agamatik 20.08.14, 15:07 Witam, w innym poście PROBLEM Z OCZKIEM zamieściłam inf odnośnie mojej suni i jej problemu z oczkiem, proszę o radę co mam robić i czy ktoś z Was miał podobny problem. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
an3czka2 Re: PROSZĘ O RADĘ. do agamatik 22.08.14, 11:46 Aga moja młodsza sunia miała paskudne zacieki pod oczkami, wydzielał się też paskudny zapach z pod oczek, dosłownie zapach kutra rybackiego. Nasz wet sprawdził oczka dokładnie i okazało się że ma wadliwą budowę oka i skierował nas do okulisty(zwierzęcego) na dalsze leczenie. Okazało się że mała ma kanaliki łzowe w innym miejscu, nie w kącikach oka a po środku dokładnie i dlatego łzawienie powoduje zapach paskudny. Oprócz tego ma też coś z gałkami ocznymi znaczy z budową oka. Jest to jednak do opanowania, dużo krople pomagają, zmniejszają łzawienie i nie infekuje się pod oczkami. Wady jednak nie można wyleczyć, trzeba pilnować czy nic się nie dzieje z gałką. Druga sunia Lila ma rzęsy rosnące wewnątrz oka, ale okulistka powiedziała aby ich nie usuwać, bo i tak odrosną. Lila jednak nie ma zacieków, przemywam oczka codziennie i jest spokój. Problemy z oczkami to prawie norma w tej rasie, ma je bardzo dużo psiaczków. Pozdrawiam Ania. Odpowiedz Link
agamatik Re: PROSZĘ O RADĘ. do agamatik 22.08.14, 12:35 Dzięki, ja postanowiłam poczekac jakis czas i może te włoski podrosną i wtedy wywiną się na zewnątrz tak aby nie drazniły oczka. Niechce jej narażać na niepotrzebny zabieg/operację i to właśnie w oku. Oczka również jej przemywam , niema bardzo dużych zacieków, właściwie wcale. Pozdrawiam Odpowiedz Link