Dodaj do ulubionych

smutna wiadomosc

12.04.14, 17:06

Wczoraj byłam z małym u weta na odrobaczaniu i kontroli... Niestety nasz malec ma przepukline. Wet powiedział ze to nie zagraza pieskowi ,bo piesek moze chodzic z nia gorzej suczka.. Kazal obserwowac jesli bedzie rosła to mowilo operacji :( zmartwiło mnie to...
Może ktoś mi napisac cos wiecej o tym czy lepiej juz usunac i miec z glowy czy poczekac...
Co z tym robic, uwazac na cos, czegos nie robic????
Wet powiedzial tyle obserwowac.Moze ktos mial do czynienia z przepuklina u swojego pieska?
Obserwuj wątek
    • an3czka2 Re: smutna wiadomosc 12.04.14, 20:09
      Kamilko spokojnie, przepuklina to nie tragedia :). U shih to dość częste.. Musisz po prostu obserwować jak powiedział lekarz. Przede wszystkim niech mały się nie forsuje za dużo, nie baw się z nim jakieś przeciąganki i takie siłowe zabawy. Podnoś go tylko łapiąc pod pupkę, a nie pod łapki i do góry. Podnoszenie pod łapki naciąga powłoki brzuszne i nasila przepukline. Moja Lila też miała, ale lekarz doradził mi aby przed kryciem zoperować. Miała dosłownie miesiąc przed kryciem operację i zagoiło się błyskawicznie i problem był z głowy :). Ja bym usunęła i tak wcześniej czy później. Fabcia miała nie tak dawno przy sterylce usuwany tłuszczak, pozostałość po przepuklinie. Często przepuklina zarasta, a tłuszczak zostaje i wydaje się nam że pies ma ją nadal. Mnie tak chcieli naciąć na kasę i ,,wycinać"dużą przepuklinę. Na szczęście poszłam do weta stałego i nieźle się uśmiał. Pokazał mi jak sprawdzać czy jest tam nadal, czy zarosła już. Sprawdzaj co jakiś czas pacem czy dziurka się nie powiększa , i jak wyczujesz że się powiększa to usuń małemu to świństwo. Oby było dobrze, i spokojnie :).
      Pozdrawiam Ania.
      • kamila2401 Re: smutna wiadomosc 12.04.14, 22:20
        troszkę poczytałam i teraz też ta odpowiedz mnie uspokoila...
        A jak ze skakaniem??? Bo mój mały nie usiedzi na miejscu,małe ADHD :D
        • an3czka2 Re: smutna wiadomosc 13.04.14, 10:43
          Kamilka przecież nie uwiążesz go do kaloryfera :), moja Lila to też ADHD i jakoś jej to nie zaszkodziło. Bawić się musi, to normalny zdrowy psiaczek. Najbardziej uważaj na to podnoszenie go, aby tych powłok brzusznych nie naciągać. Swoją drogą to jaką dużą ma tą przepuklinkę?
          Pozdrawiam Ania.
          • kamila2401 Re: smutna wiadomosc 14.04.14, 21:59
            jak gobralismy to nic nie zauwazylismy... chodzilismy do weta tez byl kontrolowany i nic...teraz doktor zauwazyl :/ jutro jade do weta z Simba( mamy maly problem z uszkiem) to przy okazji jeszcze porozmawiam z nim. Wielkosc jaka jest? hmm... wielkosci moze pestki wisni.. moze tak porownam..
    • egeltje Re: smutna wiadomosc 13.04.14, 11:24
      Ojej...Jak przeczytalam tytul posta to na prawde sie wystraszylam,ze cos zlego sie stalo :P.Nie martw sie na zapas,skoro dopiero teraz przepuklina zostala zauwazona ,to raczej nie jest duza.Moj tez ma przepukline od urodzenia (zdarza sie dosyc czesto u shih-tzakow..). Hodowczyni nas od razu poinformowala,z gwarancja ,ze w razie koniecznosci operacji ona zwroci koszta. Jak na razie jednak wszystko jest ok ,nic zlego sie nie dzieje,wiec nie panikujemy-Tobie tez to radze ;-).Sprawdzaj co jakis czas te przepuklinke palcem i niech co jakis czas lekarz tez przy okazji zerknie .Bedzie dobrze :).Pozdrawiamy
      • carrie.bradshaw-preston Re: smutna wiadomosc 23.04.14, 20:08
        Nasz piesek shiz tzu konczy jutro 4 lata, tez ma przepukline, szaleje jak wariat i nic mu nie jest takze nie martw sie na zapas :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka