Dodaj do ulubionych

drapie się !

21.08.13, 22:17
Witam, Od wczoraj mieszka z nami nasza sunia , obecnie ma 7 tyg. A dzisiaj zaczeła sie drapać , po uszkach i gryzie łapki sobie. Jaki może byc powód tego drapania, Niewiem czy w poprzednim domu tez tak się drapała. Wczoraj jak ja odebrałam, mimo że jest po pierwszym szczepieniu i odrobaczeniu pojechałam z nią od razu do weta aby ją zobaczył. I wszystko jest ok. mała jest zdrowa , niema lokatorów. Możliwe, że draoie się z nerwów, chociaż dodam , ze pierwszą noc spędziła spokojnie, sama w swoim kojcu spała, co ok. 2 godz. budziła się , podchodziła do łożka aby ją pogłaskać i tak zasypiała lub odchodziła do swojego legowiska. Ani nie piskała. Rano ładnie zjadła, jest wesoła, bawi się . ale większość dnia przesypia. Z góry dziękuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • an3czka2 Re: drapie się ! 05.09.13, 17:40
      Nie wiem dlaczego nikt ci nie odpisał, ale drapanie faktycznie może byc na tle nerwowym, ale i też uczuleniem na karmę, czym jest karmiona?. Wystrzegała bym się kurczaka, bardzo uczulają psy.
      Pozdrawiam Ania.
    • malgokasp59 Re: drapie się ! 05.09.13, 19:54
      Gdy moja zaczęła się drapać więcej niż normalnie i wylizywała łapki za namowa weta odstawiłam kurczaka i paru miesiącach jest ok. Ale moja była znacznie starsza od twojej miała prawie rok.
      Może legowisko ją uczuliło ?
      • dziewczyna1983 Re: drapie się ! 06.09.13, 13:17
        aktualnie je royala weterynaryjnego. Ale parę dni temu zauważyłam ,że drapanie powoli ustąpiło. Wet twierdzi, że być może przyczyna było to ,że szczeniak jeszcze ma jakaś powłokę na skórze po porodzie i dlatego się drapał. Obserwuję maluszka i tak jak już pisałam powoli coraz mniej sie drapie. A co do royala tez zgadzam się ,że niejest zbyt dobrą karmą, mam juz w sumie koncówke i mam zamiar przejśc na inną, myślę o applaws tam jest 75 % mięsa lub acana.Pozdrawiam i dzięki za odp.
        • an3czka2 Re: drapie się ! 06.09.13, 17:54
          Kochanie psiaki z jakąś powłoką to bzdura. Miałam miot i żadne się nie drapało a już na pewno nie wylizywało ła-pek. Jeżeli to ustępuje to super, ale na prawdę trzymaj się od karm royala i wszelkich z kurczakiem z daleka. Mam alergiczkę i wiem co mówię. Szukając karmy patrz aby w składzie też nie było mięsa powyżej 35-40% procent, bo ta rasa ma dostawać około 30 paru procent mięsa. Za duża ilość im szkodzi. Można psa przebiałkować i to jest bardzo kłopotliwe. Jest wiele wspaniałych karm o odpowiedniej proporcji dla shih.
          Pozdrawiam Ania.
          • dziewczyna1983 Re: drapie się ! 06.09.13, 20:35
            A jaka karme byś mi poleciła? Myślałam , że im więcej %mięsa tym lepiej.
            • an3czka2 Re: drapie się ! 06.09.13, 21:31
              W sumie kochanie w karmach dla szczeniąt nie bardzo siedzę, a tu ciągle jakieś nowości wchodzą. Wiem jedno trzeba unikać kurczaka w karmach. Ja swoje maluszki w drugim miesiącu dokarmiałam Royalem starterem, bo tak mi doradziła koleżanka(hodowczyni), ale na dłuższą metę nie sprawdził się. Potem przeszłam na Purinę Pro Plan z indykiem i ryżem. To dobra karma, maluszki ładnie ją podjadały. Mało jednak tego dojadały, bo mamusia je karmiła do 3 m-ca sama. Miała naturę nad opiekuńczej mamuni:). Świetna karma była Symply, niestety Anglicy wycofali się z dostaw na nasz kraj. Teraz zaglądnęłam na net i jest parę ciekawych karm pod względem składu dla szczeniaczków. Ja też zmieniłam karmę na nową i jak na razie jestem zachwycona. Z tego co wyczytałam to godna uwagi jest karma Healthy Paws -królik z łososiem, Forza 10- jagnięcina z ryżem, oraz jest też Purina Pro Plan - jagnięcina z ryżem. Szkoda że z Gosbi mają tylko dla szczeniąt z kurczakiem, ja muszę uważać na kurczaka, bo mam przykre doświadczenia z Lilunią. Sprawdz te karmy co napisałam i może dla pewności poszukaj opinii na forach. Życzę udanych poszukiwań i jak coś to pytaj.
              Pozdrawiam Ania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka