zdać na fachowca:). Pozdrawiam Ania.
            • iwona.jg Re: przyczyny łzawienia 05.04.12, 07:33
              Pooglądałam oczyska mojej bestii i nic tam nie widzę... Przy kolejnej wizycie u weta poproszę,żeby fachowiec zajrzał.
              • cccykoria Re: Iwonko 05.04.12, 10:54
                Twój żabek nie musi tego mieć, ale warto wiedzieć, że takie 'schorzenie" istnieje, dużo ludzi czyta więc zamieściłam to informacyjnie.

co do badania u weta, moja tego nie widziała(powiedziała, że okuliści mają odpowiedni sprzęt itp), stwierdziła tylko niedrożność, ale mnie poinformowała, że przyczyn może być dużo

co do objawów to napisałam jakie fredi miał, te farfocle, to wyglądały na oczku tak, jak "gęsty katar", ciężko było ściągnąć ponieważ fredi zamykał oczko a częsta ingerencja mogła też powodować podrażnienia.
                te dodatkowe rzęski są nie tylko na dolnej powiece, ale mogą być również na górnej, fredi tak miał.
                zdziwiło dr, to naprawdę rzadkość, fredi miał nie tylko na brzegach ale daleko wgłąb powiek do góry i(tzn od brzegu górnej, dalej w połowie powiek).

Ania już wcześniej o tym pisała, ma super weta, który to zauważył, ja zaufałam wetce, a niestety trzeba brać pozór na to co mówi.

czy przestaną łzawić, nie mam pojęcia, na razie kropię kroplami i maścią i do kontroli.

na pewno mrużenie częste i ocieranie oczka , daje sygnał, że coś się dzieje. pozdrawiam
                • adzikkkkk Re: Iwonko 05.04.12, 11:06
                  Swoją drogą koszt takiego zabiegu też jest niezły, no ale jak trzeba to trzeba. Nie może się piesek męczyć. U moich chyba wszystko ok, ale dla pewności zapytam weta następnym razem.
    • marta13sar Re: przyczyny łzawienia 13.04.12, 08:48
      Witajcie. Moja Amber bardzo łzawi i ma zacieki. Przemywam jej codziennie rano oczka wodą przegotowaną, a po południu stosuję herę. NIestety niewiele to daje. Ostatnio byłam u weta i zapytałam się o te podwójne rzęsy, ale pani dr nawet nie spojrzała w oczka, tylko stwierdziła, że gdyby miała te podwójne rzęsy, to w jej wieku (prawie 2 lata), miałaby bardzo zniszczone gałki oczne (białka). Powiedziała, że trzeba tylko utrzymywać higienę oczek i tyle. Zamówiłam teraz takie cudo (jeszcze nie doszło): www.zooplus.pl/shop/psy/maszynki_pielegnacja_psa/pielegnacja_oczu_uszu/pielegnacja_oczy/31740. Czy znacie te krople? Pomagają?
      • an3czka2 Re: przyczyny łzawienia 13.04.12, 12:28
        Marta kobieta opowiada bzdury, Lila będzie w lipcu miała trzy latka i oczy czyste ma jak łza, a podwójne rzęsy ma. Ja zrobię zabieg , bo widzę że czasem ma zaczerwienione oczka ale na razie daję kropelki łagodzące i pomaga. Zabieg jednak tak czy inaczej ją nie minie. Jeszcze zobaczę co u małej, ale podejrzewam to samo, po mamusi. Pozdrawiam Ania.
        Pozdrawiam Ania, uściski dla Amber od moich dziewczyn:)
        • toffik-kk Re: przyczyny łzawienia 02.06.12, 14:05
          Ja byyłam z moim pieskiem w czwartek u weterynarza i pani stwierdziła zapalenie spojówki ale nie wypatrzyła tych podwójnych rzęs dopiero jak mu kropiłam oczka to wypatrzyłam włoski tak jak by wyrastały z oka zajrzałam bardziej i one rosną tak w kąciku od strony noska pod powieką.Dziś byłam znów u weta bo bardzo mnie to zaniepokoiło i lekarz potwierdził dwurzędowość rzęs muszą być usunięte w jednym oczku malutka a w fldrugim dosyć sporo.U mnie w mieście nikt nie robi takich zabiegów skierowali mnie do wrocławia w poniedziałek będę dzwonić umawiać się na zabieg do dr kiełbowicza.Jak możecie to prosze napiszcie mi jak piesek zachowuje się po takim zabiegu czy nie ma żadnych powikłań bardzo sie o niego martwię także piszcie wszystko co wiecie na ten temat będę bardzo wdzięczne pozdrawiam z Toffikiem
          • cccykoria Re: przyczyny łzawienia 06.06.12, 10:16
            daj znać jak będziesz u Kiełbowicza, ja miałam jechać pod koniec maja ale w związku że ślubem córci jadę po 15 czerwca.

jeżeli chodzi o znieczulenie to daje kropelki do oczu a jeżeli chodzi o "oglupiacz" to daje jakiś zastrzyk na bazie relanium ale nazwy nie powiedział a powinien.

najgorsza rzecz dla mnie to patrzeć jak fredi jest bezsilny po tym.Leży bez ruchu, oczy otwarte niemożność poruszania się, ten stan trwa z 2-3 godziny, potem powoli dochodzi do siebie. 1-wszym razem zrobił siku w legowisko po zabiegu.

tofikowi daj jeść miedzy 7-8 rano i do zabiegu już nic. Pomimo tego troszku zwymiotował.

babka była z yorkiem na zabieg a przyczyna była inna.

odezwij się, pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka