iwu 03.08.10, 00:02 I gdzie? Był tu wątek o najlepszych restauracjach, ale za granicą. A tu, u nas? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alinka_li Re: Co dobrego jedliście podróżując po Polsce? 03.08.10, 12:09 A muszą być restauracje? Jeśli nie, to polecam bar rybny U Basi, Kąty Rybackie, ul. Polna 13 (o ile dobrze pamiętam, polecał go kiedyś śp. Janusz Zakrzeński na łamach Kuchni). Świeże ryby "z naturalnych łowisk", jak sami się reklamują, miła obsługa z indywidualnym podejściem do klienta. Ceny: za 2 osoby dorosłe plus dziecko płaciliśmy 70 - 90 zł. Dla nas to sporo, ale było warto Odpowiedz Link
fettinia Re: Co dobrego jedliście podróżując po Polsce? 03.08.10, 12:21 O tak takJanusz Zakrzenski caly artykul w Kuchni napisalI bardzo chwalilA smakoszem byl,wiec trzeba uwierzyc Odpowiedz Link
alinka_li Re: Co dobrego jedliście podróżując po Polsce? 03.08.10, 13:00 Trochę wstyd, ale o tym barze już tak dawno słyszałam, w pobliskiej Krynicy na wakacjach byłam chyba z 6 razy, a dopiero teraz chciało mi się go poszukać Zmobilizował mnie wątek na Kuchni, gdzie ktoś podał dokładny adres - nie było ryzyka, że trafię do innej Basi A jak już o rybach zaczęłam, to dorzucam Maszoperię w Helu - oczywista oczywistość dla lubiących pyszne jedzenie, restauracja słynna w całej Polsce, zupełnie nieprzereklamowana. Ale jak ktoś jeszcze nie był - koniecznie odwiedzić! Odpowiedz Link
jacek1f pub Capitan Morgan w Helu i flądry.. 03.08.10, 13:13 Młyn pod Mariaszkiem i najlepsze pstragi i dzik w zyciu jakie jadłem, niech sie Toskania i Bolonia schowa.... Bar Okoń przed Gdańskiem i małe okonki smazone i zjadane w całości. Smażalnia Story we Warszawie nad Wisła - co tydzień teraz tam roweruje na dorsze i miętusy świeże smazone, flądry tez sa. Najlepsza kaczka po poekińsku w Bliss na Mariensztacie. Dom litewski w Sejnach - kartacze... U Tatarów na szlaku, w Bochonikach u Pani Heleny - kołduny, ale jakie! Mikołaji, za ostatnim mostem smażalnia Smażalnia i wegorze! Tak węgorze smazone. Pod Krakowem Jodłowa 13 U ziyada - baranina jak z... Maroka... Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: Co dobrego jedliście podróżując po Polsce? 03.08.10, 14:23 Bardzo dobre są gorfry w Toruniu te w okienku baru mlecznego na rynku. Odpowiedz Link
fettinia Re: Co dobrego jedliście podróżując po Polsce? 03.08.10, 14:29 I rurki ze smietana w Tarnowskich GorachW tym samym miejscu co i 30-40 lat temu.I smakuja dokladnie tak samo Kiedys sie ulica nazywala Armii Czerwonej a teraz chyba Pilsudskiego. Odpowiedz Link
menab Re: Co dobrego jedliście podróżując po Polsce? 03.08.10, 15:08 W Krynicy Karczma Łemkowska Kłyniec - warianka z pierogami z farszem mięsnym. Pycha Odpowiedz Link
iwu Re: Co dobrego jedliście podróżując po Polsce? 04.08.10, 21:57 O, dzięki, o takie miejsca chodziło. Najfajniejsze są małe knajpki, które łatwo przeoczyć, a w których często karmią przepysznie. Odpowiedz Link
scrivo Kamienna Góra 08.08.10, 20:42 niedaleko karpacza, kawiarnia U Leszka, w jednej z uliczek przy rynku. Maleńka restauracyjka. Mnóstwo starych kuchennych utensyliów, kiełbaski podsufitowe, kazdy talerz z innej parafii. Bardzo przepyszna kroma chleba ze smalcem i ogórkiem za 5PLN na drzewnianej desce. I świetny żurek, taki z tych gęściejszych na włoszczyźnie, aromatyczny i pożywny, żaden tam wywar z kiełbasy podlany proszkiem z papierka. Oraz inne pyszności Tudzież atmosfera jak u teściowej na niedzielnym obiedzie Odpowiedz Link
kasia_bzdeta_wons Re: Kamienna Góra 08.08.10, 21:01 w Ustce najlepsze ryby jada się w smazalni "Rafa" na ul. Wczasowej i polecam "U Bernackich" w Smołdzinie, na prawde pyszne zarcie - ja tam jeżdżę na golonkę Odpowiedz Link
buka007 Jelenia Góra 11.08.10, 10:09 Ja mogę polecić "Chatę za wsią" pod Jelenią Górą, w kierunku na Karpacz. Typowa kuchnia polska, świeżo, smacznie, duży wybór surówek, jeżdżę tam od lat i od lat utrzymują dobry poziom. Odpowiedz Link
buka007 Gdansk 24.08.10, 10:21 Dom Sushi przy Targu Rybnym w Gdansku - bardzo miła obsługa, bardzo smacznie, super świeże ryby, warto! Restauracja Kresowa na Ogarnej-prowadzona przez panią Tatianę - przytulna duzy wybór różnych pierożków (lwowskie, kresowe, kaukaskie itd), herbata z samowaru z domową konfiturą i ciasteczkiem, pyszne gruzińskie wina Toskana - (sa dwie-jedna w Gdansku, druga w Sopocie, byliśmy w Sopockiej) - kuchnia włoska, , bardzo przytulnie, bez lansiarstwa monciakowego, stylizowana na przykurzoną włoską trattorię, duzy wybór win, kilka dań rybnych, kluseczki z grzybami, smacznie, miło, polecam aha, bardzo miła obsługa! Odpowiedz Link
buka007 Re: Gdansk 24.08.10, 10:55 Brovarnia na Wyspie Spichrzów - hmm.. bawarskie jadło Brezle, golonki w piwie itp, ale jest i śledź i inna ryba, smacznie i przede wszystkim warto spróbować warzonego na miejscu piwa - jest pils i pszeniczne jasne i ciemne. Super położenie, widok na całą Starówkę i Motławę, bardzo przystojna męska obsługa )) Odpowiedz Link
olusinska Szczawnica 25.08.10, 16:49 W Szczawnicy polecam - Cafe Helenka na placu Dietla- dania francuskie itp. porcje może nie jakieś ogromne, ale najeść się można. Ceny też w miarę umiarkowane jak na miejsce, i świetna obsługa. - Jakubówka na Jana Wiktora - rodzinna atmosfera, ceny przyzwoite a najeść się można nawet za bardzo, śniadania i obiady domowe plus te wspaniałe placki ziemniaczane Odpowiedz Link
olusinska Pisz i okolice 25.08.10, 16:53 W Piszu dobra pizzeria - może nie jakieś włoskie klimaty, raczej z Włoską pizzą niewiele ma wspólnego, ale można się nieźle najeść (zaraz obok rynku przy lodach z automatu (tych nie polecam, bo mieliśmy kiedyś sensacje żołądkowe))- nie skąpią dodatków. W okolicach Pisza (Rybitwy) - bar wodnik - niestety w lesie w ośrodku wypoczynkowym. Ale jedzenie niezłe kartacze, placki itp. Odpowiedz Link