dziewczyna1 02.07.02, 11:13 ILE POWINNA WYNOSIC DZIENNA 'STAWKA' KALORII PRZY PROBIE PRZYTYCIA?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
kk.kk Re: KALORIE 02.07.02, 17:37 wiecej niz Twoje zapotrzebowanie kaloryczne, ale to wypadaloby ustalic indywidualnie.. oczywiscie mozesz jesc "na zapas" 3000 kcal dziennie ale chyba nie o to chodzi.. Link Zgłoś
aleksandra.cichocka Re: KALORIE 07.07.02, 21:16 Normy na energię dla ludności Polski podane są w normach żywienia opracowanych przez zespół autorów (pod red. prof. Ś. Ziemlańskiego) z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Zapotrzebowanie na energię jest podane w zależności od płci, wieku, aktywności fizycznej, masy ciała (normy odnoszą się do należnej masy ciała), dodatkowo uwzględniają dla kobiet okres ciąży lub karmienia. Na podstawie tych norm ustala się indywidualne zapotrzebowanie na energię danej osoby. Proszę podać te dane plus wzrost, to podam Pani, jakie jest Pani zapotrzebowanie kaloryczne, przy prawidłowej masie ciała. Jeśli przyczyną Pani zbyt niskiej masy ciała jest zbyt mała ilość spożywanego pożywienia (czyli zbyt niska kaloryczność diety w stosunku do zapotrzebowania) to zwiększenie kaloryczności diety do poziomu zgodnego z zapotrzebowaniem organizmu już spowoduje przytycie. W przypadku niedowagi wskazana jest konsultacja u lekarza, w celu wykluczenia przyczyn natury medycznej niedowagi i indywidualnego ustalenia zalecanej dla Pani wartości kalorycznej diety. Polecam wątek nr 110 "Jak zdrowo przytyć?"Pozdrawiam. Link Zgłoś
dziewczyna1 Re: KALORIE 07.07.02, 23:09 DZiekuje Pani za odpowiedz i chec udzielenia pomocy,tak wiec podaje dane:jestem 21 letnia kobieta,mam 155cm wzrostu i waze 43kilogramy(nie wiem czy to dobrze czy to niezbyt dobrze)-chyba to wystarczy,a i jeszcze w ciazy nie jestem:),bede wdzieczna za odpowiedz,a watek jak zdrowo przytyc juz sobie przeanalizowalam i rowniez dziekuje.Pozdrawiam serdecznie! Link Zgłoś