12.06.02, 18:57
ile tak na prawdę ma budyń kalorii ?! Jaka jest zależność kaloryczna budyniu od mleka i od proszku ? Czesto robie sobie budyn , a poniewaz jestem na diecie , bardzo nurtuje mnie putanie jak zalezy kaloryczność jego od proporcji. Na opakowaniach często jest napisane ze 100ml= 96 kal. ale jak to sie zmieni kiedy np. użyję mleka sojowego (100g=55kal) i nie dodam cukru.. a takze jak wezme do budyniu mniej mleka(np. 400-350 ml) i cala paczke budyniu np dodam łyzeczke cukru . Jak mam obliczyc ile to kalorii ??!!?! CZy ktos wie jak obliczyc ile bedzie kalorii miala paczka budyniu (już z cukrem - 60g) , z mlekiem sojowym(100g =55 kal)-ok. 500ml??!??! Bardzo prosze o pomoc ..bo na prawdę nie wiem od czego zależy kalorycznosc budyniu i jak moge sobie wyliczyć w stosunku do odpowiednich proporcji budyniu i mleka// CZy ktos wie ile kalorii mam sam proszek bez mleka??!?! Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • lily Re: BUDYŃ!!! 13.06.02, 11:04
      Doprawdy masz wielki dylemat i problem. Zjedz budyń, smacznego i koniec kropka.
      Przecież można oszaleć żyjąc z ołówkiem i kartką w ręku na której się zlicza
      wszystkie zjedzone kalorie. Pamiętaj, że nigdy nie będziesz mieć na "koncie"
      akurat tyle ile podają tabele, zauważ że w jednej tabeli pisze że dany produkt
      ma tyle a w drugiej ma inną wartość. Pomyśl, jak można obliczyć że 100 g
      czekolady ma akurat 559 kcal a nie 560 albo 550. Przecież to jest paranoja!
      Wyluzuj się człowieku.

pzdr
      Lily
    • oliw1 Re: BUDYŃ!!! 13.06.02, 15:42
      Nie chodzi o to zeby sie wyluzowac lub nie... lubie wiedziec....i juz!!! wiec
      jezeli ktos posiada takowe wiadomosci to dlaczego ma nie napisac !? jak jest
      niedokladnie podane coś to wkurza i ciekawi..ja chce te watpliwosc rozwiac, to
      zle?!! chyba nie.
    • aleksandra.cichocka Re: BUDYŃ!!! 16.06.02, 20:54
      Na opakowaniu budyniu z cukrem jest podane, że 100g gotowego budyniu to 92kcal.
      Składa się na to 100g mleka 2% tł., które dostarcza 52kcal + 1 łyżeczka cukru
      (5g) 20kcal, czyli na 100g gotowego budyniu przypada 72kcal z mleka i cukru i
      20kcal z proszku budyniowego (jeśli jest to proszek bez cukru i bez mleka).
      100g mleka 3,2% to 62 kcal; mleka 1,5% 48kcal; mleka 0,5% 40kcal
      1 łyżeczka cukru (5g) to 20kcal, 2 łyżeczki (10g) 40kcal, 1 łyżka (15g) 60kcal.
      Czyli Pół litra budyniu z mleka 2% i z 5-cioma łyżeczkami cukru to 460kcal.
      Szklanka budyniu na mleku 0,5%, bez cukru to 100kcal z mleka i 50kcal z proszku
      budyniowego, czyli razem 150kcal. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka