jan.kran 05.02.09, 01:57 Udało mi sie wreszcie nabyć i oczekuję na jakieś ciekawe przepisy bo moje juz mi się opatrzyły Kran Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: Tofu. 05.02.09, 11:08 No nie wiem jakie ci sie przejadlyMam kilka przepisow np na nadziewane czy traktowane jako kurczakW wolnej chwili wpisze Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: Tofu. 05.02.09, 11:10 oo to nadziewane to bym chciala zobaczyc.. bo dla mnie tofu jest wybitnie niezjadalne Odpowiedz Link
fettinia Re: Tofu. 05.02.09, 11:25 Dobra tak na szybkoJest wiele odmian tofu-nam najbardziej odpowiada wedzone-nawet moj niejadek wcina Ale to faszerowane jest ze zwyklego-przepis ze starej Kuchni od prawdziwej Chinki Z kostki tofu sciac gruby plaster.Wydrazyc-nadziac ulubionym farszem-miesnym,rybnym lub warzywnym.Przykryc odkrojonym kawalkiem i albo ugotowac na parze,albo obtoczyc w ciescie z wody,maki pszennej i ziemniaczanej i smazyc na rozgrzanym oleju.Po usmazeniu ciasto jest przezroczyste. Jeszcze mam kilka-ale to za chwile Odpowiedz Link
fettinia tofu domowe 05.02.09, 11:59 rowniez wg Yaija Lin Pokroic tofu na plastry.Przyprawic jak rybe lub mieso.Wstawic na noc do lodowki.Obsmazyc na zloty kolor(tak moze lezec w lodowce i tydzien) Podsmazyc na oleju kapuste pekinska,,groszek i ogorek.Podgrzac na 2 patelni oliwe,dodac sos sojowy,drobno pokrojony czosnek,swiezy imbir o raz por-zamiast pora cebule.Posolic i poslodzic(tak tak!)Mozna do sosu dodac troche maki ziemniaczanej.Podsmazone kawalki tofu zalac sosem. Odpowiedz Link
fettinia Ma Po 05.02.09, 12:01 Poledwice wolowa posiekac(nie mielic),podsmazyc na patelni,wyjac.Na tym samym oleju podsmazyc pokruszone tofu.Dodac mieso,doprawic sola i pieprzem i pieprzem syczuanskim-na dosc ostro.Dlugo smazyc na malutkim ogniu.Im dluzej sie smazy tym lepsze. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Ma Po 05.02.09, 16:34 Fajne przepisy Ja do tej pory z reguły robiłam po prostu kombinacje smażonego tofu z różnymi warzywami. Na Czarnej Oliwce jest sporo ciekawych przepisów jak wypróbuję to wrzucę K. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Tofu po grecku. 18.02.09, 21:32 Tofu pokroić w spore kostki , powiedzmy jak pół pudełka zapałek obtoczyć dosyć mocno w ziołach prowansalskich, jajku i bułce tartej. Najlepiej zioła prowansalskie pomieszać z bułką. Posolić, popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Trochę trzeba się skupić bo każda kostka powinna być dobrze opanierowana a potem indywidualnie obrócona na patelni. Drobno pokrojony seler i marchewkę oraz czosnek dusić 10 minut na łyżce oleju , dodac pelati i troche cukru. Wlać do warzyw. Przyprawić solą i pieprzem Odpowiedz Link
jan.kran Re: Tofu z pieczarkami i szpinakiem. 18.02.09, 21:33 Składniki: - 500 g tofu - czosnek - sos sojowy (ok. 5 łyżek) - sól, pieprz - tymianek - 3 szalotki - 500 g pieczarek - killo świeżego szpinaku Tofu pokroić w kostki , wlożyć do miseczki. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do tofu. Zalać 2 łyżkami sosu sojowego , doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wymieszać i wstawić na 2 godziny do lodówki (pod przykryciem). Salotki i pieczarki pokroić i udusić . śzpinak zblanszować i bardzo krótko pogotować. Nałożyć na talrrz tofu , obok pieczarki i szpinak. Odpowiedz Link