07.11.11, 21:34
nie wiem, czy pamietacie z dziecinstwa (bo juz chyba dawno wyszły z mody ?) takie ciasteczka z dziurką, smażone jak pączki na oleju?
Własnie dzisiaj bardzo mi sie ich zachciało, wrzuciłam w googla, wyskoczył mi miedzy innymi przepis Dorotus ale z serem i zdania w komentarzach sa podzielone, więc chciałam jeszcze tutaj zasięgnąc języka, bo nie mam pojęcia z jakiego ciasta i jak dokładnie te ciasteczka się robi?
Obserwuj wątek
    • czarna9610 Re: Oponki 07.11.11, 21:49
      Robię z serkiem homogenizowanym, raz nawet z jogurtem zrobiłam i wyszły
      • buka007 Re: Oponki 07.11.11, 21:52
        a możesz podac przepis?
        • kasia_bzdeta_wons Re: Oponki 08.11.11, 08:56
          cos w tym jest, co raz zimniej i co raz wiekszy kaliber słodyczy się śni. zjadłem dwa korytka keksa, całe szczęscie goście trochę pomogli bo inaczej wyrzuty sumienia miałbym do wiosny wink))a faworki Ci się nie śnią Bukuś? ja bym chyba pochrupał ;D
          • buka007 Re: Oponki 08.11.11, 10:40
            czesc Kasiu, jeszcze mi sie nie snią, ale pochrupałabym wink
            bo najlepsze faworki na swiecie robi moj Tato smile
            • czarna9610 Re: Oponki 08.11.11, 20:01
              Jejku ja to robię bez przepisu.
              Serek homogenizowany albo zmielony ser (koło 0,5 kg)
              2 żółtka szczypta soli cukier wanilinowy,łyżeczka proszku do pieczenia, pół kostki margaryny łyżeczka octu albo spirytusu (może być nalewka malinowa wypróbowałamwink ) i mąki tyle żeby się ciasto dało wałkować Zarobić jak kruche ciasto.
              • daxter Re: Oponki 11.11.11, 20:42
                Ja lubie te bardziej dietetyczne pieczone a nie smazone smile
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,76593756,76594194.html
                https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gf/hb/ylt2/bwcHtgJ4vHVT9y1cRB.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka